Workshop Tanzania

25 septembrie 2015

Rammed Earth Workshop.pdf

Timp de trei luni, voluntari din diferite țări împreună cu localnicii din satul Kasirwa, regiunea Kilimajaro, vor construi un centru care să adăpostească evenimente culturale și educaționale, dar și voluntari care vin să-și doneze timpul și cunoștințele școlii locale, Namfua. Proiectul este desfășurat de Nka Foundation, o organizație non-guvernamentală al cărei scop este de a dezvolta comunitățile dezavatajate prin educație și artă, împreună cu Patricia Erimescu, absolventă a UAUIM.

Proiectul sub forma unui workshop participativ își propune să aducă studenților o experiență în construcția cu pământ și experimentare prin diverse metode, de la blocuri din pământ comprimat până la pământ bătătorit. Workshopul este deschis tuturor celor interesați de sustenabilitate, construcții cu materiale naturale, dar și celor care vor să experimenteze un alt mod de a trăi.

Majoritate locuitorilor din Tanzania trăiesc în colibe din pământ care se deteriorează rapid, necesită refacerea an de an și nu au prevăzute metode de ventilație sau lumină naturală. Cei cu posibilități materiale își construiesc case din beton, blocuri BCA și cărămidă, convinși că aceste materiale sunt mai eficiente decât cele tradiționale. Unul din obiectivele acestui proiect este dezvoltarea unui tip de construcție îmbunătățit, durabil, care încorporează resursele materiale locale și dezvoltă meșteșugurile comunității, realizarea unei legături între arhitectura primitivă și nevoile contemporane, integrând anumite aspecte ale vernacularului.

Conceput să ofere comunității un centru pentru informare și voluntarilor un adăpost, proiectul va facilita și schimbul de experiențe, idei și tehnici între voluntari și localnici. Participanților li se vor preda noțiuni de înțelegere și aplicare a practicilor sustenabile.

Un alt obiectiv important este experiența și explorarea în lucrul direct cu materialele pe care proiectul îl aduce studenților și cunoștințe despre metode tradiționale și moderne de a construi cu pământ, oferind astfel un material pentru cercetare, studiu și implicare în toate etapele procesului.

Prima etapă a workshopului constă în integrarea în atmosfera locală, aprofundarea arhitecturii vernaculare și adaptare designului la condițiile sitului. Participații vor învăța principiile de bază ale identificării tipurilor de sol și cum diverse tipuri de sol pot fi folosite pentru construcția cu pământ. Scopul este de a construi o casă modernă inspirată din adăpostul vernacular al masailor, grupul etnic din zonă. La început vom vorbi cu oamenii despre nevoile lor și viața cotidiană desfașurată în sat pentru a identifica nevoile lor și părțile dificile ale locuirii, astfel încât designul nostru să îmbunătățească viața și resursele lor. Această colaborare ne va ajuta să dezvoltăm un prototip de casă care se încadrează în specificul zonei.

În etapa următoare se trece la faza practică în care se explorează modul în care se poate realiza adăpostul cu resursele locale și exprimând trăsături primare, dar cu tehnici noi și un design contemporan. Se iau mostre de pământ, se fac teste și se urmărește modul în care acestea se comportă la condițiile climatice. Materialele folosite vor fi cele locale, cu minimul de prelucrare pentru punerea în operă. Vom prezenta ideile, experiențele și designul comunității și vom primi sugestii în timp ce ne pregătim pentru construcție.

După încheierea acestor etape, se trece la faza cea mai importantă pentru materializarea proiectului: se realizează fundația, se ridică pereții, acoperișul, iar spre final arhitectura de interior, mobilierul si peisagistica. Prin acest proiect încercăm să încurajăm comunitatea locală în discuțiile și decizia noastră legată de proiect. Workshopul este o invitație deschisă către localnici pentru a se implica activ în proiect.

Experiența îi ajută pe studenți să răspundă la o serie de întrebări legate de construcțiile ecologice, folosirea materialelor locale, cerințele climatice locale și aspecte sociale ale implicării comunității în construcție. La finalul workshopului, voluntarii vor putea raspunde la intrebari precum: Care sunt componentele diferite ale sustenabilității? Care sunt provocările majore în zonă și care sunt soluțiile propuse? Care sunt abilitățile și tehnicile învățate ce pot fi aplicate și în alte proiecte sau regiuni?

Pentru înscrieri și informații erimescupatricia@yahoo.com sau info@nkafoundation.org.