MST_AI_III

Materiale sustenabile și tehnologii pentru arhitectura de interior și design. Source & re-source

Proiect finanțat UAUIM-FFCSU2024-021

Logo MST_AI_II

Domeniu vizat: D. Cercetare strategică și dezvoltarea cercetării pe pilonul Dezvoltare Durabilă

Perioada de implementare: 12.09.2024 - 29.11.2024

Scopul proiectului: Documentarea și punerea în valoare a unor materiale și tehnici tradiționale locale sustenabile pentru arhitectura de interior dar și experimentarea unor materiale naturale care pot genera biomateriale, cu scopul creării de noi materiale sustenabile, toate acestea cu intenția înbunătățirii standardelor de calitate ale spațiului interior prin alinierea la cercetările internaționale din domeniu indentificate în etapa anterioară a proiectului.

Obiective

OS1. Continuarea cercetării materialelor existente, crearea unui breviar și, ulterior, a unui rețetar atât cu cele identificate cât și cu cele experimentate. Timp de 2 luni vor fi analizate și inventariate cercetările existente și vor fi centralizate informațiile. Se va organiza și se vor elabora metodologia după care vor fi organizate cele 3 ateliere experimentale pentru studenții FAI, dar și pentru cei interesați. Vor fi identificate și conturate posibilele direcții de cercetare care pot da partea de sustenabilitate a proiectului.

OS2. Realizarea unei machete/mockup explicitar pentru cercetarea aleasă, machetă care va pune în evidență rezultatele fizice ale proiectului prin expunerea plăcuțelor din materiale eco, bio, reciclate create în cadrul atelierelor.

OS3. Elaborarea unor scenarii și propotipuri, identificarea de posibilități de utilizare a materialelor create.

OS4. Alinierea la cercetările internaționale prin susținerea a trei prelegeri a invitaților străini identificați anterior ca fiind specialiști în domeniul bio- materialelor: Assoc. Prof. PhD Arch. Elena Montacchini, Assistant prof. PhD Arch. Silvia Tedesco, Arch. PhD student Carlotta Fasano.

Realizarea breviarului și rețetarului care vor fi utilizate în cadrul cursului opțional inclus în programa FAI: ”Materiale și tehnici sustenabile în arhitectura de interior” care ulterior poate deveni un curs dedicat unui master de sustenabiltate și dezvoltare durabilă în arhitectura de interior.

Echipa

Proiectul se încadrează în tendințele actuale care încurajează dezvoltarea durabilă și se nișează pe arhitectura de interior, materiale naturale, ecologice și pe posibilele combinații dintre acestea, precum și pe identificarea tehnicilor potrivite de execuție, toate acestea regăsindu-se în baza materială documentară și în rețetarul realizat, dar și în mostrele, macheta etc. care se doresc a fi rezultatul final al proiectului și care constituie partea sustenabilă a proiectului.

Partea de cercetare se va dezvolta pe 2 direcții complementare: o primă direcție va identifica și inventaria materialele sustenabile cu potențial de a fi utiilizate în finisajele de interior, cea de-a doua direcție va fi practică prin intermediul unor ateliere care au ca scop experimentarea acestor materiale în diverse combinații și cantități și realizarea efectivă a unui ansamblu decorativ/machetă creat din materialele experimenate în cadrul a 3 ateliere în care vor fi implicați și studenții. Tot în cadrul atelierelor se vor documenta și propune o serie de prototipuri (de la corpuri de iluminat, mobilier la placaje și elemente decorative) care ar putea fi realizate din materialele experimentate. Materialele necesare vor fi asigurate de organizatori.

Calendar

septembrie-octombrie

Cercetarea si centralizarea cercetării materialelor existente, crearea unui breviar și a unui rețetar atât cu cele identificate cât și cu cele experimentate.

Organizarea a 3 ateliere experimentale pentru studenții FAI, dar și pentru cei interesați și identificarea și conturarea posibilelelor direcții de cercetare care pot da partea de sustenabilitate a proiectului.

septembrie-octombrie-noiembrie

Realizarea unei machete/mockup explicitar pentru cercetarea aleasă, machetă care va pune în evidență rezultatele fizice ale proiectului prin expunerea plăcuțelor din materiale eco, bio, reciclate create în cadrul atelierelor.

octombrie

Elaborarea unor scenarii și propotipuri, identificarea de posibilități de utilizare a materialelor create. Alinierea la cercetările internaționale prin susținerea a trei prelegeri a invitaților străini identificați anterior ca fiind specialiști în domeniul bio- materialelor: Assoc. Prof. PhD Arch. Elena Montacchini, Assistant prof. PhD Arch. Silvia Tedesco, Arch. PhD student Carlotta Fasano.

Realizarea breviarului și rețetarului care vor fi utilizate în cadrul cursului opțional inclus în programa FAI: ”Materiale și tehnici sustenabile în arhitectura de interior” care ulterior poate deveni un curs dedicat unui master de sustenabiltate și dezvoltare durabilă în arhitectura de interior.

Înscriere Ateliere (1 octombrie -19 octombrie 2024)

Atelierele se vor defășura în echipe de 3-5 studenți și vor cuprinde documentare și colectare date, activități practice experimentale. Înscrierea este valabilă pentru studenți indiferent de programul de studii și specializare. Materialele necesare vor fi asigurate de organizatori.

Înscrierile se vor face prin completarea online a formularului: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3NX018qA9GldQwcWKXbF_pR-5L3luzBdwUpOEpGtBOSUeUw/viewform