GREENPATH

Catalog de soluții de design urban bazate pe natură pentru orașe neutre din punct de vedere climatic

Proiect finanțat UAUIM-FFCSU-2024-018

Scopul proiectului: Proiectul GREENPATH are ca scop identificarea de soluții sustenabile de design urban pentru orașe neutre din punct de vedere climatic, printr-o cercetare documentară detaliată și analiza unor exemple de bune practici. Proiectul își propune să sprijine autoritățile publice, cadrele didactice, studenții și profesioniștii din domeniu în familiarizarea cu soluții inovatoare ce contribuie la procesul de tranziție verde.

Domeniu vizat: H. Cercetare strategică și dezvoltarea cercetării pe pilonul Dezvoltare Durabilă - soluții bazate pe natură, infrastructură verde, materiale ecologice, aspecte de circularitate pentru materiale și sisteme constructive/urbane, adaptare la schimbări climatice etc.

Perioada de implementare: 12 septembrie - 10 decembrie 2024

Echipa proiectului

Management
asist. dr. urb. peisag. Alexandra Dulvăr
Implementare
lect. dr. urb. Laura Tucan
lect.dr. urb. Matei Cocheci
asist. urb. Miruna Drăghia

Justificarea necesității implementării proiectului

În contextul în care orașele generează aproximativ 70% din emisiile globale de CO2, este esențială adoptarea unor soluții inovatoare (inclusiv soluții bazate pe natură, infrastructură verde, aspecte de circularitate pentru mediul urban, etc.) care să faciliteze tranziția către orașe neutre din punct de vedere climatic. Proiectul GREENPATH răspunde acestor cerințe prin documentarea și elaborarea unui catalog de soluții sustenabile de design urban, accesibil autorităților locale, cadrelor didactice, studenților și profesioniștilor.

Astfel, proiectul GREENPATH se aliniază cu directivele europene și inițiativele globale de sustenabilitate, fiind în armonie cu obiectivele Pactului Verde European, care promovează tranziția către o economie durabilă și neutră din punct de vedere climatic până în 2050. De asemenea, proiectul susține eforturile naționale pentru atingerea neutralității climatice, fiind în concordanță cu obiectivele Misiunii M100, care coordonează eforturile României pentru a atinge țintele de neutralitate climatică asumate la nivel european. Prin catalogul dezvoltat și conexiunea cu orașe și actori implicați în aceste demersuri, proiectul susține în mod direct inițiativa M100 și contribuie la atingerea obiectivelor acesteia. Acest demers va sprijini autoritățile locale, cadrele didactice, studenții și profesioniștii în familiarizarea cu soluții inovatoare ce contribuie la procesul de tranziție verde. În plus, crearea unei rețele de parteneri naționali și internaționali va asigura o diseminare eficientă a cunoștințelor și va sprijini echipa în identificarea oportunităților de colaborare și consolidarea rețelei de parteneri instituționali.

În final, proiectul GREENPATH oferă, pe de o parte, soluții concrete și documentate pentru provocările urbanistice actuale, iar pe de altă parte, creează un cadru educațional și de colaborare care va avea un impact pozitiv pe termen lung asupra regândirii opțiunilor de intervenție asupra mediului urban din România și nu numai.

Obiectivele proiectului

O1. Dezvoltarea unei metodologii de cercetare pentru identificarea soluțiilor de design urban pentru orașe neutre din punct de vedere climatic

O2. Realizarea unui catalog de soluții (bilingv)

O3. Creșterea competențelor studenților și studenților doctoranzi în domeniul designului urban sustenabil

O4. Crearea unei rețele de potențiali parteneri naționali și internaționali

Activitățile proiectului

A1. Consultarea literaturii de specialitate și dezvoltarea metodologiei

A2. Testarea metodologiei preliminare, colectarea și sistematizarea soluțiilor sustenabile de design urban

A3. Realizarea de interviuri cu experți

A4. Organizarea unor sesiuni de training cu studenții și studenții doctoranzi din UAUIM

A5. Diseminarea proiectului și organizarea evenimentului final