O altă reuniune a partenerilor DANUrB+ și o vizită de studiu au avut loc în Serbia și Croația, în perioada 8 și 12 noiembrie 2021. Evenimentul a reunit parteneri de proiect și stakeholderi din cele 6 țări partenere (Ungaria, Serbia, România, Bulgaria, Croația și Slovacia).
Prima zi a evenimentului a fost dedicată vizitării celei mai mari municipalități din Serbia și a celei mai mari părți din Novi Sad - Novo Naselje (are 40.000 de locuitori, o structură urbană uimitoare, cu multe spații verzi și un mare potențial pentru desfășurarea de evenimente și activități culturale). Următoarea oprire a fost la Sremski Karlovci, care este renumit pentru spiritualitatea și cultura Serbiei, precum și pentru podgoriile sale.
În zilele următoare, partenerii au participat la mai multe ateliere de lucru în Novi Sad, găzduite de Egység Cultural Station. În centrul atenției s-au aflat platforma DANUrB și noul său design, cu caracteristicile și funcționalitatea îmbunătățite, Sigiliul de calitate și finalizarea criteriilor de alegere a celor mai bune practici pentru noua Asociație Internațională DANUrB (DIA), dezvoltarea planurilor de acțiune locale pentru o valorificare eficientă a patrimoniului, precum și prezentarea de povești inspiratoare pentru filmele viitoare. Toți partenerii și-au exprimat interesul de a continua activitatea comună în vederea unei dezvoltări durabile a turismului și a patrimoniului de-a lungul Dunării. Călătoria care leagă comunitățile va continua!Călătoria de studiu a continuat în a treia zi, participanții îndreptându-se spre Croația, unde au fost vizitate:
- Muzeul Culturii Vučedol - unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa despre preistorie;
- cel mai bun exemplu de practică VukovART în orașul Vukovar (proiectul transformă literalmente identitatea vizuală a orașului și îl face un loc mai frumos de trăit prin așa-numita Galerie în aer liber, poziționându-l pe harta mondială a artei contemporane);
- Bata ville - Borovo Naselje este un reprezentant al celor mai valoroase și mai nou planificate orașe din perioada Art Nouveau-ului timpuriu în Europa Centrală. În anul 2011 a fost intitulat "Ansamblul cultural și istoric Bata-Villa", trecând astfel sub protecția Ministerului Culturii;
- Castelul Erdut, construit în secolul al XIV-lea ca loc de comerț al pescarilor. Schimbându-și proprietatea de-a lungul anilor, astăzi au rămas rămășițe ale zidurilor și turnul cu un punct de vedere deosebit deasupra fluviului Dunărea.
- satul Dalj - Parcul Patriarhiei este un monument al culturii parcurilor, incluzând peste 20 de specii de arbori și arbuști. Muzeul Cultural și Muzeul Milutin Milankovic este locul de naștere al celebrului astrofizician, astronom și geograf, cunoscut pentru teoria ciclurilor Milankovitch, care explică schimbările climatice pe termen lung ale Pământului prin poziția planetei în raport cu soarele.
- un tur al orașului Osijek - cel mai mare oraș din partea de est a Croației, cu cele mai verzi zone din țară. Este renumit pentru strada Bulevardul European cu o succesiune de clădiri proiectate în stil secesionist (începutul secolului XX), Tvrdja (Cetatea) cu cele mai bine conservate clădiri baroce etc.
- În data de 11 noiembrie (ziua Sfântului Martin, cunoscută și sub numele de Sărbătoarea Sfântului Martin), a fost vizitată regiunea Baranja:
- Parcul Natural Kopački Rit - zonă umedă unică și cea mai mare și mai bine conservată pădure de câmpie inundabilă din Europa, găzduind 300 de specii de păsări diferite și cuprinzând zona centrală a viitoarei Rezervații Transfrontaliere a Biosferei UNESCO "Mura-Drava-Dunăre";
- Mirkovci este o așezare planificată urbanistic, un mare exemplu de arhitectură industrială. A fost destinată angajaților, meșteșugarilor și muncitorilor, care lucrau în zonele agricole din jurul său. Fiind în mare parte abandonată, astăzi este revitalizată ca destinație turistică;
- Centrul de Patrimoniu Etnologic din Baranja din Beli Manastir găzduiește expoziții ale patrimoniului multicultural din regiunea Baranja.
- Vechea cramă de vinuri Belje este săpată în deal și este cea mai mare și mai impresionantă din zonă. Ascunde trei niveluri de săli lungi, pline de butoaie din cel mai fin stejar slavon.
- Monumentul Bătăliei de la Batina a fost construit în memoria bătăliei dintre forțele comune ale Armatei Populare de Eliberare a Iugoslaviei și ale Armatei Roșii împotriva unităților Wehrmacht-ului și ale aliaților săi (pe celălalt mal al Dunării există un muzeu dedicat evenimentului istoric);
- localitatea Zmajevec, cu Crama Gerstmajer, unde Surduc (străzile vinului) este una dintre cele mai autentice comori culturale și istorice din Baranja. Acolo se află pivnițe de vin (gators) săpate în solul care asigură întotdeauna o temperatura ideală pentru păstrarea vinului;
- Kneževi Vinogradi, atelierul traditional de fabricare a ceramicii artizanale vechi de către Asztalos Ceramics.
În ultima zi, partenerii consorțiului au participat la prezentările studenților din cadrul atelierului internațional cu privire la rezultatele programului intensiv ce au avut ca studiu de caz orașul dunărean Sremski Karlovc, atelier coordonat de Universitatea din Novi Sad în cadrul parteneriatului strategic Erasmus+, Creative Danube: Innovative Teaching for Inclusive Development in Small and Medium-Sized Danubian Cities, acronim: Danubian_SMCs (https://danubian-smcs.uauim.ro).
Partenerii DANUrB+ au avut posibilitatea de a oferi un feedback și de a evalua propunerile urbanistice prezentate de studenți, toate axate pe implicarea comunităților locale, demonstrând colaborarea valoroasă dintre cele două proiecte.
Experiențele extraordinare de-a lungul Dunării nu s-ar fi concretizat fără implicarea gazdelor locale, a stakeholderilor și a organizatorilor întregului eveniment - New Cultural Neighborhood (Serbia) și Nansen Dialogue Centre Osijek (Croația).
Mai multe detalii pe pagina DANUrB+: