Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania a organizat marti 14 Octombrie a.c., la sediul aflat la parterul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”- Bucuresti, lansarea editiei bilingve, româno-greacă, a volumului arhitectului Alexandros Tombazis „Scrisoare catre un tanar arhitect”. Au fost prezenti la eveniment Rectorul UAUIM, prof. dr. arh. Ștefan Scafa Udriste, alti membri din conducerea Universitatii, precum si un numeros public. Prezentarea volumului a fost precedata de catre un scurt cuvant de introducere in opera si personalitatea arhitectului rostit de Presedintele O.A.R. Bucuresti, prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc.
Incercand sa descrie calitatea profesionala de arhitect sau cea de viitor arhitect a tinerilor carora le adreseaza volumul, Alexandros Tombazis a afirmat ca aceasta este in continua devenire si transformare, ca insasi viata – in opinia d-sale fiind evident faptul ca formarea continua este nu un deziderat, ci un principiu profesional de la care orice arhitect care se respecta nu poate abdica.
Dealtfel, in prezentarea insotita in prima ei parte de fotografii atipice, care au avut ca subiect ecologia si frumusetea naturala, arhitectul a subliniat nu odata ca principalele calitati care se cer celor ce urmeaza aceasta disciplina vocationala sunt rabdarea, intelegerea si perseverenta intelectuala si culturala. Rabdarea, pentru ca arhitectura este un obiect care se contruieste in timp, atat in cel de pregatire, cat si in cel de realizare propriu-zisa a edificiului, intelegerea, pentru ca orice idee trebuie aprofundata, supusa criticii si bine digerata inainte de a deveni discurs intelectual si, in fine, perseverenta, pentru ca experienta, atentia si fina re-definire a realitatii nou-construite sunt roadele unui travaliu multi-disciplinar de zi cu zi, constient si permanent: „Arhitectura te invata sa participi la umanitate”. Nu o data, dl. Tombazis a insistat asupra comunicarii dintre arhitectura si celelalte forme de expresie vizuala (genurile artistice complementare), subliniind ca intre ele este fireasca nu concurenta, ci integrarea, intelegerea, completarea reciproca de ordin estetic si nu numai. Un alt punct puternic subliniat de d-sa a fost cel privitor la atentia care trebuie alocata pastrarii si salvarii naturii, ecologicului in mod special, d-sa fiind convins ca viitorul pe termen mediu si lung va fi redefinit de aceasta prioritate, chiar daca pentru moment arhitectura este un exercitiu in criza. In incheierea scurtei sale alocutiuni, dl. Tombazis a prezentat una din ultimele sale lucrari, Biserica de la Fatima, opera arhitecturala de o valoare si semnificatie exceptionala, unde a conlucrat cu nume importante ale artei si arhitecturii orei – designeri si artisti plastici din intreaga lume – si unde l-a avut alaturi, in diferite faze ale lucrarii, pe Alvaro Siza. La sfarsitul prelegerii, autorul a acordat celor prezenti autografe pe volumul proaspat lansat.
15 octombrie 2008
Constantin Hostiuc