Accesibiliatea în centre istorice pentru persoane cu handicap si nu numai
Între 11-25 aprilie 2010 s-a desfasurat la Ibiza, în Baleare, atelierul anual intitulat LOCUS, dedicat accesibilitatii în centre istorice, initiativa a Scolii Tehnice Superioare de Arhitectura del Valles din Barcelona (ETSAV). Programul are numerosi parteneri europeni de prestigiu, între care mentionam: UTL Lisboa, Portugalia, LTH Lund, Suedia, PK_Krakow, Polonia, FHOOW_Oldenburg, Germania, TUT_Tampere, Finlanda, ENSAM Montpellier, Franta, UNNIRC Reggio, Italia. La invitatia ETSAV, Universitatea de Arhitectura si Urbanism ION MINCU este la cea de-a treia participare la programul LOCUS, dupa atelierul de la Tarragona, Spania în 2008 si cel din Evora, Portugalia, în 2009.
Sub deviza "Let's Open our Cities for Us", adica pe scurt LOCUS, echipe formate din câte 4 studenti de nationalitati diferite, din Nordul, Sudul si centrul Europei, au elaborat proiecte de facilitare a accesului localnicilor, turistilor, cât si, în special, persoanelor cu un anume handicap în Dalt Vila (centrul istoric fortificat al orasului Ibiza, în denumire catalana Eivissa). Centrul este cuprins într-o fortificatie complexa si pastrata în buna stare, ridicata în perioada Renasterii si are atât o înclinatie foarte puternica înspre punctul înalt, pe care se gaseste catedrala, cât si un numar foarte mic de accese (porti) la baza zidului, în rest acesta fiind continuu. Pentru a-l cita pe binecunoscutul arhitect Elias Torres, autorul majoritatii interventiilor din centrul istoric al Ibizei, într-o fraza adresata studentilor în cadrul conferintei de prezentare a insulei si orasului: "sunteti chemati sa invadati un oras care a fost construit ca sa fie inaccesibil". Este evident ca în aceste conditii tema proiectului propus a fost pe cât de dificila, pe atât de provocatoare! Ideile studentilor participanti au variat de la propuneri de conexiuni directe (scari rulante, lifturi) la descoperirea unor puncte nodale de interese între care se pot realiza conexiunile, la tuneluri si galerii perimetrale zidului, la crearea de trasee alternative, facilitate de elementele defensive existente - bastioane, drumuri de straja - adaptabile unui tempo rapid sau încet, la reinterpretarea conceptului de râu si curgere, a celui de insula sau a celui de asediu si la reinterpretarea zidului existent ca element de peisaj, posibil a fi accesat dinspre exterior.
Atelierul s-a finalizat cu câteva binemeritate premii, pe care juriul le-a oferit în urma unor dificile deliberari. Studentii au beneficiat permanent de îndrumarea organizatorilor atelierului (prof. Miguel Usandizaga, arhitecta Marta Bordas, ea însasi aflata în situatia de a se deplasa într-un scaun cu rotile), a personalului administratiei locale si Colegiului Arhitectilor din Baleare, a profesorilor invitati de la universitatile europene participante, pe care întreruperile de trafic aerian nu i-au împiedicat, pâna la urma, sa participe la eveniment. O figura remarcabila a atelierului a fost profesorul Carlos Mourao, de la Lisabona, care, în ciuda pierderii totale a vederii, a refuzat sa renunte la meseria de arhitect, devenind un adevarat Borges al profesiei noastre.
Reprezentantii Universitatii ION MINCU la acest eveniment au fost:
Cadre didactice: Vlad Thierry, Elena-Codina Dusoiu
Studenti: Mara Bogoescu, Alexandra Berdan, , Rares Dragoiu, Olivia Pârvu
Multumiri profesoarei Kinja Racon de la Universitatea din Cracovia, Polonia, pentru a pune la dipozitie o parte din fotografiile aparute pe acest site.
Amanunte despre programul LOCUS: Locus Ibiza
Codina Dusoiu