Obiectivele prevăzute și realizate
Proiectul CircularCityChallenge a dezvoltat un concurs participativ care le permite elevilor de liceu (precum și studenților din anul 1 la diverse universități) să imagineze și să-și prezinte propriile idei și propriile explicații privind concepte cheie și soluții la această provocare de a crește capacitățile de trecere de la economia liniară la cea circulară în orașele noastre. în urma implementării acestui concurs, conținuturile și concluziile evaluării au fost folosite pentru a crea recomandări și materiale suport care să fie folosite, în plan local, de actori ai educației, dar și de administrația publică locală, în parteneriat cu societatea civilă și sectorul privat pentru profit.
Obiectivele prevăzute au fost realizate. în fiecare etapă, cronologic, sunt prezentate atât obiectivele de etapă cât și corelarea acestora cu cele din aplicația de grant din cadrul consorțiului de proiect.
Prima etapă a proiectului CircularCityChallenge - a fost una care prin care deciziile pe care se va baza designul de concurs pentru liceeni au fost fundamentate prin diverse metode de cercetare aplicată: consultarea literaturii de specialitate, analiză de actori, studii de caz analizate și la nivel de conținut cât și ca metode de lucru.
în urma activităților din prima etapă, s-au desprins mai multe principii care au fost apoi aplicate în cadrul acestui concurs. Printre acestea se numără promovarea gândirii sistemice și a unei abordări integrate, indispensabile dezvoltării sustenabile și relevante pentru orașul circular, care combină domenii diverse precum cele sociale, economice și ecologice. De asemenea, s-a pus accent pe învățarea prin proiect, care încurajează formularea de întrebări și găsirea de soluții concrete, implicând documentare și consultarea experților. Colaborarea și co-creația au fost prioritizate, având în vedere importanța apartenenței la grup pentru dezvoltarea competențelor de echipă. Participanții au beneficiat de libertatea de a alege stilul de învățare, promovând autonomia și competențele de autoeducare. Totodată, s-a subliniat necesitatea îndrumării din partea specialiștilor pentru a valida înțelegerea corectă a informațiilor, în contextul abundenței de resurse online.
Studiile de caz din România au demonstrat că majoritatea activităților de educație pentru dezvoltare durabilă au fost, până acum, inițiate de organizații ale societății civile care a mers către instituțiile de învățământ cu propuneri inovative. Ca o concluzie generală desprinsă din această primă etapă de proiect, reiese faptul că, în România, sunt necesare corelări mai bune între eforturile sectorului asociativ de a aduce educație de sustenabilitate în școli și modalitățile concrete în care se poate colabora cu instituțiile din sistemul de învățământ. Această perspectivă demonstrează relevanța proiectului pentru contextul din România, constatare confirmată și în interviurile efectuate.
Obiectivele etapei 1 / 2022
Etapa 2022 pentru CCC - CircularCityChallenge a fost deci dedicată fundamentării conceptului de concurs - printr-un demers complex de cercetare aplicată în care au fost corelate analize ale literaturii de specialitate, mapare și analiză de roluri de actori, descriere și analiză a unor exemple de activități educaționale considerate studii de caz relevante, interviuri pentru a lămuri studiile de caz dar și pentru strategia de a implica actori relevanți pentru demersul de concurs pentru liceeni și pentru corelarea acestui demers cu sistemul de educație.
în aplicația de grant, acest obiectiv era formulat astfel: O1. ANALIZA programelor de învățământ, a unor metode de educație, instrumente, bune practici și subiecte pentru a crea CircularCityChallenge în contextul abordării orașului circular.
Etapa 2022 a avut, atât pentru echipa din România cât și pentru consorțiul internațional al proiectului și o componentă de vizibilitate: contribuție la realizarea planului comun de comunicare și diseminarea informației privind acest proiect în România.
în aplicația de grant, acest obiectiv era formulat astfel: O6. CREȘTEREA interesului față de proiect pentru realizarea eforturilor de comunicare și diseminare direcționate, măsurabile și ușor de urmărit pentru a disemina rezultatele obținute și a contura o strategie de exploatare durabilă.
Prezentarea rezultatelor obținute - 2022
Întâlniri de lucru consorțiu și detalierea modului de gestionare etică a datelor
Deși etapa 2022 a început în luna iunie pentru echipa UAUIM, s-au derulat pe parcursul primăverii 2022 mai multe întâlniri de lucru online cu consorțiul internațional. Pentru a avea toate echipele complete (în special echipa de la BISS Maastricht care a făcut un proces de recrutare pentru un cercetător într-un stagiu post-doctoral în cadrul acestui proiect), prima întâlnire față în față s-a derulat în luna septembrie, la Viena, orașul din care este partenerul principal al acestui consorțiu - SYNYO.
Modul de gestionare etică a datelor a fost stabilit printr-o procedură pentru care BISS Maastricht a analizat metode deja existente în cadrul instituției proprii, și, de comun acord cu partenerii proiectului, există acum și formularele comune de acord (consent forms) și baza de date online unde sunt arhivate interviuri, rezultate ale chestionarelor, etc. Tot în cadrul acestei activități de corelare a echipelor care formează consorțiul internațional de proiect CircularCityChallenge au fost discutate și condițiile de colaborare și în relație cu drepturile de autor și exploatarea rezultatelor - cuprinse în Acordul de Parteneriat - Consortium Agreement (detalieri la secțiunea C a prezentului raport final).
Interviurile cu experți și analiza actorilor din România
Interviurile cu experții în educație au fost făcute în baza unei grile comune de întrebări pe care echipele din consorțiu le-au definit împreună, astfel încât să existe posibilitatea analizei comparative. Această grilă a fost un reper comun nu doar în prima etapă a proiectului, ci și ulterior, în evaluarea de impact de după pilotarea CircularCityChallenge (raport comun, în limba engleză - BISS Maastricht).
Analiza actorilor din România a fost făcută în funcție de o tipologie propusă de partenerul principal (SYNYO) în relație cu posibilitățile pe care fiecare categorie de actori le-ar avea pentru a sprijini acest proiect. în prima etapă, pentru echipa UAUIM, contribuția la acest rezultat a însemnat realizarea și interpretarea a 5 interviuri dintre care 3 au fost în legătură directă cu studiile de caz. Indicator de rezultat: Analiza actorilor se reflectă în livrabilul CircularCityChallenge D2.1 Stakeholders map and engagement strategy.pdf
Sinteză privind literatura de specialitate din România
Demersul de analiză a publicațiilor care se înscriu în categoria literaturii științifice (au recunoaștere de articol științific sau de publicație de cercetare) a fost coordonat de echipa BISS a Universității din Maastricht (Brightlands Institute for Smart Society), partenerul din consorțiu care a coordonat raportul privind analiza literaturii de specialitate și, în întâlnirile de lucru ale consorțiului, au fost definite categoriile de teme și subiecte care prezintă interes pentru proiectul CircularCityChallenge.
Analiza literaturii de specialitate a însemnat, pentru echipa UAUIM, atât căutarea unor articole publicate în limba română, cât și un efort comun cu ceilalți membri ai consorțiului atât pentru selecția referințelor relevante pentru proiect, cât și analiza aprofundată a unor: publicații despre circularitate care sunt adresate administrațiilor publice locale, publicații despre circularitate și planificare și proiectare urbană, publicații care ghidează activitatea cadrelor didactice în educația pentru sustenabilitate (UNESCO)
în baza de date cu referințele selectate, nu sunt articole sau cărți din România pe aceste teme fapt ce demonstrează relevanța acestui proiect aflat la intersecția unor domenii de cunoaștere care nu au fost integrate încă în țara noastră: cercetare de pedagogie și cea de educație pentru sustenabilitate. Am constatat însă că educația de mediu construit este o posibilitate de integrare, iar pe acest subiect au fost identificate câteva resurse publicate de către cercetători din România. Indicator de rezultat: Contribuția echipei UAUIM la sinteza privind literatura de specialitate se reflectă în livrabilul comun
CircularCityChallenge D2.2 Literature review on ESD and education methods.pdf, disponibil și pe website-ul proiectului la următorul link:
CircularCityChallenge_D2.2-Literature-review-on-ESD-and-education-methods.pdf.
Sinteză privind conținuturi deja existente - curriculă, metode, instrumente din România
Echipa UAUIM a analizat programe de învățământ din România și a constatat că nu există, deocamdată, conținuturi despre circularitate în învățământul preuniversitar. Au fost însă identificate materiale educaționale care sunt folosite în programe pilot, inițiate de organizații ale societății civile și implementate în parteneriat cu instituții de învățământ, care contribuie la înțelegerea modului diferit în care trebuie să ne raportăm la resurse pentru a avea dezvoltare sustenabilă bazată pe economie circulară. (Manual - Respect pentru resurse - publicat în 2021 și folosit în 3 licee și o școală generală din Cluj).
Pe lângă această analiză a experiențelor deja derulate în liceele din România (fie ca parte din curricula oficială, fie colaborări cu organizații care propun proiecte care au fost considerate ca referințe relevante pentru CircularCityChallenge), echipa UAUIM a pregătit o structură de analiză de exemple de bună practică pe care a propus-o și celorlalți membri ai consorțiului. Pentru a corela contribuțiile membrilor consorțiului în realizarea unui raport comun (livrabil D.2.3.), în baza aplicației de proiect, a fost propusă de către echipa UAUIM ca responsabil pentru acest livrabil - mai întâi o structură care să cuprindă toate secțiunile pachetului de activități 2 - cel dedicat cercetării aplicate pentru fundamentarea concursului, și ulterior și conținutul pregătit de fiecare din cele 3 echipe - parteneri de cercetare (UAUIM, Synyo, BISS Maastricht). Indicator de rezultat: Contribuția echipei UAUIM privind analiza unor conținuturi deja existente se reflectă în livrabil comun CircularCityChallenge D2.3 Report on Curricula Educational Tools Methods and Resources.pdf.
.
Plan de comunicare pentru etapa 1 a proiectului și rezultatele privind vizibilitatea proiectului în România
în cadrul consorțiului, prin grija Synyo, și după discuții în cadrul consorțiului, a fost stabilită identitatea vizuală și a fost creat site-ul de proiect în limba engleză. Acest site oficial al proiectului a fost dezvoltat în conformitate cu ghidul din Planul de comunicare, diseminare și valorificare a rezultatelor proiectului și cuprinde o sinteză a informațiilor relevante despre proiect (obiective, structura, principalele livrabile), o secțiune dedicată echipei proiectului, principalele materiale de comunicare dezvoltate până în prezent și o secțiune dedicată evenimentelor relevante pentru CCC (atât organizate în cadrul proiectului, cât și în afara sa).
Pentru echipa din România, pagina proiectului aflată în secțiunea dedicată cercetării pe site-ul UAUIM arată atât rezultatele cât și evenimentele relevante pentru România. Primele acțiuni de comunicare a proiectului s-au desfășurat în luna noiembrie, când echipa UAUIM a organizat două ateliere dedicate studenților, unul la DST Lab (UAUIM), în data de 11 noiembrie 2022, iar cel de-al doilea la Firul ierbii (NOD Makerspace) în data de 19 noiembrie 2022.
Primul atelier a fost dedicat studenților UAUIM de la toate specializările și nivelurile de studii, iar cel de-al doilea a fost pentru reprezentanți ai societății civile și profesioniști ai mediului construit. Ambele au avut, în agendă, o discuție ghidată pe tema circularității în relație cu arhitectura și urbanismul, o prezentare succintă a proiectului CCC și exerciții interactive în cadrul cărora participanții au răspuns la întrebări bazate pe tematica și obiectivele concursului. în urma celor două evenimente, echipa UAUIM are o înțelegere mai bună atât în ce privește modul în care tinerii percep circularitatea, dar și asupra a ceea ce i-ar motiva să participe ca mentori în competiția CCC. Atelierele au fost promovate pe site-ul UAUIM și pe pagina de instagram a DST Lab.