Proba: Desen
Se dau, la scara 1:100, planurile simplificate ale parterului, etajului 1 si etajului2 ale unei cladiri, in vederea realizarii unei machete de studiu.
1. Stiind ca:
- inaltimea libera a fiecarui nivel este de 3,00 metri;
- grosimea placilor, reprezentand planseele, peretii si rampele scarilor este de 0,20 metri;
- linia dubla reprezinta inchideri transparente (sticla);
- linia intrerupta reprezinta conturul elementelor situate deasupra cotei planului respectiv;
- contururile innegrite reprezinta elementele verticale sectionate (pereti, stalpi).
2. Se cere imaginarea si propunerea de catre candidat a inchiderii volumului la partea superioara.
3. Se vor desena, urmarindu-se o paginare adecvata:
- vederea de sus a volumului (creion grafit) - scara 1:50;
- axonometria izometrica ortogonala, conform axelor precizate in plan (un centimetru in axonometrie reprezinta 0,5 metri din realitate, masurat pe directia axelor), valorata alb-negru, cu umbre si lumini (in creion grafit);
- desenul liber al volumului, in perspectiva la doua puncte de fuga, privit din directia indicata in plan, prin sageata; desenul va fi reprezentat in creioane colorate, sugerand materialele machetei si eventualele elemente de anturaj.
Lucrare de concurs
FACULTATEA DE ARHITECTURA
SECTIA ARHITECTURA INTERIORULUI
Sesiunea: Septembrie 2001Proba: Desen
Se propune studiul de reconstituire pentru un spatiu destinat camerei de zi, in cadrul unui apartament. Acest spatiu se compune dintr-o zona rezervata discutiilor in fata unui semineu, o zona pentru vizionari TV si un loc de luat masa.
Pentru intelegerea configuratiei spatiale si a dispozitiei mobilierului se pune la dispozitia candidatilor un set de 6 imagini perspective, realizate la un unghi mai deschis, pentru a cuprinde cat mai multe informatii.
Se cere:
- Planul cu dispozitia mobilierului si a golurilor (usi si ferestre), scara 1:50, avand zidurile exterioare de 30cm grosime si cele interioare de 20cm - desen in creion grafit.
- O perspectiva randata in creioane colorate, avand directia de privire perpendiculara pe zidul cu semineu. Perspectiva este piesa principala a lucrarii.
- Studiu de culoare pentru o lucrare decorativa bidimensionala, reprezentand o compozitie de suprafete rectangulare colorate, care este amplasata deasupra semineului si notata in imaginile date cu X. Acest studiu se va realiza pe plansa data in cadrul unui dreptunghi asezat orizontal (16 x 11 cm) cu ajutorul hartiei autocolante. Se vor utiliza min 3 - max 5 culori din setul pus la dispozitia candidatilor. Compozitia si gama coloristica utilizata vor fi in concordanta cu ambianta interioara a spatiului.
Nota:
- cele 3 piese desenate se vor amplasa in pagina pe verticala.
- pentru realizarea ambiantei interioare dorite, candidatii pot interpreta stilistic mobilierul din imaginile date, dar vor pastra amplasamentul si gabaritele.
Lucrare de concurs
FACULTATEA DE URBANISM
Sesiunea: Septembrie 2001Proba: Desen
In desenul alaturat este reprezentat planul unei incinte la scara 1:500, al carui acces se face pe latura sudica, pe o platforma situata la cota ±0,00 m. Inaltimea zidului de imprejmuire ramane la alegerea candidatului.
Aceasta incinta este marginita partial de un spatiu acoperit si deschis, situat la cota +1,30 m.
Diferenta de nivel intre cota de acces (±0,00 m) si cota +1,30m se va realiza prin amenajarea unor platforme intermediare (indicate in plan), racordate cu trepte sau rampe propuse de candidat.
Se cere amplasarea in incinta a doua volume ale caror dimensiuni in plan sunt de 12 x 12m si respectiv 6x6 m. Inaltimile si formele acestor volume raman la alegerea candidatului.
Se va urmari ca prin pozitionarea acestor volume in incinta data, sa se creeze o compozitie coerenta a intregului ansamblu. Volumele ansamblului pot fi separate, alaturate sau/si intersectate.
Se vor desena in creion grafit, urmarindu-se o paginare adecvata:
- Planul intregului ansamblu la scara 1:500;
- O axonometrie izometrica ortogonala, conform axelor precizate in plan (un cm din axonometrie, masurat pe directia axelor, reprezentand doi metri din natura), valorata alb-negru, cu umbre si lumini;
- O schita-perspectiva la nivelul ochiului, de pe platforma de acces, care sa cuprinda in mod obligatoriu cele doua volume nou amplasate.
Lucrare de concurs
COLEGIUL DE ARHITECTURA SI URBANISM
SECTIILE ARHITECTURA CLADIRILOR SI URBANISM
Sesiunea: Septembrie 2001
Proba: Desen
In urma unor sapaturi au fost descoperite urmele unor pereti apartinand unei constructii simetrice fata de axa longitudinala. Se cunoaste si inaltimea elementelor verticale pana la sistemul de acoperire, acesta fiind de 6 metri.
Incercati sa va imaginati intr-o macheta in care sa utilizati numai elemente de 0,5cm grosime, cum ar arata intregul ansamblu generat de elementele verticale reconstituite pana la inaltimea precizata mai sus.
Se cere sa se deseneze:
- Axonometria izometrica ortogonala a machetei (intregului ansamblu) - 1cm in axonometrie, masurat pe directia axelor, este egal cu 1,5 m din realitate - valorata in creion grafit;
- Perspectiva interioara cu umbre si lumini, dupa directia indicata in plan, considerand elementele machetei albe si lumina conventionala din stanga, valorata in creion grafit.
Lucrare de concurs
SECTIA ARHITECTURA DE INTERIOR SI MOBILIER
Sesiunea: Septembrie 2001 Proba: DesenSe propune utilizarea unei mese cu 4 scaune pentru un loc de luat masa intr-o bucatarie. Candidatii au la dispozitie o singura placa din PAL (placa plana rigida, obtinuta din fibre de lemn incleiate si presate) cu dimensiunile de 2m x 3m si 2cm grosime. Materialul va trebui utilizat incat pierderile sa fie minime. Masa poate fi conceputa cu scaunele asezate pe fiecare latura sau numai pe doua dintre ele (fata in fata).
Se cer desenate urmatoarele piese:
- planul placii de PAL, avand desenate pe ea piesele componente, numerotate pentru a se putea reconstitui obiectele concepute, scara 1:20;
- axonometria izometrica ortogonala a ansamblului (masa cu 4 scaune), utilizand aceeasi numerotare de mai sus; 1cm in axonometrie, masurat pe directia axelor, reprezinta 20cm din realitate.
- Imaginea perspectiva a ambiantei locului de luat masa, randata in creioane colorate, cu umbre si lumini si redarea materialelor. Perspectiva este piesa principala.
Nota: Cele 5 piese de mobilier vor fi realizate integral din PAL furniruit sau melaminat, cu modalitati de prindere ascunsa, care nu fac obiectul studiului pentru candidati.