Artists in Industry 2013

Publicat 7 octombrie 2013, actualizat 19 noiembrie 2013

19 oct 2013: Castigatorii concursului Artists in Industry.Designers 2013

S-au desemnat castigatorii concursului „Artists in Industry.Designers 2013”. Juriul a ales cinci proiecte din cele peste 100 de aplicatii primite. designers.artistsinindustry.com/

Bucharest Design Center ofera castigatorilor o prezentare pe site-ul www.bucharestdesigncenter.org/, iar tuturor designerilor de produs din cadrul concursului li se ofera includerea in galeria de designeri ai Bucharest Design Center.

Deasemenea, Cadoro Mobili (www.cadoromobili.ro/) ofera unul din cele doua Premii III acordate in cadrul concursului.

Felicitari castigatorilor:

Premiul I

in valoare de 2000 RON
Kaptura de aer (Veronica Olariu si Cristina Enuta) pentru FRIENDLY FANCY FORGS
Argument: Premiul se acorda pentru coerenta conceptului, modalitatea inventiva de combinare a materialelor (lemn si textile), capacitatea de conferire a unei personalitati obiectelor si estetica atractiva a formei.

Premiul II

in valoare de 1500 RON
Vlad Borza pentru GOO
Argument: Premiul se acorda pentru contributia la promovarea unui tip de alimentatie sustenabila si pentru abordarea unei perspective critice in design.

Premiul III

in valoare de 1000 RON
Alexandra Roman pentru OMNIA I si OMNIA II
Argument: Premiul se acorda pentru metodologia elaborata in obtinerea unui corporate identity.

Premiul III (oferit de Cadoro Mobili)

in valoare de 1000 RON
Laura Bonciu pentru FORM FOLLOWS MULTIFUNCTION
Argument : Premiul se acorda pentru inventivitatea abordarii si reinventarea unui obiect care sa raspunda mai multor functiuni.

Mentiune

in valoare de 500 RON
Otilia Boeru pentru LICĂR
Argument:  Premiul se acorda pentru abordarea noilor tehnologii in domeniul textil.

Iata si lista cu proiectele nominalizate pentru premii:

Va invitam deasemenea sa vizualizati proiectele selectate sa faca parte din platforma online designers.artistsinindustry.com/ Acestea sunt organizate pe categoriile apelului la proiecte:

Acest proiect este initiat de Asociatia Culturala 2580, un proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National (www.afcn.ro/).

Le multumim partenerilor institutionali ai acestui proiect:

Sponsorilor:

si partenerilor media:

7 oct 2013: Apel la proiecte Artists in Industry 2013

La numeroasele solicitari de prelungire a datei limita a Apelului la proiecte „Artists in Industry.Designers” am hotarat sa extindem perioada necesara inscrierii.

Astfel, noua data limita pentru trimiterea proiectelor este vineri, 8 noiembrie 2013.

Asteptam cu interes proiectele designerilor romani. Le multumim si le uram succes tuturor participantilor.
designers.artistsinindustry.com/

“Artiști în industrie” este o platformă dedicată criticii și cercetării în design inițiată de Asociația 2580. Proiectul, demarat în 2011, odată cu realizarea primei arhive on-line dedicate designului textil modern din România, caută să suplinească lipsa unor instituții în România care să prezinte și să pună în valoare designul și artele decorative, dincolo de un interes pur etnografic. În același cadru a fost organizată în 2012 conferința internațională „Artiști în industrie. Rolul designului în era digitală” conferință care a căutat să răspundă întrebărilor pe care le ridică statutul designului contemporan în contextul globalizării și al economiei digitale.

În 2013, Asociația 2580 organizează în perioada 22 septembrie - 3 noiembrie un concurs de proiecte de design românesc ce vor fi prezentate online în cadrul platformei designers.artistsinindustry.com.

Mai multe detalii legate de proiectul „Artisti in Industrie“ găsiți aici: www.artistsinindustry.com

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al AFCN - Administrația Fondului Cultural Național.

Concept

”Artiști în industrie” este un proiect care vizează crearea și administrarea on-line a unei platforme dedicate designului care să:

  1. facă o trecere critică în revistă a proiectelor de design contemporan din România,
  2. discute despre conceptele și problemele pe care le ridică proiectarea (problemele care au repercusiuni asupra designerilor, a mediului construit/locuit, utilizatorilor etc.),
  3. prezinte o serie de portrete ale unor tineri designeri din România,
  4. încurajeze dezbaterile critice legate de rolul și statutul designului în societatea contemporană,
  5. încurajeze inițiativa economică și formele alternative și responsabile de producție.

Intenție

În contextul economic actual, în care metodele digitale de creație și producție transformă industria pe plan mondial, inovația și creativitatea capătă un rol din ce în ce mai important, în detrimentul unei abordări bazate strict pe productivitate. În același timp, designul capătă o definiție mai largă, fiind aplicat astăzi unei sfere extinse de activități, dacă e să ne gândim la designul științific, tehnologic, cultural sau politic. Regăsim astfel designul așa cum îl vedea Laszlo Moholy-Nagy în cartea sa din 1947 “Vision in Motion” : designul nu este o profesie, ci o atitudine! A „desena“ revine la a formula o viziune despre prezent și despre viitorul apropiat, negociind/cumpănind diferitele componente care concură la realizarea acestora. Cautând să sprijine o abordare critică, proiectul nostru urmărește sensibilizarea atât a specialiștiilor, cât și a publicului larg asupra multiplelor fațete ale designului și influențelor sale societale. Scopul proiectul nostru este de a găsi și pune la dispoziție instrumente de intervenție culturală, socială, economică și politică.

Obiectivele proiectului privesc:

  1. Comunicarea și susținerea celor mai inovatoare demersuri de proiectare din România.
  2. Facilitarea întâlnirilor dintre agenți economici și designeri în scopul îmbunătățirii, prin design de calitate, a produselor românești.
  3. Contribuția la o serie de dezbateri legate de modele economice alternative și la rolul industriilor creative în dezvoltarea locală și regională.
  4. Încurajarea dezbaterii critice care să aducă în centrul atenției probleme legate de practica, produsele și formele discursive ale designului.

Condiții de participare

Pentru concursul „Artiști în industrie” se așteaptă proiecte de design cu caracter inovativ, care folosesc tehnologia într-un mod creativ pentru a oferi produse sau lucrări care răspund unor teme contemporane specifice, definite de participanți în detaliu. Accentul se va pune pe capacitatea autorilor de a înțelege și intepreta un anumit context și de a oferi soluții a căror finalitate nu va viza doar aspectele estetice sau funcționale, ci și cele sociale și economice.

Participanți

Apelul pentru proiecte se adresează tinerilor designeri de cetățenie română (stabiliți în România sau în afara țării) până în 40 de ani.

Categorii

Număr lucrări

Maximum cinci lucrări/participant

Forma de prezentare

Modul de aplicare

Online prin trimiterea materialelor la adresa: application[at]artistsinindustry.com

Jurizare

Toate lucrările vor fi vizionate și selectate de un juriu, urmând a fi prezentate doar proiectele selectate de juriu. Juriul va acorda și trei premii:

celor mai pertinente proiecte indiferent de categoria de design.

Membrii juriului

Decizia juriului este finală.

Criterii de apreciere

  1. Alegerea și definirea temei de lucru – se vor aprecia proiectele care interpretează situații specifice contextului actual
  2. Caracterul inovator al propunerilor (ca design, tehnică și interpretare a temei)
  3. Relevanța conceptului pe care se bazează propunerea
  4. Claritatea și expresivitatea textului și a imaginilor prin care este prezentată propunerea
  5. Aplicabilitatea și soluțiile concrete; capacitatea designerului de a dialoga cu producătorii existenți care pun la dispoziție o tehnologie specifică

Mențiuni

Organizatorii pot să folosească lucrările în alte prezentări sau la evenimente partenere cu scopul de a promova proiectul „Artiști în industrie”, dar nu și în scopuri comerciale.

Nu se percepe taxă de participare.

Pentru informații suplimentare contactați: designers[at]artistsinindustry.com

Afiș