FACULTATEA DE ARHITECTURA
Sesiunea: Septembrie 1999Proba: Desen
Cititi cu atentie urmatoarea descriere:
"Pe locul unde ar fi cazut in zborul sau nedibaci Mesterul Manole, evlavia populara spune ca a tasnit un izvor. Acest izvor a fost prins de o fantana care se inalta in coasta dealului. Avand trei guri de apa de alama, varuita pana sub streasina foarte larga, fantana Mesterului Manole se compune din trei volume, suprapuse, dreptunghiulare in plan, ce se micsoreaza unul fata de celalalt. Primul bloc de ziduri e soclul, pe fata caruia se gaseste o lavita, care sa primeasca ulcioarele. Partea din mijloc se racordeaza cu soclul printr-un plan inclinat si un brau. Acest al doilea volum, mult mai inalt, are in mijlocul laturii mai largi o adanca firida (nisa) care se gaseste deasupra lavitei. Un plan inclinat de aceeasi forma, dar de dimensiuni reduse, leaga acest corp principal cu partea superioara, care poarta o inscriptie. Acoperisul este de dranita (sita sau sindrila). Tot edificiul nu depaseste sase metri in inaltime. Raportul maselor este studiat cu ingrijire, iar impresia armoniei este data prin maiastra stiinta a proportiilor si subtila intrebuintare a maselor. Asa cum ne-a ramas, desprinzandu-si silueta luminoasa pe smaraldul umbrei dese a unei padurici, ea simbolizeaza bine expresia unitara a sufletului nostru de altadata".
Obiectul descris va fi reprezentat in urmatoarele piese desenate:
- vederea principala - scara 1:50 (1 m = 2 cm);
- sectiune orizontala prin nisa, privita in jos - scara 1:50;
- sectiune verticala, perpendiculara pe vedere - scara 1:50;
- perspectiva la nivelul ochiului, cu sugerarea ambiantei generale, constituind piesa principala. In valorarea perspectivei se va utiliza si creion colorat.
Nota: Plansa se va aseza orizontal, avand coltul cu eticheta in dreapta sus, iar dispunerea in plansa a pieselor desenate ramane la latitudinea candidatilor.
Lucrare de concurs
FACULTATEA DE URBANISM
Sesiunea: Septembrie 1999Proba: Desen
Se dau: 4 volume (cu dimensiuni de doua ori mai mari decat cele din schita alaturata). Inaltimile vor fi: pentru volumul 1, de 6 ori latura bazei sale; pentru volumele 2, 3, 4, de 1,5 ori latura volumului 1.
Sa se imagineze o compozitie formata din cele patru volume, prin aranjarea lor in jurul unei suprafete centrale de forma patrata. Dimensiunile vor deriva din dimensiunile si modul de asezare a volumelor, iar latura suprafetei centrale va fi maximum cat latura volumului 4.
Conditia compozitionala este ca trei dintre volume sa fie legate intre ele prin volume asemanatoare porticelor, copoertinelor sau galeriilor, iar un volum sa fie independent.
Se cere:
- planul acoperisului ansamblului;
- o perspectiva axonometrica ortogonala izometrica (unitatea axonometrica este egala cu latura bazei volumului 1);
- o perspectiva din interiorul suprafetei centrale patrate, la nivelul ochiului, la mana libera, valorata in creion (grafit).
Nota: Plansa se va aseza orizontal, avand coltul cu eticheta in dreapta sus. Dispunerea in plansa a pieselor desenate este la latitudinea candidatilor.