Organizatori: Antonio Ruiz de Elvira, Rosa Cervera | Întâlnire de lucru – Alcalá de Henares, Spania, 30 martie - 1 aprilie 2011
REMCE (Red de Estructuras de Movilidad para Ciudades Eficientes) este o rețea internațională de cercetare înființată la inițiativa arhitectei Rosa Cervera și a fizicianului Antonio Ruiz de Elvira, profesori la Universitatea din Alcalá de Henares, situată în proximitatea capitalei spaniole. Rețeaua cuprinde, pe lângă inițiatorii și inivitații săi din Spania, instituții și membri particulari din Statele Unite, India, Bolivia, Germania și România.
UAUIM participă la acest mecanism internațional de cercetare prin grupul Ecofuturing Romania, condus de prof.dr.arh. Cristina Ochinciuc (membri: lector dr.arh. Andra Panait, lector dr.arh. Elena-Codina Dușoiu, lector arh. Tana Lascu, conf.dr.arh. Carmen Dumitrescu). Din România sunt deasemenea implicați în activitatea REMCE, în calitate de membri independenți, dl. Adrian Brăescu (artist plastic) și dna. Adriana Brăescu (biolog). Scopul declarat al REMCE este acela de a elabora o strategie de eficientizare a mobilității în orașe, în spiritul dezvoltării durabile, pentru a reduce consumurile de energie, emisiile poluante și a permite îmbunătățirea cadrului de viață urbană. Cu ajutorul financiar al guvernului spaniol, la sfârșitul lunii martie 2011 s-a putut desfășura o primă întâlnire de lucru, față în față, între membrii REMCE din toată lumea. Întâlnirea a beneficiat de cadrul de excepție al secularei Universități din Alcalá de Henares, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de învățământ din Spania și, implicit din Europa și de cel al Școlii Tehnice Superioare de Arhitectură din Alcalá, care funcționează într-o fostă mănăstire de secol XVII. UAUIM a fost reprezentată la această întâlnire de lector dr.arh. Elena-Codina Dușoiu și lector arh. Tana Lascu. În plus, grupul Ecofuturing Romania a prezentat participanților o strategie proprie de îmbunătățire a mobilității urbane. Programul întâlnirii este atașat pentru detalii.
Participarea UAUIM la programul REMCE reprezintă o deosebită recunoaștere a valorii științifice a Universității noastre și o șansă de afirmare internațională pentru viitor.