Workshop de fotogrametrie și scanare 3D „Replica digitală a Ansamblului Bisericii fortificate din Dealu Frumos” desfășurat la Dealu Frumos, jud. Sibiu între 10-16 august 2022, în cadrul proiectului cultural „Tradiție și tehnologie. Documentarea digitală a Ansamblului Bisericii fortificate din Dealu Frumos” , realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu prin Atelier Experimental MAC POPESCU și Centrul Expozițional Documentar în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București, proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu prin Centrul Expozițional Documentar – Muzeul Școlii de Arhitectură și prin Atelier Experimental Mac Popescu a organizat un atelier de scanare la Dealu Frumos cu o necesară desfășurare de forțe - fotogrametrie, scanner 3D, dronă - pentru modelarea digitală a (ansamblului) Bisericii Evanghelice din Dealu Frumos.
Partenerii noștri în acest demers: Institutul Național al Patrimoniului, Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Complexul Muzeal Astra Sibiu, Muzeul Național al Satului București, Primăria Comunei Merghindeal, jud. Sibiu, Secția Conservare și Restaurare de Arhitectură a Facultății de Arhitectură, UAUIM din Sibiu, Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară Dealu-Frumos UAUIM, Revista Zeppelin, Agenția Națională de presă AGERPRES.
Echipa de proiect
-
Coordonator atelier fotogrametrie: arh. Andreea Iosif
-
Coordonator scanare 3D: arheolog Călin Șuteu
-
Pilot dronă: stud. arh. Matei Popovici
-
Fotograf: designer Andreea Ivanciof
-
Coordonator proiect: muz. Claudia Popescu
-
stud. arh. Bianca Ivanenco
-
stud. designer Cosmin Longin
-
drd. bibl. Valentin Popescu
-
responsabili administrativi: Alina Șamu și Martin Maurer.
Despre proiect
Modelarea 3D este utilă atât pentru interacționarea realistă cu spațiul construit, cât și pentru studiul clădirilor. Proiectul răspunde la nevoia de instruire practică a viitorilor specialiști în domeniul extins al patrimoniului cultural (arhitectural, artistic, etc.) cu privire la folosirea instrumentelor digitale și a aplicațiilor de realitate virtuală pentru studierea și înțelegerea arhitecturii de patrimoniu în scopuri didactice, dar și practice (restaurare, proiectarea de interioare sau de spații noi). Ne-am dorit să oferim studenților și stagiarilor accesul la câteva instrumente digitale utile pentru rezolvarea unor probleme din activitatea lor profesională, dar și crearea unui material didactic și de popularizare. Am îmbinat folosirea noilor tehnologii în proiectarea de arhitectură cu cercetarea, documentarea și contextualizarea patrimoniului cultural transilvănean.
În proiectul propus am pus față în față cele două metode de investigare a patrimoniului arhitectural, cea clasică tradițională, bazată pe releveu și desene cu detalii ”cu creionul pe hârtie” și cea modernă, cu scanarea și fotogrametrierea patrimoniului, identificarea degradărilor cu echipamente specializate.
Modelarea 3D pentru vizualizarea patrimoniului oferă mai mult decât un releveu digital creat automat de un scaner topografic 3D. Oferă o vizualizare realistă care include context, materiale, stare de conservare. De aceea, acest tip de modelare are cerințe specifice, adesea înrudite cu cele din industria de gaming.
Geometria spațiilor a fost asigurată de scanarea lui Călin Șuteu:
„Documentarea prin tehnologie TLS a ansamblului Bisericii Fortificate din Dealu Frumos (SB). Una din minunatele biserici săsești din inima Transilvaniei a fost scanată laser, un efort susținut de aproximativ 5 zile - din zori și până seara târziu / dimineața devreme - însumând un nor de puncte impresionant (14.45 miliarde puncte), rezultat din 310 stații individuale, cu o eroare finală de grup (bundle error) de doar 5 mm. Mulțumiri echipei UAUIM și gazdelor noastre răbdătoare, Alina și Martin.”
Aspectul realist a fost asigurat de fotogrametrie, activitate coordonată de arh. Andreea Iosif, care împreună cu arh. Andreea Ivanciof și ceilalți membri ai echipei, secondați de participanții la workshop au documentat fotografic Ansamblul Bisericii Fortificate din Dealu Frumos.
Rezultate
Produsele activității coordonate de arh. Andreea Iosif:
Realizarea vizualizarii 3D a ansamblului Bisericii fortificate Dealu Frumos, model de studiu obținut prin fotogrametrie:
Modelarea digitală pe baza fotogrametriei realizată la Muzeul Satului din București pentru un teasc:
Reconstituirea virtuală integrală a unor obiecte prezente în Ansamblul Bisericii Evanghelice din Dealu Frumos, inclusiv prin redarea funcționalității acestora:
Orga:
Altarul:
Prin acest proiect cultural propunem un model de bună practică pentru tinerii specialiști, prin utilizarea noilor tehnologii în investigarea patrimoniului, în scopul conservării și protejării, dar și pentru promovarea acestuia prin realizarea de noi produse culturale, într-un context interdisciplinar, dinamic și creativ, ce împletește tehnicile tradiționale cu tehnologiile de ultimă generație.