LAID

Laborator de Arhitectură de Interior și Design

Domeniul vizat:
D3 - Asigurarea funcționării în bune condiții a grădinilor botanice universitare , a stațiunilor didactice, a bazelor de practică și a altor infrastructuri de susținere a activităților didactice, similare bazelor de practică, din cadrul universităților, folosite pentru instruirea studenților
Cod înregistrare proiect:
CNFIS-FDI-2024-F-0505
Durata proiectului:
7 luni (mai – noiembrie 2024)
Raport implementare:
Raport implementare FDI-LAID.pdf (19 MB)

Scopul proiectului

Proiectul își propune să transforme ”Sala K” din corpul vechi (monument istoric) al UAUIM, în Laborator de Arhitectură de Interior și Design, unde se pot desfășura activități practice și extracurriculare, respectiv workshopuri dedicate studenților Facultății de Arhitectură de Interior în particular și ai UAUIM în general. Acesta va fi dotat cu spații de lucru, zone de depozitare, biblioteci de materiale, instrumentar și aparatură care să faciliteze desfășurarea tuturor activităților didactice, în acord cu ultimele tendințe în domeniu.

Echipa proiectului

Echipa de management:

Echipa de implementare:

Obiectivele proiectului

O1. Gestionarea resursei și a capitalului uman în raport cu obiectivele asumate prin proiect.

O2. Asigurarea activităților didactice, practice, extracurriculare sau a workshopurilor pentru un număr maxim de 60 studenți și a unui colectiv de 10 cadre didactice.

O3. Asigurarea condițiilor optime de desfășurare a activității didactice și stimularea creării / actualizării unei arhive digitale a laboratorului, de către corpul profesoral implicat și accesibilă studenților UAUIM indiferent de facultatea de apartenență.

O4. Îmbunătățirea performanțelor rezultatelor studenților și dezvoltarea competențelor transversale ale acestora, prin facilitarea accesului la cele mai noi dotări și tehnologii din domeniu.

O5. Promovarea și diseminarea proiectului și a rezultatelor acestuia, ca centru pilot de excelență pentru formare în arhitectura de interior, design și mobilier la nivel național.

Descrierea activităților

A1. Managementul resurselor și activităților din cadrul proiectului.

A2. Organizarea unui workshop de proiectare pentru găsirea celei mai bune soluții de intervenție în spațiul arhitectural existent (Sala K) – colectiv laborator + studenți (contribuie la realizarea O1, O2, O4).

A3. Elaborarea proiectului tehnic de amenajare a spațiului, respectiv redactarea detaliilor de execuție pentru finisaje și mobilier, cu implicarea unor specialiști ai UAUIM din domeniile acustică, iluminat, rezistență structurală etc. (contribuie la realizarea O1, O2);

A4. Achiziție de materiale sau ustensile necesare desfășurării proiectului. Materialele se vor achiziționa de către echipa de proiect, în colaborare cu responsabilul de achiziții al UAUIM și vor fi procurate eșalonat conform graficului propus pentru derularea proiectului. (contribuie la realizarea O1, O2, O3, O4)

A5. Implicarea cadrelor didactice, a studenților și a personalului tehnic al UAUIM în vederea executării lucrărilor de finisaje și a unor corpuri de mobilier propuse (contribuie la realizarea O1, O3, O4);

A6. Execuția de finisaje și a unor piese de mobilier de către firme specializate (contribuie la realizarea O1);

A7. Achiziția și dotarea laboratorului cu echipamente, instalații, aparatură - colectivul în colaborare cu responsabilul de achiziții al UAUIM:

A7.1. – Soluții de amenajare spațiu (finisaje); activitatea se va realiza ca urmare a unui workshop cu identificarea studenților doritori de a participa la proiectarea interioară a spațiului sub îndrumarea echipei de proiect și a specialiștilor implicați pe partea de realizare tehnică. (contribuie la realizarea O1, O2)

A7.2. – Soluții de iluminat spațiu (contribuie la realizarea O1, O2)

A7.3 – Mobilier modular cu configurații variate (contribuie la realizarea O1, O2)

A7.4 – Aparatură IT pentru stația de lucru și imprimare, necesară pentru prezentări, documentare, stocarea arhivei de imagini și documentare (contribuie la realizarea O3, O4)

A7.7 – Materiale și instrumente pentru activități practice și workshop-uri organizate în laborator (contribuie la realizarea O2, O3, O4).

A8. Promovarea și comunicarea parcursului și a rezultatelor proiectului (contribuie la realizarea O5); Activitatea va fi realizată de către echipa de proiect și se va desfășura pe tot parcursul activităților.

A9. Organizarea unui eveniment public final, de ilustrare a rezultatelor proiectului (contribuie la realizarea O5).

Rezultate

De la începutul proiectului s-au demarat, conform planificării, diverse activități de pregătire și implementare a activităților. Acestea s-au materializat cu o serie de achiziții și servicii, care au sprijinit până la final obiectivele asumate și rezultatele dorite. Astfel, în cele ce urmează, se prezintă succint, în raport cu rezultatele / indicatorii asumați, gradul de reușită privind îndeplinirea lor.

Raport cadru, publicat pe pagina dedicată individuală pe site-ul web al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, elaborat în urma studiilor desfășurate, cu privire la:

R1 - Spațiu amenajat și dotat corespunzător, adaptat pentru organizarea de activități didactice, practice, extracurriculare, workshopuri, pentru maxim 60 de studenți și 10 cadre didactice ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, ce va purta denumirea de LAID. (A1 – A6)

Spațiul, aflat într-un stadiu impropriu a fost supus unor lucrări care au implicat repararea și refacerea finisajelor. Cu ajutorul cadrelor didactice implicate și a studenților, s-au desfășurat următoarele activități: măsurarea spațiului și realizarea releveului arhitectural, identificarea degradărilor, estimarea cantităților necesare de materiale.

R2 – Soluții pentru amenajarea unui spațiu de tip laborator (atelier), rezultate în urma workshopului, ce vor fi diseminate prin canalele de comunicare ale Facultății de Arhitectură de Interior, și care vor rămâne în arhiva de proiecte ale laboratorului nou înființat. (A1, A8)

S-a recurs la organizarea unui workshop de proiectare la care au participat cadrele didactice implicate în proiect și 20 de studenți, în urma căruia s-au stabilit soluțiile de intervenție. În urma analizei acestora, s-a redactat un proiect de execuție care a fost transmis spre ofertare către companii specializate.

R3 – Infrastructură pentru o viitoare dotare a laboratorului ca arhivă de soluții experimentale, bibliotecă de materiale și fond de carte. (A1 – A6)

R4 – Infrastructură pentru organizarea unei arhive digitale de proiecte și informații bibliografice pentru susținerea activităților didactice și de cercetare. (A3-A6)

R5 – Asigurarea unei baze materiale necesare cadrelor didactice, doctoranzilor și studenților în vederea îmbunătățirii proceselor didactice și de cercetare. (AG, A2 – A6)

Într-o primă fază s-au realizat achizițiile necesare pentru dotarea laboratorului: mobilier, ecrane de proiecție, sisteme de iluminat, stație digitală de lucru, ustensile pentru realizarea activitățile practice. Ulterior, s-au desfășurat lucrările de construcții și amenajări necesare implementării propriu-zise a proiectului.

Finanțarea prin programul FDI - Domeniul 3: „Asigurarea funcționării în bune condiții a grădinilor botanice universitare , a stațiunilor didactice, a bazelor de practică și a altor infrastructuri de susținere a activităților didactice, similare bazelor de practică, din cadrul universităților, folosite pentru instruirea studenților” a oferit ocazia dezvoltării bazei materiale a UAUIM prin organizarea și utilarea unui laborator dedicat desfășurării activităților cu scop didactic de arhitectură de interior și design de produs.