UAUIMAnunțuriConferință: Peisajul, instrument al memeticii și metaeticii în Societatea Cunoașterii – 11 noiembrie 2013, ora 19:30

Peisajul, instrument al memeticii și metaeticii în Societatea Cunoașterii

11 noiembrie 2013

11 noiembrie 2013, ora 19:30, Club 24, Regie, Bucuresti

Conf. dr. arh. Cerasella Craciun, de la Facultatea de Urbanism, UAUIM, ne va vorbi despre habitat ca o constiinta colectiva, peisaj si arhitectura organica pentru Societatea Cunoasterii, intr-o manifestare organizata de Centrul pentru Studii Complexe din Romania, in deschiderea sezonului IV al Cafenelei Complexitatii - initiativa similara proiectului TED, in care invitatii sunt interesati de domenii de granita transdisciplinare si de relatia intre stiinta, religie, arta si spiritualitate.

Detalii: complexity.ro/csc_evenimente/peisajul-instrument-al-memeticii-societatea-cunoasterii

Prezentare conferinta:

Reevaluarea termenului peisaj genereaza in prezent domenii noi de cercetare holistica si studii la granita cunoasterii. Prin abordarea transdisciplinara – integrare, transgresie si metamorfoza - termenul initial, peisaj, si noile domenii de cercetare se apropie de o limita mistica – filosofica si semiotica. Observam peisajul de azi, ca o evolutie care metabolizeaza culturile locale, si integreaza elemente fundamentale ale traditiilor vechi culturale si sociale, cu cele ale stiintei contemporane. In contextul acestor transformari, nivelul conceptual se modifica iar vorbirea capata un nou vocabular.

Prin conexiunile filosofice si epistemiologice, si prin diversificarea cercetarii in sens transdisciplinar, s-au dezvoltat tipologii specifice de peisaj: natural/antropic, urban/rural, cultural, material/imaterial, efemer/perpetuu. Tipologiile se observa la nivel macro, mezzo si micro printr-o multitudine de sensuri ce depind de nivelul domeniului de cercetare, si de interdependenta domeniilor cu ramuri stiintifice hibrid.

Peisajul devine astfel un termen folosit in sens holist, ca o legatura terminologica intre domenii diferite, si se transforma intr-o preocupare majora in societatea in care traim. Pentru domenii ca arhitectura, peisagistica, urbanism, cultura, antropologie, etnografie si etnologie, peisajul este un termen indispensabil pentru definirea modernitatii in sens contemporan si pentru mostenirea naturala si antropica, in context european.