In perioada 15 – 17/05.2008 s-a desfasurat la Brasov gazduita de Universitatea Transilvania – Conferinta Nationala a Cercetarii Stiintifice CNCSIS 10.
1.Derulare – ziua I – 15.05.2008
Dupa cuvantul de bun venit rostit de prof. dr. ing. Ion Visa – rector al Universitatii Transilvania Brasov, prof. dr. ing. Ioan Dumitrache – Presedinte CNCSIS si dl. Gheorghe Scripcaru – Primarul Municipiului Brasov, a fost prezentata lucrarea intitulata "Devenirea Romaniei moderne’’ de academician Dan Berindei – Academia Romana. In incheiere au fost acordate medaliile CNCSIS "Pentru merit in promovarea cercetarii stiintifice’’
2.Derulare ziua 2 – 16.05.2008
Aceasta zi a fost marcata in prima parte de alocutiunile factorilor de conducere ale organismelor nationale si internationale de cercetare.
In lucrarea "Starea ariei romanesti a cercetarii stiintifice’’ – prof. dr. ing. Anton Anton, presedintele Agentiei nationale a Cercetarii Stiintifice (ANCS) a scos in evidenta eforturile de accesare a fondurilor europene de cercetare pentru dezvoltarea bazei materiale suport de atragere a tinerilor cercetatori si de conformarea unor centre de excelenta in cercetare. In raportul CNCSIS – prof. dr. ing. Ioan Dumitrache – presedinte CNCSIS a relevant modul cum s-au derulat contractele de cercetare si strategia de dezvoltare a unor noi programe "Idei’’ si "Resurse umane’’ in vederea diversificarii abordarii resurselor de finantare.
In comunicarea "Global STM publishing cycle to more innovation opportunities for Romanian science’’ Paul Evans, vicepresedintele ELSEVIER a relevant importanta raportarii la criteriile ISI.
In partea a doua a zilei au avut loc sesiunile paralele: S1 – stiintele ingineresti matematica si stiintele naturii, S2 – Stiintele vietii si ale pamantului; stiintele socio-umane si economice, S3 – Arte si arhitectura
Aceasta ultima sesiune a fost moderata de presedintele acestui departament, colegul nostru, prof. dr. arh. Ioan Lucacel. Lucrarea "Abordare interdisciplinara privind cercetarea calitatii locuirii prin reabilitarea marilor ansambluri’’ sustinuta de prof. dr. arh. Mariana Eftenie si conf. dr. arh. Tiberiu Florescu a relevant rezultatele cercetarii din cadrul grantului de consortiu coordonat de UAUIM impreuna cu Universitatea de Constructii Bucuresti. – UTCB, Asociatia pentru tranzitie urbana - ATU, Institutul de cercetare a calitatii vietii - ICCB. Sustinerea a scos in evidenta complexitatea si dificultatea intocmirii unei metodologii de diagnoza multicriteriala a starii marilor ansambluri cat si diversitatea directiilor de implementare a unor strategii de interventie in conditiile unei interdisciplinaritati evidente. Diseminarea rezultatelor acestui studiu va oferi un instrument operational institutiilor implicate decizional
3.– Derulare ziua 3 – 17.05.2008
In cadrul sesiunii plenare s-au citit Rapoartele sesiunilor paralele si s-a desfasurat Masa rotunda privind "Cariera profesionala in cercetarea stiintifica’’.
4.Concluzii
Concluziile desprinse impun o restructurare de fond a programelor formative in contextul evolutiei tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, implicarea profunda in activitate de cercetare fundamentala si aplicativa cu rezonanta pe plan mondial si participarea activa la cerintele mediului socio-economic reprezinta obiective majore ale universitatilor viitorului.
Intreaga activitate de cercetare stiintifica in universitati se impune a fi reconsiderata prin prisma optimizarii resurselor, a identificarii scolilor si polilor de excelenta al selectarii directiilor de cercetare cu rol potential inovativ.
In vederea sustinerii universitatilor cu activitate de cercetare predominanta vor fi extinse criteriile de evaluare utilizate de reteaua universitatilor de excelenta la nivel european, iar CNCSIS va realiza evaluarea si clasificarea universitatilor in functie de performantele in domeniul cercetarii.
Prof. Dr. arh. Cristina Olga Gociman
Secretar stiintific al Facultatii de Arhitectura UAUIM