IMUAU Summer School. Schönberg 2024

Școala de vară „IMUAU Summer school Schönberg 2024” este un proiect realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” prin Centrul Expozițional Documentar - Muzeul Școlii de Arhitectură în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură și al Fundației Regelui Charles -The King's Foundation.

Despre IMUAU Summer School. Schönberg 2024

Ediția a patra a IMUAU Summer School. Schönberg 2024 a propus pe de o parte continuitatea lucrului cu tehnici de meșteșug autentice în lemn, piatră și fier specifice satului săsesc și unei gospodării săsești, iar pe de altă parte desăvârșirea bucătăriei de vară începută anul trecut, prin proiectarea fațadelor si realizarea închiderilor respectând specificul local, pe baza unui concurs studențesc de idei și a trei ateliere de meșteșuguri: tâmplărie și dulgherie pentru fațade, zidărie cu mortar de var pentru soclu, fierărie pentru componente, precum și propunerea unor scenarii de reamenajare a bucătăriei de vară.

Realizarea închiderilor reprezintă o temă exemplară pentru a cunoaște și exersa punerea în operă a materialelor tradiționale și a detaliilor specifice de tâmplărie din resurse locale: lemn, pigmenți naturali, tratamente pentru lemn, termoizolații naturale și variante de etanșeizare. Participanții au parcurs toate etapele pregătirii și punerii în operă a materialelor de construcție și totodată au experimentat lucrul efectiv cu uneltele de tâmplărie, dulgherie, zidărie și fierărie.

Asociată realizării închiderilor, tema dezvoltată în modulul de fierărie a asigurat producerea unor piese mobile care sa permită deschiderea anumitor părți din fațade, dar și replici ale pieselor de feronerie tradițională care lipsesc și ale celor existente cu uzură incompatibilă funcționării corecte a tâmplăriilor originare.

Școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2024 este rezultatul cooperării dintre mediul universitar și specialiștii în arhitectură, conservarea-restaurarea și protejarea patrimoniului, precum și în disciplinele înrudite (istorie, antropologie, peisagistică etc.), demers care vine în completarea formării viitorilor profesioniști.

Participanții la școala de vară au fost studenți la oricare dintre specialitățile facultăților de profil din țară, din orice an de studiu, precum și arhitecți stagiari înscriși la filialele OAR.

În completarea activităților practice, specialiștii invitați au inițiat discuții libere, iar participanții au luat contact cu meșteri locali, au participat la vizite în comunitate și la alte experiențe culturale locale.

Atelierele propuse:

Atelier tâmplărie: închideri / fațade, părți mobile ale bucătăriei de vară - PRACTIC

Atelier fierărie: piese de feronerie - PRACTIC

Prin continuarea școlii de vară începută în 2021 ne-am propus aprofundarea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului, explorarea posibilităților de modelare ale fierului și apropierea de comunitate prin participarea la evenimente și practici tradiționale. Prin aprecierea peisajului cultural, a moștenirii de obiecte și obiceiuri din Valea Hârtibaciului se prefigurează un mod activ de raportare la patrimoniu.

Echipa

Coordonare ateliere arh. Ioana Ardelean, meșteșugar lemn Sebastian Bethge; arh. Liviu Gligor, meșteșugar fier Ovidiu Miclea – Fierăria Albastră, Apoș, dsg. Theodor Dobrescu; identitate vizuală arh. Cristina Constantin, fotograf: Valentin Popescu, responsabil admin. Alina Șamu și Martin Maurer, coordonator proiect muz. Claudia Popescu.

Parteneri: Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Primăria Comunei Merghindeal – jud. Sibiu, Casa Teutsch – Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Complexul Național Muzeal Astra.

Parteneri media: Revista Zeppelin, Agenția Națională de presă AGERPRES.

Școală de vară în satul Dealu Frumos / Schönberg, jud. Sibiu, 8 -28 iulie 2024

Contact: centru.expozitional@uauim.ro

Informații suplimentare:

https://www.facebook.com/Schonberg.summer.school

https://www.instagram.com/schonberg_live_studio/

https://www.uauim.ro/evenimente/imuau-summer-school-schoenberg-2024/

Activități

A1. Management de proiect, monitorizare și evaluare

A2. Coordonarea științifică, pregătirea concursului de idei pentru proiectarea închiderilor fațadelor bucătăriei de vară, a activităților atelierelor practice.

A3. Lansarea apelului și selectarea participanților. Organizarea unui workshop de zidărie cu studenții de la Secția Conservare și restaurare de arhitectură pentru pregătirea pereților din dormitorul din turnul Ansamblui Bisericii Fortificate din Dealu Frumos.

A4. Desfășurarea propriu-zisă a școlii de vară (8 -28 iulie 2024)

În anul 2023, noul acoperiș pentru bucătăria Casa Verde a fost gândit respectând specificul unei gospodării săsești (țiglă manuală recuperată, structură tradițională de acoperiș cu unghiul de 50 grade, întâlnit adeseori în zonă, cuie de lemn, îmbinări de lemn și noduri specifice).

Cofinanțarea UAUIM

Cu ocazia Școlii de vară, cu titlu de cofinanțare a proiectului din partea UAUIM a fost restaurată pardoseala dormitorului din turnul pentagonal din cadrul Ansanblului Bisericii Fortificate din Dealu Frumos.

A4.1. Atelierului de tâmplărie, dulgherie:

Chertări în cadrul atelierului de tâmplărie

Confecționare cuie de lemn

Închiderea cu scândură

Detalii de arhitectură

A4.2. Atelierului de zidărie din piatră cioplită cu mortar din var

A4.3. Atelierului de fierărie:

A5. Organizarea vizitelor documentare:

Excursie documentară la Cazinoul Ofițerilor din Dealu Frumos, la invitația proprietarului

Excursie la Biserica Fortificată din Merghindeal

Excursie la Biserica Fortificată din Agnita

A6. Ziua Porților Deschise

Atelier de fierărie la care comunitatea a fost invitată să participe

Prezentarea proiectului și a Gospodăriei Casa Verde unui grup de arhitecți din Ucraina

Prezentarea proiectului și a Gospodăriei Casa Verde unui grup de conservatori-restauratori de la Muzeul Astra

Prezentarea proiectului și a Gospodăriei Casa Verde unui grup de studenți de la Școala de vară din Apoș

Rezultatul a trei săptămâni de lucru, cu 37 de participanți, trei coordonatori, doi meșteșugari: