Obiectivele prevăzute și realizate
în această ultimă etapă, consorțiul de proiect CircularCityChallenge a organizat pilotări în care au fost testate și evaluate materialele dezvoltate precum și platforma online de concurs.
Au fost testate două modalități de folosire:
-
ediție locală - cu ajutorul Municipalităților partenere în proiect: Logrono, Bistrița și Trofaiach
-
ediția internațională - promovată de fiecare echipă din consorțiu - cu participare în limba engleză și cu jurizare a întregului consorțiu.
în cadrul acestor pilotări, consorțiul a realizat interviuri cu elevii participanți, cu profesorii care au avut rol de îndrumare, cu experți în educație, cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și cu membrii juriilor din edițiile locale de concurs care reprezintă atât specialiști din diverse departamente ale administrației publice locale cât și reprezentanți ai mass-media locale. Aceste interviuri precum și observațiile din implementare concurs au condus la elaborarea unei propuneri de curriculum precum și a unui set de recomandări privind modurile în care aceste experiențe și materiale vor putea fi folosite în viitor în plan local, de actori ai educației, dar și de administrația publică locală, în parteneriat cu societatea civilă și sectorul privat pentru profit.
Obiectivele etapei 3 / 2024
Etapa 2024 pentru CCC - CircularCityChallenge a fost dedicată pilotării concursului CircularCityChallenges în cele trei localități cu municipalități partenere, precum și pilotării ediției internaționale a acestui concurs, dar și explorării posibilităților de utilizare a acestor materiale și experiențe dezvoltate în cadrul proiectului de către sistemul de învățământ prin dezvoltarea unui curriculum, validat prin interviuri cu experți, care să fie pus la dispoziția instituțiilor de învățământ și a organizațiilor care fac educație pentru dezvoltare sustenabilă.
Etapa 2024 pentru CCC - CircularCityChallenge a fost dedicată pilotării concursului - la nivel european dar și cu o atenție specială în orașele partenere - Trofaiach, Logrono, Bistrița. Acest obiectiv este O4 - PILOTAREA CircularCityChallenges în toată Europa, cu accent pe orașele implicate, cu mai multe categorii de concurs și tipuri creative de aplicare pentru a promova educația privind circularitatea și sustenabilitatea în rândul tinerilor.
Acest obiectiv a fost atins și deși ediția internațională nu a fost cu o participare numeroasă, în locul unui singur juriu și a unui singur eveniment de premiere (cum erau gândite acțiunile inițial), jurizarea și premierea au fost organizate local în toate cele trei localitățile partenere, iar ediția internațională a concursului a folosit plaforma de concurs și platforme online de comunicare. Această opțiune a permis alocarea resurselor disponibile în proiect la nivel local, astfel mecanismele de colaborare inițiate prin aceste pilotări de la nivel local să fie sprijinite consistent, pentru a crește impactul acestora.
în consorțiul de proiect, au fost analizate opțiunile de sustenabilitate - iar discuțiile derulate începând cu 2023, cu două organizații pentru a testa ipoteza preluării platformei CircularCityChallenge de către acestea (detalii la secțiunea C a prezentului raport) - au condus la concluzia că ediția internațională necesită resurse care nu sunt disponibile și că nu se poate miza pe sponsorizări pentru un concurs abia creat care nu are, pe lângă prima ediție de pilotare și câteva ediții cu susținere asigurată printr-un proiect deja finanțat. Prin urmare, strategia consorțiului a fost aceea de a prioritiza pilotarea de la nivel local care se aliniază oricum mai clar cu obiectivele proiectului. în plus, pentru corelarea cu sistemul de educație formală, propunerea de curriculum și pentru recomandările de integrare a acestor metode de învățare și a materialelor realizate în cadrul proiectului, contextul fiecărei țări impune considerarea specificului fiecărui sistem național de învățământ.
Etapa 2024 pentru CircularCityChallenge a însemnat și dezvoltarea și validarea unei propuneri de curriculum cu 5 module care pot fi distribuite în timp în mai multe variante și care ar putea fi folosite atât de sistemul de educație formală cât și de organizații care fac educație non-formală, sau în parteneriate locale în care educația formală și cea non-formală sunt îmbinate. Acest obiectiv este O5 - DEZVOLTAREA unor arii curriculare pentru programele de învățământ și kit-uri educaționale cu materiale de sprijin pentru școli și dezvoltarea pe baza unor lecții învățate și experiențe în educarea circularității prin provocări participative.
Acest obiectiv a fost atins și trebuie menționat faptul că, pentru România, în mod specific, acest obiectiv este legat și de corelarea între educația formală și cea non-formală care se întâmplă din ce în ce mai frecvent și mai asumat în cadrul programelor Săptămâna Altfel și respectiv Săptămâna Verde. Prima ediție a programului Săptămâna Verde s-a derulat în perioada aprilie-iunie 2023 iar norme metodologice mai detaliate au fost publicate în decembrie 2023. Corelarea între acest program și necesitățile derivate din asumarea, și în România a obiectivelor internaționale de educație pentru dezvoltare sustenabilă (SDE) este cuprinsă și în raportul "Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile", elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 59/2023. Prin urmare, pilotarea CircularCityChallenge ca opțiune de curriculum care se poate implementa în cele 5 zile din programul Săptămâna Școala Verde a fost apoi folosită ca bază pentru a organiza și materialele educaționale și ghidul pentru îndrumători în ideea că, prin parteneriate cu organizații non-guvernamentale, cu studenți și cadre didactice din învățământul superior (acolo unde se poate), dar și doar cu îndrumarea cadrelor didactice din unitatea de învățământ, provocarea CIRCULAR CITY să reprezinte învățare prin proiect (PBL) și educație pentru dezvoltare sustenabilă (SDE).
Etapa 2024 pentru CircularCityChallenge a adus o contribuție semnificativă și la implementarea obiectivului de vizibilitate - dar care, așa cum apare mai sus, a fost o preocupare permanentă, de-a lungul întregii perioade de implementare. Acesta este O6 - CREȘTEREA interesului față de proiect prin comunicare și diseminare direcționate, măsurabile și ușor de urmărit pentru a contura o strategie de exploatare durabilă.
Strategia consorțiului de a acorda prioritate pilotării de la nivel local a dat roade și în atingerea obiectivului de vizibilitate către membrii acestor comunități locale care nu ar fi acordat aceeași importanță unor participări la un concurs internațional a unor echipe local. Pilotările locale au însemnat și mobilizarea actorilor instituționali, ai unor reprezentanți de la diverse departamente ale primăriilor din orașele Trofaiach (Austria), Logrono (Spania) și respectiv Bistrița (în România) dar au însemnat și o vizibilitate sporită în presa locală, pe canalele de social media ale administrațiilor publice locale partenere precum și pe site-urile acestora.
Consorțiul a avut vizibilitate online în canale de social media la care au contribuit toate cele 4 echipe naționale. Vizibilitatea ediției internaționale a concursului a constituit o preocupare constantă pentru toți membrii consorțiului pe tot parcursul anului 2024 de la lansarea platformei (1 februarie 2024) și până la închiderea perioadei de înscriere la concurs (31 octombrie 2024).
Deasemenea, un moment de vizibilitate într-un context foarte relevant pentru obiectivele proiectului a fost participarea consorțiului cu stand CircularCityChallenge, la Bruxelles, în perioada 9-13 aprilie 2024 la Festivalul New European Bauhaus (NEB) care promovează procese participative de planificare și proiectare urbană. A fost apreciat de cei care au vizitat standul acest demers de a contribui la educație formală și informală pentru dezvoltare sustenabilă (EDS) cu un format concret de învățare prin proiect (PBL) care crește capacitatea elevilor de a se implica civic și de a contribui la aceste procese participative de planificare și proiectare cerute de NEB.
Vizibilitatea către comunitatea științifică a fost atinsă atât în plan național (prezentări ale proiectului la două ediții de Research Networking Days, participare la Conferința Națională Urban Incerc), cât și în plan internațional prin participarea echipei UAUIM la International Conference on Multi-Disciplinary Studies and Education, Graz, noiembrie 2024 precum și la alte conferințe internaționale la care au participat celelalte echipe din consorțiu. Aceste evenimente pot fi consultate pe website-ul proiectului, la linkul: Events - CircularCityChallenge.
Prezentarea rezultatelor obținute - 2024
Participare la întâlnirile consorțiului
Întâlnirile de consorțiu, în această ultimă etapă de implementare au fost în majoritate online și au însemnat planificări de detaliu pentru participări la evenimente internaționale, sau organizarea, în cadrul consorțiului a unor evenimente online cu invitați. De exemplu, în 9 februarie 2024, a avut ca scop planificarea participării la evenimente internaționale precum Festivalul New European Bauhaus, stabilind contribuțiile specifice ale partenerilor și alocarea resurselor necesare pentru promovare.
întâlnirea față în față găzduită de partenerii din Olanda a avut loc la Bruxelles în 8 și 9 aprilie 2024 (unde Universitatea din Maastricht are un sediu) pentru a putea fi logistic mai ușor de acoperit prezența la standul proiectului CCC la Festivalul care a avut loc tot la Bruxelles. Această întâlnire a condus la decizii importante pentru ultima etapă din proiect:
-
prioritate acordată implementării locale a concursului CCC - în orașele în care municipalitățile sunt partenere ale proiectului - pentru a pilota concursul în sensul celor afirmate în aplicația de grant (creșterea capacității tinerilor, prin proiecte educaționale derulate cu instituții de învățământ locale de a se conecta cu administrația publică locală și alți actori locali)
-
dat fiind faptul că singurele resurse complementare atrase de consorțiu au fost tot o aplicație de grant câștigată de Synyo la Klima Energie Funds (Austria), au fost definite cuantumurile pentru premii atât pentru cele trei ediții locale cât și pentru ediția internațională a concursului - decizia de a nu avea o ceremonie de premiere unică, ci de a organiza într-un mod mai flexibil aceste festivități astfel încât să fie relevante pentru modalitatea de pilotare de la nivel local în principal.
-
deși încă de la începutul proiectului au fost organizate acțiuni de fundraising de către toate echipele partenere în consorțiu, și a fost definită o strategie care ar fi legat rolul de sponsor cu cel de membru al juriului pentru ediția internațională - rezultatele acestor eforturi nu au fost pe măsura așteptărilor. Acest fapt a fost însă recunoscut ca având un rol important în documentarea și planificarea modalităților de utilizare a rezultatelor proiectului (secțiunea C a prezentului raport).
Următoarele întâlniri online au avut ca scop: discutarea rezultatelor din implementările de la nivel local în Trofaiach și Logrono precum și detalierea agendei pentru septembrie - în formatul de Summer School de 5 zile pentru Bistrița, completarea cu diverse exemple a platformei competiției și decizii privind strategia de diseminare pentru a încuraja participări la ediția internațională peste vară (27 iunie), revizuirea datei de înscriere (prelungirea acesteia până în 31 octombrie), analiza pilotării locale din Bistrița, planificarea eforturilor de diseminare și organizarea unui focus grup la începutul lunii noiembrie (în întâlnirea din 14 octombrie 2024). Ultima întâlnire online a consorțiului înseamnă organizarea tuturor livrabilelor în varianta lor finală pe site-ul proiectului și este prevăzută pentru data de 10 decembrie.
Procesul de selecție și la festivitatea de premiere
Contribuție la procesul de selecție a câștigătorilor concursului implementarea CCC ediția locală - în România - Bistrița - 1-7 septembrie 2024.
Circular City Challenge Summer School
în perioada 2-7 septembrie 2024, Municipalitatea Bistrița, partener în consorțiu CCC a fost gazda primei ediții pilot a Școlii de Vară Circular City Challenge, ca aplicație la nivel local a concursului. Circular City Challenge Summer School a fost găzduită în spațiul Școlii Verzi din Bistrița și la Liceul de Arte Bistrița și a fost derulată în parteneriat cu Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița. Coordonarea a fost asigurată de cadre didactice și studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
Ediția Locală CCC a reunit liceeni de la mai multe unități de învățământ liceal din Bistrița, cadre didactice și studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” pentru a promova învățarea bazată pe proiect (project-based learning - PBL) și colaborarea interdisciplinară, având ca obiectiv generarea de soluții creative pentru transformarea orașului într-o comunitate sustenabilă, aplicând principiile economiei circulare.
Coordonatori (cadre didactice UAUIM): Monica MUREȘANU, Vera MARIN, Florin MUREȘANU, Mentori (studenți UAUIM): Carla ȘOTROPA, Teodora CRISTIAN, Ana Maria SPIRIDON, Andreea CHIVU, Filip DINA, Organizatori - gazde: Corina ȘIMON - Municipiul Bistrița, Cristina HANGEA - Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița, Corneliu FĂGĂRĂȘAN - Liceul de Arte Bistrița
Circular City Challenge Summer School ca ediție locală a concursului a avut o agendă pe toate cele cinci zile ale săptămânii - ca o testare a ideii de a folosi această metodologie ca învățare prin proiect (PBL) pentru Săptămâna Verde ca program complet de Educație pentru Sustenabilitate (SDE). Activitățile au fost deci structurate pe cele cinci etape ale metodologiei:
Ziua 1: Despre circularitate și explorarea circularității în orașul meu
participanții au fost implicați într-o sesiune de brainstorming cu sprijinul cadrelor didactice și studenților UAUIM, aplicând principiile practicate de orașele circulare asupra orașului Bistrița. Acest exercițiu a oferit o înțelegere mai profundă a contextului local și a nevoilor comunității, bazându-se pe definițiile și principiile fundamentale ale circularității urbane.
Ziua 2: Acțiuni pentru circularitate ca abordări pentru un oraș sustenabil
participanții au analizat exemple de bune practici pentru a evidenția varietatea abordărilor care conduc la circularitate urbană: regenerare, adaptare, reparare și reutilizare, înlocuire și partajare a resurselor. Aceste bune practici au fost documentate și analizate în raport cu locurile identificate de fiecare echipă în prima zi, ca având potențial pentru circularitate.
Ziua 3: Actorii circularității – roluri definite de motivații și acces la resurse
participanții au făcut analiza principalilor actori interesați. După o prezentare generală care a definit principalele categorii de actori ai circularității, motivațiile lor și accesul la resurse, fiecare echipă a identificat nu doar reprezentanți din fiecare categorie, ci și relațiile dintre aceștia, având în vedere potențialul de circularitate al sitului ales.
Ziua 4: De la viziune la acțiune – scenariul circularității - Detalierea modului în care un sit poate fi transformat a necesitat colaborare intersectorială și implicarea comunității. Această zi a fost dedicată explorării importanței colaborării între autoritățile publice, sectorul de afaceri și cetățeni în crearea unui oraș circular. Participanții au dezvoltat un scenariu cu pași concreți, care ar putea fi realizați doar prin implicarea comunității, și au propus parteneriate pentru a apropia viziunea lor de realitate.
Ziua 5: Pregătirea materialelor de prezentare pentru scenariu - în ultima zi, echipele au pregătit suporturi vizuale pentru a comunica clar viziunea lor asupra sitului ales și pentru a mobiliza actorii interesați să participe în mod real la această inițiativă de circularitate urbană.
Toate echipele au identificat spații abandonate cu potențial ridicat de reutilizare și de integrare în viața culturală și socială a orașului și au aplicat principiile economiei circulare (reutilizare, regenerare, eficientizarea utilizării resurselor). Propunerile liceenilor îndrumați de coordonatori și de mentorii studenți ai UAUIM au fost apoi prezentate în fața unui juriu format din: Monica Rațiu – Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, Menuț Maximilian – Jurnalist – Cotidianul Răsunetul Bistrița, Luciana Nistor – Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Cristina Hangea – Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița, Liliana Coceșiu – Primăria Bistrița – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Zorica Morar – Primăria Bistrița – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă – Divizia pentru Schimbări Climatice, Simona Cojocariu – Primăria Bistrița – Departamentul Patrimoniu, Lucian Popa – Primăria Bistrița – Serviciul Urbanism – Divizia Monumente.
Juriul nu doar că a ales echipa câștigătoare și mențiunile conform unei grile de criterii bazate pe metodologia CCC dar a discutat și posibilitatea ca aceste idei să fie teme pentru proiecte de îmbunătățire a acelor spații alese de echipele de liceeni.
Echipele câștigătoare au fost recompensate cu premii oferite de SYNYO GmbH, partener principal al proiectului prin sponsorizarea primită de la Klima Energy Funds, Austria: premiul pentru cea mai bună idee: echipa CREARTIVA (€200)., Mențiuni: echipa FUNbrica (creativitate), echipa TEEN WORK SPACE (impact), echipa MULTI-SPORT (fezabilitate), fiecare primind €100. Cea mai atractivă prezentare a fost selectată de studenții-mentori: echipa CREARTIVA (€100).
Contribuție la procesul de selecție a câștigătorilor concursului - implementarea CCC ediția internațională - online noiembrie 2024.
Platforma Get Started - CIRCULARCITYCHALLENGE a rămas deschisă până la 31 octombrie, dar singurele propuneri încărcate au venit din România, din București mai precis - prezentările din licee au dat roade - au trei echipe de la Colegiul Tehnic Socolescu și respectiv alte trei echipe de la Colegiul Național Spiru Haret.
Jurizarea s-a făcut online, de către consorțiul internațional în baza criteriilor prezentate în propunerea de curriculum - și au fost selectate două echipe câștigătoare, câte una din fiecare liceu. Echipele câștigătoare au fost recompensate cu premii oferite de SYNYO GmbH - prin sponsorizarea de la Klima Energy Funds, Austria.
Sinteză a interviurilor cu experți în educație și cu participanți liceeni privind rezultatele concursului
Aceste două tipuri de implementări - atât cea de la nivel local (alături de experiența de la Trofaiach și cea de la Logrono) cât și participarea echipei UAUIM la încurajarea și jurizarea participărilor la ediția internațională (care s-a dovedit tot o întrecere între echipe din România, dar în limba engleză) au permis consorțiului să valideze funcționalitatea Platformei CCC dar și să consolideze propunerea de curriculum. Membrii echipei UAUIM au fost prezenți și la consultări cu potențiali facilitatori pentru concurs la invitația partenerului de consorțiu din Spania.
Recomandările au fost bazate pe lecții învățate în derularea concursului.
Discuțiile cu profesorii facilitatori (Teodor Emanuel PETREANU - Colegiul Tehnic Socolescu, Monica FLUTAR - Colegiul Național Spiru Haret, Cristina HANGEA - Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița - care este și președintele asociației dar și cadru didactic) au demonstrat faptul că abordarea CCC este binevenită:
-
Profesorii facilitatori în pilotarea CCC au menționat faptul că pregătirea profesorilor din România pentru a implementa educația pentru dezvoltare sustenabilă (EDS) variază semnificativ de la o persoană la alta. Cei care au răspuns invitației noastre sunt clar interesați să identifice programe de formare, resurse, și evident că au demonstrat deschidere către noile metode pedagogice.
-
România a integrat dezvoltarea sustenabilă în diverse documente strategice, inclusiv în curriculumul național, însă implementarea la nivelul școlilor rămâne inegală. Deși există inițiative de promovare a EDS, acestea nu sunt încă pe deplin implementate în formarea inițială a profesorilor sau în activitățile școlare de zi cu zi. Unele organizații non-guvernamentale și programe europene oferă traininguri și resurse pentru EDS, dar acestea sunt accesate de un număr limitat de profesori. Proiectele și inițiativele internaționale - așa cum este și CircularCityChallenge - aduc uneori resurse și metode noi, dar impactul lor este limitat la școlile implicate.
-
Profesorii din România sunt în general la începutul drumului în ceea ce privește educația pentru dezvoltare sustenabilă. Deși există exemple pozitive și dorință de implicare, este necesar un efort coordonat la nivel național pentru a asigura formarea lor continuă, accesul la resurse și integrarea sustenabilității ca prioritate în educație.
-
Profesorii facilitatori au apreciat experiența CCC tocmai ca o abordare alternativă față de orientarea clasică înspre a transmite, în mare parte, cunoștințe teoretice, ceea ce poate limita abordările practice și participative necesare în EDS. Tocmai de aceea au apreciat CCC pentru combinația de învățare prin proiect pe o temă de educație pentru sustenabilitate.
Discuțiile de evaluare a experienței cu participanții liceeni, dar mai ales analiza propunerilor acestora ca sursă directă de informații obiective privind eficacitatea metodelor CircularCityChallenge în procesul educațional au demonstrat că abordarea este validă. învățarea bazată pe proiect are provocări multiple, dar liceenii au apreciat că este o experiență diferită față de metodele tradiționale de predare și, pentru ei, a contat:
-
Relevanța practică - elevii consideră că PBL le permite să aplice cunoștințele teoretice în contexte reale, ceea ce le dă un sentiment de utilitate și conectare cu lumea din jur.
-
Dezvoltarea abilităților transversale - prin PBL, liceenii învață competențe precum lucrul în echipă, gândirea critică, gestionarea timpului, comunicarea și rezolvarea de probleme – abilități esențiale pentru viața profesională.Colaborarea cu colegii pentru atingerea unui obiectiv comun a fost foarte apreciată. La ediția locală de la Bistrița, echipele au avut mentori studenți ai UAUIM și liceenii au avut de învățat nu doar unii de la alții, ci și de la colegii lor mai mari de generație.
-
Autonomie și implicare activă - Elevii apreciază faptul că PBL le oferă un rol activ în procesul de învățare, stimulându-le creativitatea și capacitatea de a lua decizii. Ei simt că sunt mai implicați în ceea ce învață și au libertatea de a explora subiectele care îi pasionează.
Recomandări privind integrarea în curriculum școlar a temei economiei circulare în educația pentru dezvoltare sustenabilă
Propunerile preliminare de curriculum pentru CircularCityChallenge ca program educațional de învățare prin proiect (PBL) pe tema circularității ca o componentă a Educației pentru dezvoltare sustenabilă (SDE) au fost discutate într-un focus grup internațional organizat online, în 8 noiembrie 2024 care a reunit echipele din consorțiu de proiect, facilitatori pentru edițiile locale și cea internațională (cadre didactice) cât și reprezentanți din mediul asociativ - organizații implicate în educația non-formală pentru sustenabilitate.
Discuțiile s-au concentrat pe adaptarea curriculei educaționale și dezvoltarea unei foi de parcurs strategice pentru integrarea conceptului de circularitate în sistemele educaționale.
Pe baza lecțiilor învățate, a fost dezvoltat un curriculum pentru licee cu următoarea structură: Introducere, rezultate de învățare, conținut și concepte cheie (pe fiecare din cele 5 unități: Orașe circulare, Acțiuni pentru circularitate, Actori ai circularității, Scenarii pentru circularitate, Reprezentarea scenariului), Strategii de instruire și abordări pedagogice, Analiză și evaluare pe fiecare componentă cu explicații privind competențele cognitive (noi știm), competențele atitudinale (noi valorizăm), competențele aptidudinale (noi facem), opțiuni de planificare în timp atât pentru educația formală cât și pentru cea non-formală, concluzii. Curriculumul face sistematic referiri la materiale de sprijin disponibile pe Platforma CCC.
Indicator de rezultat: Curriculum pentru integrarea temei circularității în relație cu spațiile urbane în Educația pentru Dezvoltare Durabilă - licee,
Curriculum-ro.pdfmaterial tradus în limba română, iar livrabilul realizat la nivelul consorțiului în limba engleză, poate fi consultat pe pagina proiectului: KEY RESULTS - CircularCityChallenge.
De asemenea, au fost formulate recomandări pentru politici educaționale și extinderea acestuia la nivel național și internațional, iar posibile roluri pentru diverși actori instituționali pentru a integra tema circularității în educația pentru dezvoltare sustenabilă (SDE) dar și pentru a crește accesul elevilor și al cadrelor didactice la SDE și cu metode specifice învățării prin proiect (PBL) sunt definite în secțiunile unui raport care prezintă principii și idei aplicabile în orice sistem educațional național. Indicator de rezultat: CircularCityChallenge D6.4 Policy Recommendations.pdf, în limba engleză, pe pagina proiectului: KEY RESULTS - CircularCityChallenge.
Vizibilitatea rezultatelor proiectului în comunitatea științifică și în mediul online
Comunicare și diseminare - pentru a încuraja participările liceenilor în concurs
Echipa UAUIM a organizat o serie de workshop-uri de asigurare a vizibilității concursului CircularCityChallenge în România ca evenimente interactive de prezentare pentru elevii mai multor licee din România, cu scopul de a promova concursul Circular City Challenge (CCC) și de a încuraja participarea tinerilor în concurs, dar și ca o posibilă activitate extra-curiculară sau legată de programul Săptămâna Altfel sau Săptămâna Verde în licee. Aceste inițiative au fost esențiale în familiarizarea elevilor cu conceptele economiei circulare și cu abordările inovatoare pentru dezvoltarea urbană sustenabilă: Liceul din Pitești (13 decembrie 2023), Liceul de Arhitectură din Târgoviște (18 decembrie 2023), Colegiul Tehnic de Arhitectură „I.N. Socolescu” (19 ianuarie 2024), Colegiul Național „Spiru Haret” (7 iunie 2024).
în cadrul fiecărui eveniment, au fost abordate teme esențiale ale competiției și s-a pus accent pe aplicarea concretă a metodologiei CCC. Fiecare workshop a inclus o prezentare detaliată a platformei CCC, care a fost testată și analizată împreună cu elevii. Pe lângă familiarizarea cu competiția, elevii au fost implicați în discuții despre viitorul proiectului și despre planurile de integrare a metodologiei CCC în curricula școlară.
Impactul acestor evenimente a fost unul semnificativ. Ele au reușit să trezească interesul elevilor pentru ediția internațională a concursului la Circular City Challenge, oferind totodată un feedback valoros pentru îmbunătățirea platformei și a procesului competițional. Mai mult, ele au consolidat importanța educației pentru dezvoltare sustenabilă atât în rândul liceenilor cât și al cadrelor didactice care i-au însoțit în vizite la UAUIM sau care au găzduit membri ai echipei de proiect CCC.
Concurs de fotografie în parteneriat cu Asociația De-a Arhitectura
https://www.de-a-arhitectura.ro/tag/look-around-spatii-cu-potential-pentru-circularitate___ro/
fotografii - din participările la concurs
Comunicare și diseminare - pentru a încuraja participarea studenților ca mentori pentru liceeni atât pentru CCC, cât și pentru M100 (componenta educațională a proiectului M100 - Atelierul Tineri pentru Neutralitate Climatică - OAR)
Experiența de colaborare între liceeni și studenții de la UAUIM atât de la ediția locală a CCC din Bistrița, dar și în cadrul atelierelor de co-creație din 2023 (etapa 2) pe atelierul demonstrativ de simulare TROBILO au demonstrat beneficiile reciproce atât pentru studenți cât și pentru liceeni din ideea de a colabora într-un demers de Project Based Learning. Fiind învățământ vocațional, deprinderile studenților la urbanism, arhitectură, peisagistică, design interior de a gândi transformarea realității mediului fizic îi ajută într-un demers de mentorat de acest fel.
Bistrita - între orașele selectate în cadrul concursului M100,
Corina ȘIMON - participant la atelier - mărturie despre CCC Summer School,
prezentările studentilor la Forum, 30 octombrie 2024
-prelegerea „Circularitatea în orașe” - prezentarea concursului CircularCityChallenge la HUB Mincu - 10 noiembrie 2024
Scopul prelegerii a fost acela de a promova conceptul de educație pentru sustenabilitate prin intermediul competiției CircularCityChallenge și explorarea modului în care concursul CircularCityChallenge poate deveni un instrument educațional inovator, destinat integrării conceptului de circularitate în curricula școlară, beneficiile învățării bazate pe proiect (PBL) și impactul pozitiv al competițiilor participative asupra implicării elevilor. Prelegerea s-a încheiat cu un exercițiu interactiv, menit să exploreze factorii motivaționali din rândul participanților studenți și să identifice posibile provocări pentru implicarea în astfel de inițiative. Printr-o serie de întrebări structurate, participanții – studenți și doctoranzi interesați de sustenabilitate urbană – au fost invitați să își exprime punctele de vedere cu privire la înțelegerea conceptului de circularitate, factorii care i-ar motiva să participe la competiție, preferințele pentru tipul de produs final, posibilele obstacole și mesaje inspiraționale pentru liceeni. Metoda a fost concepută pentru a stimula răspunsuri autentice și pentru a oferi o perspectivă cuprinzătoare asupra modului în care competiția poate fi optimizată pentru a răspunde nevoilor și intereselor tinerilor.
Corelarea cu demersul M100
Municipalitatea Bistrița este pe lista orașelor selectate pentru a participa la Misiunea Oglindă M100 (alături de Alba Iulia, Brașov, București, Buzău, Constanța, Iași, Oradea, Reșița și Timișoara). procesul de selecție dar și ceea ce urmează sunt parte a proiectului "Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building," finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale, și implementat de UEFISCDI în parteneriat cu Urbanize Hub, Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia (NTNU), Nordic Edge și RANNIS – Centrul de Cercetare din Islanda.
în acest proiect, OAR are în responsabilitate o componentă educațională care s-a concretizat până acum într-o serie de ateliere pentru liceeni și studenți derulate pe un scenariu educațional intitulat - Tineri pentru Neutralitate Climatică.
în cadrul Forumului la care au fost anunțate proiectele câștigătoare, în data de 30 octombrie, OAR în parteneriat cu Asociația De-a Arhitectura (educație de mediu construit pentru copii și tineri) au organizat un atelier cu studenți care au aflat despre Atelierul Tineri pentru Neutralitate Climatică, și care au fost rugați să se imagineze ca facilitatori de activități în Săptămâna Altfel sau Săptămâna Verde. Propunerile de activități, deși realizate într-un timp foarte scurt, au arătat atât încredere cât și dorința de a lucra cu liceeni în demersuri de Educație pentru Sustenabilitate (SDE). Cei prezenți au beneficiat de mărturia în direct a Corinei ȘIMON de la Primăria Municipiului Bistrița privind experiența CCC Summer School din septembrie, cât și cu feed-back oferit pe propunerile studenților dornici de a ajunge în licee.
Urmând această ipoteză, în colaborare cu dr. urb. Laura TUCAN care coordonează disciplina Cercetare și Proiectare Urbană în UAUIM la anul IV urbanism și peisagistică, am organizat un atelier în UAUIM (15 noiembrie 2024) pentru a permite și studenților care nu s-au mai putut înscrie la Forum să participe la un eveniment similar. Cu 20 de participanți, a fost testat atelierul Tineri pentru Neutralitate Climatică și li s-a cerut ulterior realizarea unui material vizual de prezentare pentru licee a posibilității de a primi studenți ca facilitatori ai acestui atelier precum și ai metodei CCC ce necesită însă toate cele 5 zile din programul Săptămâna Verde. Dacă sunt studenți care reușesc să fie ambasadorii acestor scenarii educaționale în licee, ei vor primi punctaj în evaluarea la disciplina CPU - conform unei grile de echivalare care cuprinde acum și facilitarea unor activități educaționale în licee.
Comunicarea rezultatelor proiectului către comunitatea științifică
-
prezentare în conferință națională INCD URBAN-INCERC București: împuternicirea tinerilor pentru orașe circulare: abordarea CircularCityChallenge susținută de directorul de proiect dr. arh. Vera Marin și de dr.urb. Miruna Drăghia - 23 mai 2024: impactul și metodologia proiectului CircularCityChallenge: descrierea proiectului, clarificarea conceptelor de circularitate urbană, prezentarea concursului și a rezultatelor preliminare.
-
prezentare în Conferința internațională: The Neighbourhood as a Learning Environment și articol publicat în catalogul conferinței - susținută de directorul de proiect dr. arh. Vera Marin, cu titlul: Circular City Challenge - Project Based Learning for Both Local Governments and Educational Systems, Belin, 25 și 26 ianuarie 2024 - EduCity - Conference, catalogul disponibil aici: https://edu-city.eu/assets/edu-city-conference-booklet.pdf
-
prezentare acceptată în International Conference on Multi-Disciplinary Studies and Education (ICMDSAE-24) susținută de directorul de proiect dr. arh. Vera Marin și de și de dr.arh. Adrian Ibric, cu titlul: Circular City Challenge - A Case Study for Built Environment Education (BEE) and Sustainable Development Education (SDE) as Interdisciplinary Approaches, Graz - Austria, 25-26 noiembrie 2024.
-
participarea dr. arh. Vera Marin la Conferința Internațională World Urban Forum WUF12, Cairo, Egipt, 4-8 noiembrie 2024, și prezentarea proiectului CircularCityChallenge la standul ISOCARP prin intermediul unui QR code pe care participanții l-au putut scana, punând ulterior întrebări despre proiect și discutând posibile sinergii cu alte inițiative - https://wuf.unhabitat.org/wuf12.