Scopul proiectului
Proiectul DIGITAL TIMBER CRAFT propune integrarea tehnologiilor digitale, a principiilor avansate de design și a materialelor noi pentru a promova soluții inovatoare pentru construcții din lemn, oferind studenților și cadrelor didactice oportunități creative de dezvoltare a cunoștințelor în domeniul sustenabilității, testarea și punerea lor în operă, în colaborare cu furnizori și parteneri internaționali.
Domenii vizate
D. Cercetare strategică și dezvoltarea cercetării pe pilonul Dezvoltare Durabilă - soluții bazate pe natură, infrastructură verde, materiale ecologice, aspecte de circularitate pentru materiale și sisteme constructive/urbane, adaptare la schimbări climatice etc.;
F. Cercetare strategică și dezvoltarea cercetării pe pilonul Realitate virtuală, inteligență artificială, digitalizare și fabricație digitală, tehnologii noi.
Perioada de implementare
23 septembrie - 10 decembrie 2024
Echipa proiectului
Management
- Asist. dr. arh. Raluca-Maria Trifa
Implementare
- Lect. dr. arh. Oana Mihăescu, DST
- Lect. dr. arh. Ioana Șerbănescu, DST
- Conf. dr. arh. Elena Codina Dușoiu, SFA
- Conf. dr. arh. Andreea Iosif, SFA
- Lect. dr. arh. Mihnea Mihăilescu, SFA
- Asist. dr. arh. Claudiu Tudoran, SFA
- Lect. dr. arh. Alexandru Calcatinge, PUDT
Justificarea necesității implementării proiectului
DIGITAL TIMBER CRAFT abordează necesitatea alinierii la cerințele internaționale de utilizare a tehnologiilor emergente în practica arhitecturală, prin integrarea fabricației digitale, a design-ului inovator (parametric, biofilic, eco-design, modular ori circular), a materialelor și tehnicilor avansate pentru construcții din lemn.
Concursul studențesc pentru proiectarea și execuția unui pavilion din lemn va stimula aplicarea practică a cunoștințelor și va promova inovația. Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona - ETSAB, Departamentul de reprezentare arhitecturală, coord. prof. Lluis Gimenez Mateu și cu implicarea prof. Isidro Navarro, în contextul unor colaborări de succes anterioare. Concursul va implica și specialiști din industrie, precum Holver și Rothoblaas, pentru suport tehnic, material și logistic. Expoziția finală și catalogul de proiecte vor reflecta impactul integrării inovațiilor, subliniind recunoașterea UAUIM ca universitate de cercetare avansată.
Proiectul va continua cu realizarea prototipului câștigător în februarie 2025, prin integrarea tehnicilor moderne de execuție (printarea 3D, debitarea CNC, etc), folosind resursele oferite de firmele partenere. Pavilionul va deveni un exponat permanent al UAUIM, consolidând legăturile între mediul academic și industrie.
Impactul proiectului se va extinde și asupra altor discipline, cum ar fi ST-14 Activități practice (coord. Raluca Trifa), prin parteneriate ce vor facilita organizarea de workshop-uri și activități formative viitoare. Bibliotecile DST și SFA vor beneficia de noi resurse educaționale, sprijinind activitățile didactice și de cercetare.
Proiectul va dezvolta competențele participanților prin sesiuni de formare bazate pe softuri avansate de proiectare, tehnologii digitale de design, inclusiv a celor bazate pe A.I. și sisteme avansate de prelucrare și execuție, promovând soluții sustenabile și inovatoare în arhitectura construcțiilor din lemn.
Obiectivele proiectului
OS1. Organizarea unui concurs studențesc dedicat conceperii și proiectării unui pavilion din lemn, care va oferi studenților oportunitatea de aplicare a cunoștințelor dobândite în cadrul proiectului, prin integrarea tehnologiilor digitale avansate, a principiilor de design inovator, a materialelor și tehnicilor constructive, însoțite de sesiuni de formare și feedback din partea partenerilor implicați.
OS2. Creșterea vizibilității proiectului și a componentelor sale inovatoare prin crearea unei expoziții și a unui catalog digital care vor prezenta rezultatele concursului studențesc.
OS3. Formarea studenților și cadrelor didactice în domeniile emergente de cercetare și proiectare avansată ce vizează utilizarea noilor tehnologii digitale, principii inovative de design și tehnici constructive de ultimă generație pentru construcții din lemn, prin workshop-uri, sesiuni de training și prezentări susținute cu sprijinul partenerilor locali (Holver, Rothoblaas) și internaționali (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona - ETSAB).
OS4. Dezvoltarea resurselor educaționale pentru proiectarea și execuția construcțiilor din lemn, prin îmbogățirea bibliotecilor DST și SFA cu materiale didactice și ghiduri interactive.
OS5. Diseminarea rezultatelor către publicul larg prin prezentarea proiectului la cel puțin un eveniment științific relevant și/sau aplicarea cu un rezumat pentru publicare până la finalul anului 2024.
Activitățile proiectului
AG. Activități generale, pe tot parcursul proiectului (OS1, OS2, OS3, OS4, OS5)
A1. Identificarea și selectarea tehnologiilor avansate pentru utilizarea lemnului în arhitectură (OS1, OS3, OS4)
A2. Concurs de proiectare și execuție a unui pavilion din lemn (OS1, OS2, OS5)
A3. Organizarea unor workshop-uri tematice și sesiuni de training, susținute de membrii echipei de proiect, specialiști în domeniu și partenerii academici din cadrul ETSAB, destinate studenților, doctoranzilor și cadrelor didactice (OS3, OS4)
A4. Dezvoltarea resurselor educaționale interactive și a unei biblioteci digitale (OS3, OS4)
A5. Expoziție finală și diseminarea rezultatelor (OS1, OS2, OS3, OS4, OS5)
Rezultate urmărite
R1. Bibliotecă digitală cu resurse interactive, privind tehnologii, principii de design inovator și tehnici constructive relevante pentru utilizarea lemnului în arhitectură, distribuit către min. 100 de studenți și cadre didactice.
R2. Min. 400 de studenți formați prin integrarea cunoștințelor dobândite prin proiectul DIGITAL TIMBER CRAFT, în cadrul disciplinelor:
Construcții 2 (Lemn și oțel), UAT, an II, sem. 1, titular: Asist. arh. Raluca-Maria Trifa (25 stud.)
Architectural Construction in Wood and Steel, FA, an II, sem.1, titular: Lect. arh. Ioana Șerbănescu (50 stud.)
Studiul formei 3, 4, FA, an II, sem. 1,2, titular: Conf. arh. Elena Codina Dușoiu (300 stud.)
Sustenabilitate și tehnologie în arhitectura de interior, FAI, an IV, sem.1, titular: Conf. arh. Gabriel Negoescu (60 stud.)
R3. Lista cu furnizori de tehnologii și materiale inovative pentru construcții de lemn, utilă în activitățile educaționale și de cercetare viitoare.
R4. Min. un acord de parteneriat cu furnizori de tehnologii și materiale inovative pentru facilitarea organizării viitoarelor activități extra-curriculare în cadrul unor discipline.
R5. Concurs studențesc centrat pe proiectarea și execuția unui pavilion din lemn care să înglobeze principii de sustenabilitate și design inovativ, destinat unui număr min. de 30 de studenți, în colaborare cu partenerii implicați.
R6. Catalog online cu toate proiectele participante la concursul studențesc.
R7. Min. opt materiale didactice pentru dotarea bibliotecilor DST și SFA privind designul, proiectarea și utilizarea lemnului în arhitectura sustenabilă.
R8. Min. două workshop-uri tematice, două sesiuni de formare și două schimburi de experiențe formative, axate pe tehnologii avansate de prelucrare a lemnului și design inovativ, cu participarea a min. 100 de studenți și 10 cadre didactice.
R9: Eveniment final și expoziție pentru prezentarea rezultatelor concursului studențesc.
R10. Activități și rezultate diseminate prin canale social media și pe website-ul uauim.ro;
R11. Min. o participare cu comunicare / poster în cadrul unor evenimente educaționale / un rezumat trimis pentru evaluare în vederea publicării unor articole științifice in extenso.
R12. Pavilionul de lemn, realizat în luna februarie 2025 și expus vizibil într-un spațiu al UAUIM (în afara termenului de implementare a proiectului).