Intre 19 si 21 iunie 2017 se va desfasura la Copenhaga conferinta internationala Landscape Futures, sub egida Universitatii din Copenhaga,Departamentul pentru Geostiinte si Managementul Resurselor Naturale, si Retelei Europene a Universitatilor pentru Implementarea Conventiei Europene a Peisajului UNISCAPE .
UAUIM, membra in reteaua UNISCAPE din 2012, va fi reprezentata in cadrul conferintei prin comunicarea “Cartarea spatiului construit in inter-relatie cu Peisajul, intre limite initiale si finalitate”, elaborata de prof.dr.arh. Adrian Spirescu, in calitate de coordooonator al echipei de cercetare, prof.dr.arh. Dana Chirvai, lect.dr.arh. Tana Lascu si asist dr.arh. Marius Solon.
Prin perspectiva deschisa de Conventia Europeana a Peisajului, (Florenta, 2000), care promoveaza realizarea unei strategii educationale pentru Peisaj ca fiind esentiala in procesul protejarii si valorizarii Peisajului, studiul coordonat de Prof.dr.arh. Adrian Spirescu se refera la strategia educationala pentru Peisaj abordata in cadrul Departamentului Bazele Proiectarii de Arhitectura, in sensul acelui proces de proiectare prin collaborative-learning, avand ca studiu de caz proiectul desfasurat la Cluj Napoca, „Locuind Teritoriul, traind in Comunitate”, fiind axata pe:
- Elaborarea unui inventar al resurselor peisajului si indeosebi al resurselor arhitecturale ale peisajului;
- Descoperirea tipologiilor existente in relatie cu natura si cultura, reflectate in cadrul peisajului;
- Descoperirea si analiza modului in care modele arhetipale exista inca in teritoriu si modul in care acestea pot fi valorificate, intr-un sens al remanentei, prin cartarea spatiului construit in relatie cu peisajul.
Tematica conferintei va include perspectiva peisajelor europene, cu potentialul si provocarile acestora. Cum vor arata peisajele viitorului? Ce tipuri de procese decizionale si ce tip de cunoastere sunt necesare pentru a dirija managementul schimbarilor viitoare? Care poate fi negocierea intre reprezentantii autoritatilor locale si interesele si expertiza din exterior? Modul in care solutiile bazate pe studiul interdisciplinar al Peisajului se integreaza in procesul educatiei in cadrul universitatilor europene, contributia educatiei pentru Peisaj la dezvoltarea si reflexia critica asupra perspectivelor, conceptelor si valorilor peisajelor viitorului sunt doar cateva dintre aspectele ce vor fi abordate in cadrul conferintei.