Proiect finanțat: CNFIS-FDI-2022-0450
Domeniu: Dezvoltarea capacității instituționale pentru cercetare în universități
Durata: 9 luni (1 aprilie - 16 decembrie 2022)
Scopul proiectului
Proiectul își propune dezvoltarea capacității UAUIM de a susține cercetarea din arhitectură și urbanism prin crearea unei culturi a diseminării rezultatelor, coagulând o serie de acțiuni reprezentative pentru cercetarea din domeniu, de la doctorate ca vârf de lance al cercetării științifice din arhitectură și urbanism până la rezultatele studiilor realizate de cadrele didactice și cercetători.
Obiectivele proiectului
1. Crearea unui laborator de cercetare doctorală interdisciplinară (LCDI) ca mediu de cercetare organizat și stimulativ pentru atragerea proiectelor de cercetare inovativă și dezvoltarea unui sistem colaborativ de cercetare cu tematici relevante și finanțabile.
2. Dezvoltarea cercetării și capacității de implementare a practicilor Științei Deschise prin editarea și transpunerea în online, în regim deschis, a rezultatelor cercetării din disciplina Proiectare de arhitectură și facilitarea schimbului de informații înainte de peer-review la nivelul comunității academice.
3. Continuarea conferinței privind sustenabilitatea INovarea ca Necesitate, Oportunitate și Marcă ÎNregistrată a Cercetării Universitare (INNOMINCU) prin organizarea ediției 2022 pentru stimularea performanței și îmbunătățirea abilităților de cercetare, colaborări și proiecte experimentale.
4. Organizarea conferinței internaționale a școlilor doctorale de arhitectură și urbanism (CiSDAU) incluzând ateliere de scriere a articolelor pentru dezvoltarea abilităților de cercetare, diseminarea rezultatelor cercetării interne și inițierea cooperării internaționale în viitoare proiecte.
5. Publicarea unor contribuții reprezentative pentru cercetarea din arhitectură și urbanism pe baza unui „apel pentru publicare” pentru diferite categorii: teze de doctorat și articole ale doctoranzilor și contribuții ale cadrelor didactice.
Activități
A 1. Management de proiect pe toată durata desfășurării proiectului (O1, O2, O3, O4, O5)
A 2. Eveniment de lansare a proiectului, cu participarea cât mai largă a comunității academice (O1, O2, O3, O4, O5)
- A2 Invitatie.pdf – anunț
- A2 CULTADISER.pdf – prezentare lansare
A 3. Lansarea către comunitatea academică a unui apel privind colectarea rezultatelor cercetării din cadrul disciplinei Proiectare de arhitectură predată la Facultatea de Arhitectură a UAUIM, obținute în anii universitari 2020-2021 și 2021-2022 într-un format stabilit și recepția materialelor transmise (O2)
- A3 CULTADISER O2 Lansare 16 mai 2022.pdf – fotografii eveniment
- A3 CULTADISER Ghid apel la contributii.pdf
A 4. Lansarea către comunitatea academică a unui apel pentru publicarea unor teze de doctorat și articole elaborate de doctoranzi și contribuții ale cadrelor didactice reprezentative pentru cercetarea din arhitectură și urbanism pe baza unor criterii de selecție anunțate (O5)
A 5. Colectarea materialelor de cercetare realizate, selectarea și organizarea pe secțiuni tematice (de exemplu: studii de caz, recenzii articole/volume recente, cercetări de arhivă, articole construite pe baza prelegerilor de atelier sau, care pornesc de la idei sau concepte dezvoltate cu prilejul îndrumării disertațiilor și proiectelor de diplomă), copy-editing și line-editing pentru punerea în online în format adecvat a materialelor de cercetare colectate înainte de peer review, planificarea și structurarea materialelor pentru spațiul web și încărcare (O2)
A 6. Selecția unor teze de doctorat și articole ale doctoranzilor și contribuții ale cadrelor didactice reprezentative pentru cercetarea din arhitectură și urbanism de către o comisie de analiză în urma procesului de peer-review (O5)
- Selecție teze de doctorat:
- Selecție articole ale doctoranzilor:
- Selecție finanțare participare la conferințe pentru doctoranzi:
- Selecție contribuții ale cadrelor didactice:
- Rezultate: CULTADISER - Situatie finala.pdf
A 7. Organizarea și desfășurarea, în iunie, a conferinței internaționale a școlilor doctorale de arhitectură și urbanism (CiSDAU), cu participare internațională și minimum 50 de participanți, având ca obiectiv prezentarea cercetărilor doctorale organizate pe tematici și incluzând ateliere de scriere a articolelor științifice (O4)
- A7 Sesiunea SD 8 RO.pdf – invitație (ro)
- A7 Sesiunea SD 8 EN.pdf – invitație (en)
- CISDAU Program and abstracts ro-en.pdf – volumul cu rezumatele și programul evenimentului (bilingv)
A 8. Publicarea volumului colectiv în 200 de exemplare: editare grafică, DTP; tipărire și publicare, distribuire, eveniment de lansare a volumului în format digital și tipărit cu ISBN (O2)
A 9. Publicarea sub formă de carte în format digital și tipărit cu ISBN a tezelor de doctorat și a contribuțiilor cadrelor didactice selectate ca fiind reprezentative pentru cercetarea din arhitectură și urbanism din cadrul UAUIM (O5)
A 10. Finanțarea publicării articolelor doctoranzilor selectate ca fiind reprezentative pentru cercetarea din arhitectură și urbanism din cadrul UAUIM (O5)
A 11. Organizarea și desfășurarea, în octombrie, a conferinței „INNOMINCU: Zilele sustenabilității și ale cercetării în UAUIM”, cu participarea a 16 cadre didactice - speakeri interni/externi UAUIM și minimum 200 de participanți, având ca obiectiv abordarea unei tematicii de cercetare și inovare și conștientizarea cu privire la importanța implicării comunității academice în cercetare (O3)
https://uauim.allbim.net/product/14852971-ab31-4c50-a2c3-a55fd18420d6/conferinta-innomincu-zilele-cercetarii-in-uauim-2022
A 12. Realizarea și publicarea volumului de rezumate al lucrărilor conferinței INNOMINCU:
A12 CULTADISER Volum complet INNOMINCU dec 2022.pdf (55 MB)
Laborator de Cercetare Doctorală Interdisciplinară A13-A15
Website proiect: https://lcdi.uauim.ro
Panou prezentare: Panou LCDI.jpg
-
A 13. Activitatea grupului de lucru „Inter-ACT”: promovarea subiectelor de cercetare interdisciplinară prin elaborarea unei strategii privind abordarea inter-, trans- și multidisciplinară în arhitectură și urbanism și crearea unei baze de date a tezelor cu subiecte interdisciplinare ale UAUIM din 1990 – prezent, a ofertei școlilor doctorale cu tematici/ problematici/ specialiști posibil de implicat în cercetări interdisciplinare doctorale sau post-doctorale / proiecte finanțare, etc. și a unei baze de date cu posibile parteneriate ale UAUIM – școlilor doctorale în vederea dezvoltării acestui tip de cercetare (O1)
-
A 14. Activitatea grupului de lucru „Dunărea”: sustenabilitatea proiectelor INTERREG- DANUrB, D- SMCs, B- LAB, promovarea acestora și continuarea lor prin aplicații similare, în teritoriul Dunării prin elaborarea unui plan de acțiune privind continuarea proiectelor DANUrB și crearea unei baze de date cu bibliografie tematică și rezultatele cercetării proiectelor DANUrB, DANURB+, B-Lab, etc. și a ofertei școlilor doctorale cu tematici de cercetare posibil de abordat în viitoare teze de doctorat legate de Dunăre (O1)
-
A 15. Activitatea grupului de lucru „Smart Research”: obiectivul UE al tranziției digitale, studiul impactului și implicării noilor tehnologii în cercetarea doctorală de arhitectură și urbanism, în internaționalizarea și vizibilitatea mai bună a cercetărilor din UAUIM prin realizarea unui studiu privind modul de abordare în cercetarea doctorală a impactului noilor tehnologii în arhitectură și urbanism și crearea unei baze de date legată de posibilitățile de publicare / diseminare relevantă în mediul academic și științific pentru domeniile arhitectură – urbanism (reviste/ conferințe cotate, etc.) (O1)
Raport de activitate - activ.15.pdf
Raport: Prezentare LCDI.pdf
A 16. Creare și eveniment de lansare a website-ului proiectului, în care se vor încărca toate rezultatele obținute în urma derulării acestuia, structurat astfel încât să devină un mediu de comunicare pentru comunitatea academică și de diseminare a rezultatelor și după încheierea proiectului (O1, O2, O3, O4, O5)