Obiectivele prevăzute și realizate
Proiectul CircularCityChallenge a dezvoltat acest concurs participativ pentru a le permite elevilor de liceu să imagineze și să-și prezinte propriile idei referitoare la această provocare de a crește capacitatea de trecere de la economia liniară la cea circulară în orașele noastre. în urma implementării acestui concurs, conținuturile și concluziile evaluării vor fi folosite pentru a crea recomandări și materiale suport.
Obiectivele etapei 2 / 2023
Etapa 2023 pentru CCC - CircularCityChallenge a fost dedicată definirii conceptului de concurs. în aplicația de proiect, acest obiectiv este O2 - CO-CREAREA unui concept inovator de concurs, selectarea subiectelor relevante și definirea categoriile de concurs, formatele și premiile în ateliere de co-creare cu experți în educație, școli, municipalități și tineri.
Aceste idei au fost apoi transpuse în structura platformei online - care, în aplicația de proiect constituia obiectivul O3 - CONSTRUIREA unei platforme interactive de concurs cu module multifuncționale, inclusiv un centru de informații deschis cu directoare de resurse, un sistem intuitiv de depunere a aplicațiilor și canale de conștientizare.
Aceste două obiective sunt apoi baza pentru cel de-al patrulea obiectiv O4 - PILOTAREA CircularCityChallenges, cu accent pe orașele implicate ca parteneri, cu mai multe categorii de concurs și tipuri creative de aplicare pentru a promova educația privind circularitatea ca parte din educația pentru sustenabilitate în rândul tinerilor.
Deasemenea, pe parcursul etapei 2, au fost și o serie de activități care să conducă la atingerea obiectivului de diseminare și vizibilitate O6 - CREȘTEREA interesului față de proiect prin comunicare și diseminare direcționate, măsurabile și ușor de urmărit pentru a contura o strategie de exploatare durabilă.
De fapt, așa cum a fost prezentat și în aplicația de proiect, toate aceste obiective sunt legate între ele, iar această a doua etapă a fost esențială pentru a trece de la rezultatele cercetării la propuneri pentru conținuturile care să fie mai întâi pilotate prin concurs pentru a fi ulterior oferite către actorii locali din sistemul de educație, dar și din comunități locale care decid să construiască și prin colaborarea cu sistemul de educație capacitatea necesară pentru circularitate în orașele lor.
Prezentarea rezultatelor obținute - 2023
Ateliere cu studenți și liceeni
în prima parte a lui 2023 echipa UAUIM a continuat să organizeze ateliere cu studenți dar și cu liceeni invitați ca metodă de co-creare a structurii de organizare a concursului CircularCityChallenge planificat în proiect. Astfel, am organizat două workshopuri cu studenții UAUIM în 3 februarie la DST Lab și pe 9 februarie în sala A5, unde participanții au evidențiat elemente de circularitate, în special urbană.
Sinteza acestor evenimente a fost ulterior discutată la întâlnirea de consorțiu de la Trofaiach (1 martie) iar pe 27 martie și respectiv 28 aprilie, am desfășurat ateliere cu liceeni de la Târgoviște și Brăila pentru a testa cadrul propus de consorțiu.
Deplasări și întâlniri de lucru ale consorțiului
O întâlnire de consorțiu foarte importantă a fost cea organizată la Trofaiach la începutul lunii martie 2023 în care s-au discutat atât modurile de integrare a rezultatelor din prima etapă în conceptul de concurs, cât și structura concursului (etapele, materialele de lucru, etc.). Membrii echipelor din consorțiu au avut ocazia să întâlnească și pe primarul localității Trofaiach precum și să facă o vizită la un actor economic important din mediul privat care are o viziune coerentă despre circularitate în relație cu dezvoltarea locală.
În 2023, au fost organizate și întâlniri online de lucru în consorțiu cu agendă și raport scris a celor discutate - în întâlniri fiind mereu o combinație de elemente de conținut și respectiv de organizare a activităților din echipele naționale și de corelat aceste activități:
- conținutul materialelor de prezentare ale concursului,
- materialele resursă pentru introducerea conceptului de circularitate în platforma de concurs,
- o planificare a activităților de diseminare:
- elaborarea materialelor de diseminare, traducerea acestora,
- identificarea canalelor de distribuire, etc.
- discuție despre atragerea de sponsori prin combinarea statutului de sponsor cu cel de membru al juriului - pentru a aduce în juriu și mediul privat care face pionierat în economia circulară,
- lansarea platformei și corelarea cu website-ul proiectului,
- planificare a întâlnirii de consorțiu în România,
- discuție privind motivarea facilitatorilor (profesori în licee precum și persoane care fac activități de educație cu publicul țintă al concursului),
- implementarea deciziilor luate în întâlnirea de la Sibiu pentru organizarea webinar pentru facilitatori,
- pentru design de atelier demonstrativ, etc. discuții despre progres pe cele 3 idei de articole și formarea echipelor din toate echipele din consorțiu etc.
Întâlnirea de consorțiu de la Sibiu s-a derulat între 16 și 18 octombrie 2023 și a fost găzduită la sediul UAUIM din strada Dealului - unul din argumentele pentru a organiza la sediul UAUIM din Sibiu a fost că, pentru oaspeți, a oferit posibilitatea de a explora un oraș din România care nu le era cunoscut. Activitățile de promovare ale proiectului includ și implicarea actorilor locali din acest oraș unde UAUIM are legături cu sistemul de învățământ preuniversitar, dar și cu organizații non-guvernamentale, sector privat și respectiv administrație publică locală.
Întâlnirea consorțiului găzduită la Sibiu a însemnat deci consolidarea concursului (cu accent pe premiile participanților, sponsorizarea concursului, cerințe pentru membrii juriului și materiale de diseminare), strategia de atragere a sponsorilor și a membrilor juriului, precum și activități care să vină atât în sprijinul facilitatorilor, cât și în cel al elevilor participanți).
Prezentarea a două abordări diferite pentru organizarea atelierelor de lucru cu elevii pentru a-i încuraja să participe la provocarea Circular City Challenge: cea folosită în Istanbul, în cadrul unui atelier coordonat de TU Delft - scurt și concentrat, care a fost apreciat pentru abordarea coerentă și pentru limbajul simplu și respectiv cea gândită pentru București, în cadrul unui atelier cu studenți din anul I, coordonat de UAUIM - destinat unei simulări a participării la CCC - și care necesită un interval mai lung de timp (3-4 ore). Analiza nevoilor specifice facilitatorilor a însemnat definirea obiectivelor și a structurii unui webinar care a și fost ulterior organizat de către consorțiu pentru a veni în sprijinul acestora (27 noiembrie 2023). La finalul întâlnirii, au fost discutate idei pentru proiecte viitoare și a fost subliniată importanța sustenabilității și continuării metodei CCC, precum și menținerea platformei după încheierea proiectului (detalii la secțiunea C).
Rezultatele consultărilor pentru co-crearea conceptului de concurs
Pregătirea conceptului de concurs a presupus nu doar întâlniri între membrii consorțiului online sau față în față, ci și o serie de ateliere interne ale echipei UAUIM în care contribuția echipei din România s-a concretizat în materialele care definesc rolul facilitatorului și modul în care își organizează acesta obiectivele de învățare pe etapele de pregătire a propunerii în concurs.
Ca și în prima etapă, având în vedere faptul că studenții anului I ai Universității Ion Mincu sunt foarte aproape de liceeni ca vârstă și moduri de lucru, echipa UAUIM a organizat un atelier demonstrativ în 16 noiembrie 2023. Acest atelier s-a derulat în limba engleză și a fost filmat - iar înregistrările au fost puse la dispoziția colegilor de consorțiu pentru a avea o bază comună de lucru rezultată din acest demers de consultare.
În concluzie, co-crearea conceptului de concurs a însemnat atât o colaborare strânsă între echipele reunite în consorțiul de proiect, în întâlniri față în față și prin consultări online, cât și consultarea și testarea ideilor, în fiecare din țările participante, prin mai multe metode caracteristice abordării DESIGN THINKING pe care a fost, de fapt, construită întreaga aplicație de grant pentru proiectul CCC.
Aceste metode au fost:
- empatizarea - în care se înțeleg nevoile și perspectivele utilizatorilor prin cercetare și observație;
- definirea problemei - sinteza informațiile colectate pentru a identifica clar provocarea centrală;
- generarea de idei (ideație) - în care se explorează soluții creative prin brainstorming și alte tehnici;
- prototiparea - transformă ideile selectate în modele tangibile, rapide și ieftine; și
- testarea - prototipurile sunt validate prin feedback-ul utilizatorilor, conducând la rafinări și iterări pentru soluții mai bune.
Ele au condus în final la modul în care am organizat procesul de participare al concurenților la concursul de circularitate - un cadru în 6 pași.
Indicator de rezultat: D5.2 Workshops summary report
CircularCityChallenge D5.2 Workshops summary report.pdf
Demersul de co-creație este descris în cadrul livrabilului care poate fi consultat și pe website-ul proiectului la linkul: CO-CREATION WORKSHOPS - CircularCityChallenge.
în cazul UAUIM, au fost testate conținuturi și posibilități de corelare a temei orașului circular cu educația pentru sustenabilitate cu studenții anului 4 urbanism și peisagistică în cadrul unui atelier aferent disciplinei Cercetare și Proiectare Urbană. Demersul este descris aici într-un articol prezentat și publicat în volumul conferinței internaționale COHESION organizat la Timișoara în cadrul FAST - Festival for Architecture Schools of Tomorrow.
Regulament de concurs și materiale de prezentare pe platforma - în limba română
în urma acestui proces de colaborare și de consultare, și în baza analizelor din prima etapă a proiectului (din 2022) care au demonstrat avantajele metodelor de învățare prin proiect (Project Based Learning) și respectiv cele legate de competiție, în această a doua etapă a proiectului au fost construite materialele care susțin întregul demers.
Acestea sunt descrise într-un livrabil care cuprinde descrieri pentru:
-
Jurnalul de activitate este o secțiune destinată tinerilor/participanților, care îi ghidează prin etapele concursului, de la identificarea unei provocări legate de circularitate în contextul lor local, până la dezvoltarea și implementarea unei soluții creative și împărtășirea experiențelor cu alți participanți și părți interesate. Jurnalul include, de asemenea, sfaturi, exemple și exerciții pentru a sprijini participanții pe parcursul procesului.
-
Ghidul este o secțiune destinată profesorilor/facilitatorilor, care le oferă informații de fundal, obiectivele și rezultatele concursului, precum și instrucțiuni și sugestii pentru organizarea, facilitarea și evaluarea activităților concursului în cadrul claselor sau școlilor lor. Ghidul conține, de asemenea, legături către programe școlare relevante, instrumente, metode și resurse care pot fi utilizate pentru a sprijini desfășurarea concursului.
Traducerea în limba română a conținutului pentru întreaga platformă de concurs nu se justifică - decizia consorțiului a fost aceea de a derula acest concurs în limba engleză pentru ediția internațională a concursului. De-asemenea, sunt disponibile online plugin-uri de traducere automată al site-ului, care au fost promovate la evenimentele organizate de echipa UAUIM cu liceeni potențiali participanți la concurs în 2023-2024. Există, însă, traducerea în limba română pentru cele două materiale suport care însoțesc facilitatorii și pe participanții, în toate etapele concursului. Indicator de rezultat:
Traducerea a fost făcută pentru logbook - participanți elevi și facilitatori, disponibile și pe platforma CCC la linkul: Get Started - CIRCULARCITYCHALLENGE. Seturile de instrumente reprezintă un ansamblu de resurse existente selectate cu atenție, care pot fi utilizate de tineri/participanți și profesori/facilitatori în fiecare etapă a concursului, conform indicațiilor din jurnalul de activitate și ghid. Seturile includ platforme online, baze de date, videoclipuri, podcasturi, jocuri, teste, fișe de lucru și multe altele, acoperind diverse teme și aspecte legate de circularitatea urbană și sustenabilitate. Indicator de rezultat: CircularCityChallenge D3.3-Instruction-sheets-toolkits-report.pdf, care poate fi consultat și pe website-ul proiectului, la linkul: CircularCityChallenge_D3.3-Instruction-sheets-toolkits-report.pdf
Demersul pentru atragerea participanților în concursul CCC și de îndrumare în liceele-pilot
Împreună cu colegii de consorțiu, am elaborat și am prezentat prima parte din cadrul unui webinar destinat facilitatorilor. Acesta s-a derulat în limba engleză, în data de 27 noiembrie 2023 și a fost destinat obiectivului de promovare a concursului către facilitatori din toata Europa. Au fost 30 de participanți care au avut întrebări relevante care au demonstrat atât interesul lor pentru a face activități de educație pentru dezvoltare durabilă cât și curiozitatea pentru această temă nouă a circularității.
De asemenea, ca metodă de promovare convingătoare - a fost pregătit de către echipa UAUIM designul unui atelier demonstrativ care să convingă facilitatori și liceeni să se înscrie în această ediție pilot de concurs internațional, echipa UAUIM a creat și a implementat (în 18 decembrie 2023) un ATELIER care se poate derula într-o zi din Săptămâna Altfel (toamna) pentru ca apoi, în Săptămâna Verde (primăvara), pe toata durata celor 5 zile din acest program, să se poată implementa CCC pe situații reale, în comunitățile locale din care fac parte liceenii. Acest caz generic (simulare demonstrativă) este inspirat din realități și din potențialul de circularitate din cele trei localități partenere: Trofaiach (TRO), Bistrița (BI) și respectiv Logrono (LO). Orașul denumit deci TROBILO are locuri inspirate din locuri reale și reprezentate pe o hartă schematică, dar și actori prezentați printr-o serie de cartonașe cu resursele la care are fiecare acces (super-puterile actorilor circularității urbane). Cu această hartă cu indicii despre locuri care ar beneficia de transformări în sensul orașului circular, bazate pe ideile liceenilor, și cu o serie de 25 de personaje cu care se poate face o analiză a factorilor interesați, elevii care fac atelierul, parcurg astfel și pașii de pregătire a competiției. Ei înțeleg mai bine instrumentele care le sunt puse la dispoziție.
Atelierul TROBILO a fost implementat în 18 decembrie 2023, în UAUIM, cu elevi ai liceului Grigore Moisil, sector 6, București. Această activitate a făcut parte din Programul Săptămâna Altfel. Acest demers este unul de sprijin pentru licee-pilot prin faptul că, în acest atelier, liceenii au beneficiat de îndrumarea echipei UAUIM dar și a unor studenți care au primit rolul de ambasadori ai proiectului. Acești studenți la urbanism și peisagistică din anul IV s-au alăturat Atelierului TROBILO cu durata de 4 ore - activitate care este recunoscută în cadrul disciplinei Cercetare și proiectare în urbanism.
Vizibilitatea concursului CCC în România și participarea în diverse evenimente cu prezentări ale proiectului
Pentru România, având în vedere ipoteza corelării acestui concurs cu activități pe care liceele le pot organiza în cadrul programului Săptămâna Altfel / Săptămâna Verde - echipa UAUIM a decis să folosească în principal canale oficiale de diseminare a concursului.
Există două abordări principale pentru a atrage potențialii participanți la concursul CCC - o abordare de sus în jos - ca abordare formală, ce vizează Inspectoratele Școlare Județene precum și o abordare de jos în sus- ca abordare instituțională, ce vizează liceele și profesorii; dar și ca abordare non instituțională, concentrată pe ambasadori (elevi) și canale pentru elevii de liceu. Au fost trimise scrisori oficiale către toate Inspectoratele Școlare Județene prezentând concursul și obiectivele sale și solicitandu-le sprijinul în promovarea concursului - ediția internațională către instituțiile de învățământ liceal.
Pentru abordarea de jos în sus, au fost implementate următoarele acțiuni: compilarea unei liste de licee la care membri echipei UAUIM au acces și contactarea administratorilor sau directorilor acestora; trimiterea de e-mailuri sau scrisori personalizate către școli, prezentând obiectivele concursului și beneficiile acestuia și încurajând participarea; oferirea de materiale de suport precum broșuri informative, afișe sau probleme exemplu care pot fi distribuite profesorilor și elevilor; organizarea de prezentări sau ateliere pentru școlile interesate, furnizând o prezentare generală a concursului și adresând orice întrebări sau preocupări (sesiune online de întrebări și răspunsuri). De asemenea, studenții din anul 1 ai UAUIM precum și cei din anul 4 care au participat ca îndrumători în Atelierul demonstrativ TROBILO au fost îndemnați să devină ambasadorii proiectului și să folosească niște canale de comunicare prin care să ajungă direct la elevii de liceu.
-
Prezentarea proiectului a fost susținută printr-un poster la standul UAUIM din cadrul primei ediții ARCHIFEST - festival.
-
Proiectul CircularCityChallenge a fost prezentat de Vera MARIN ca invitat în panel pentru sesiunea "Action for future green and inclusive societies" în cadrul conferinței Green Cities care s-a desfășurat în 15 iunie 2023 în Malmo dar prezentarea a fost făcută printr-o intervenție online de la București, într-un format hibrid.
-
Proiectul CCC a fost reprezentat de Ozlemnur Ataol (din echipa BISS a Universității din Maastricht) la întâlnirea de la Delft în 8-10 noiembrie - ENUTC Mid-Term event și Agora.
-
O parte din echipa de proiect a UAUIM a fost prezentă la Conferința Uniunii Internaționale a Arhitecților din Copenhaga, unde CircularCityChallenge a avut un code QR care a fost prezentat atât la pavilionul Ordinului Arhitecților din România cât și la cel al Grupului de Lucru Arhitectura și Copiii al UIA, cât și la standul ICLEI care este partener în platforma de resurse pentru circularitate.
-
Prezentare: ”Empowering teenagers through built environment education, while experimenting (in)the public space” - UIA 2023 Copenhagen World Congress Sustainable Futures – Leave No One Behind, co-autori membri echipa de proiect Monica Muresanu si Oana Paval, lucrare care a a fost acceptată pentru publicare, capitol de carte Design for Inclusivity la editura Springer International Publishing, ISBN 978-3-031-36302-3. https://www.springerprofessional.de/en/empowering-teenagers-through-built-environment-education-while-e/25994592
-
Poster prezentat și articol publicat în cadrul conferinței internaționale COHESION - FAST: The Festival for Architecture Schools of Tomorrow, 1-5 noiembrie, Timișoara: Teaching Complexity through Organizing Students Communication Sessions in relation to research projects in UAUIM: CircularCityChallenge (2022-2023) and InClimate (2021-2022) of the Applied Research and Urban Design Discipline - TEACHING COMPLEXITY THROUGH ORGANIZING STUDENTS’ COMMUNICATIONS SESSIONS - CircularCityChallenge
-
evenimente organizate de UAUIM: prezentarea lui Adrian IBRIC și posterul proiectului în expoziție - Research Networking Day în UAUIM, 7 noiembrie 2023, prezentarea dnei Vera MARIN în cadrul INNOMINCU - conferință online - 13 și 14 noiembrie 2023 - tema legată de circularitate a proiectului a fost de inspirație pentru organizatorii evenimentului să aleagă circularitatea și pentru această conferință.
-
Articol publicat: Proiecte transnaționale de circularitate urbană, tranziție verde și dezvoltare inovativă a orașelor, finanțate prin instrumentele JPI Urban Europe și parteneriatul DUT, autor: Adrian IBRIC , revista: Concept și materialitate în arhitectură /Concept and materiality in architecture. Argument 15/2023, https://doi.org/10.54508/Argument.15.15, ERIH+