DiVIRTUE

Dezvoltarea schemelor de instruire folosind realitatea virtuală în vederea implementării obiectivelor privind scăderea emisiilor de carbon la nivelul clădirilor noi și existente

Atingerea obiectivelor naționale și ale UE pentru energie și climă până în 2030 necesită o transformare majoră a competențelor și cunoștințelor de-a lungul întregului lanț valoric al industriei construcțiilor, industrie care trebuie să fie pregătită să atingă țintele privind renovarea profundă a fondului construit existent și realizarea de „clădiri cu emisii zero”. Așa cum reiese din recentele analize realizate prin proiectele BUILD UP Skills (https://buildupskills.ro), capacitatea insuficientă a industriei construcțiilor reprezintă un obstacol semnificativ în calea reducerii nivelului de emisii de gaze cu efect de seră la nivelul fondului construit.

Pentru a aborda această provocare, proiectul DiVIRTUE își propune să creeze noi capacități în sectorul construcțiilor în 5 țări prin digitalizarea schemelor de instruire existente și dezvoltarea unora noi pentru studenții și profesioniștii din domeniul construcțiilor. Acest lucru va fi realizat prin dezvoltarea de materiale inovatoare de instruire în competențe din domeniul construcțiilor, cu aplicarea tehnologiilor de realitate virtuală și augmentată (VR/AR). Schemele de instruire vor fi create în engleză și în cele 5 limbi naționale pentru cel puțin 8 subiecte de formare/rezultate ale învățării selectate, pe baza necesităților de instruire legate de profesiile specifice vizate, având ca scop acoperirea lacunelor și deficiențelor identificate în foile de parcurs naționale BUILD UP Skills. Pentru a simula adoptarea viitoare și creșterea capacităților de perfecționare prin VR, proiectul va oferi instruire și consultanță pentru cadrele didactice active și instituțiile educaționale, precum și un program pilot de instruire pentru cel puțin 600 de profesioniști în construcții, în cadrul a 40 de cursuri individuale. Mediul de instruire VR nou dezvoltat și materialele vor fi accesibile gratuit pentru orice instituție educațională sau de instruire interesată, vizând integrarea completă în cadrul educațional național și o susținere largă la nivel instituțional.

Proiectul se bazează pe experiența vastă a partenerilor de proiect în inițiativa BUILD UP Skills, deoarece va valorifica pe deplin rețelele active din platformele naționale de calificare, atrăgând deja sprijinul a aproape 60 de organizații externe – printre care ministere, universități, agenții energetice și numeroși actori din piața produselor pentru construcții.

Echipa de proiect a UAUIM

Proiectul DiVIRTUE este finanțat prin Programul LIFE al Uniunii Europene, prin contractul de finanțare 101167587.

Parteneri proiect