La inițiativa Dnei. Simona Corlan-Ioan, Ambasadoarea României la Dakar, în august 2007 a fost încheiat un acord de cooperare între UAUIM și Fondation pour le Patrimoine - Senegal. Acordul a fost semnat de Dl. Rector al UAUIM, prof. dr. Emil Barbu Popescu, și Dna. Viviane Wade, președinta Fundației senegaleze și prevede - printre altele - implicarea specialiștilor în conservarea patrimoniului din cadrul UAUIM în protecția patrimoniului din Dakar.
Prin discuții ulterioare, a fost stabilită ca prioritate participarea UAUIM la stabilirea reglementărilor necesare conservării, restaurării și punerii în valoare a clădirilor din Place Kermel din Dakar, sit înscris pe lista UNESCO. Au fost decise de asemeni etapele studiului, prima fiind aceea a studiului de teren.
Ca urmare, a fost organizată deplasarea la Dakar a unui colectiv condus de Dna. prof. dr. Anca Bratuleanu în perioada 19.11 - 03.12.2007.
Expoziția
La sediul AGF din Dakar, în 20 noiembrie 2007 a avut loc vernisajul Expoziției „Atitudini” (Attitudes), conținând proiecte din domeniul conservării patrimoniului întocmite de tinerii arhitecți din cadrul Departamentului de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului din cadrul UAUIM. În prezența unor specialiști senegalezi din domeniul arhitecturii și patrimoniului construit, ca și a unor membri ai corpului diplomatic acreditat la Dakar, expoziția a fost deschisă de către Dna. Ambasadoare Simona Corlan-Ioan și de către Dna. Viviane Wade, președinta Fundației pentru patrimoniu din Senegal. Dna. prof. dr. Anca Brătuleanu a făcut o prezentare a UAUIM, a scopului deplasării și a condus invitații în expoziție, dând detalii asupra lucrărilor expuse.
Activitatea grupului de lucru
Încă de la sosirea la Dakar, au avut loc întâlniri de lucru cu membri ai Fundației pentru patrimoniu și cu reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din Senegal, în vederea stabilirii aspectelor legate de abordarea studiului. Conform acordului și discuțiilor preliminare, echipa formată din lector drd. arh. Petru Mortu, asist. drd. arh. Horia Radu Moldovan și studenții Alina Ștefania Bontaș (anul V), Alin Constantin Dunăre, Elena-Cristina Luca și Ruben Cornel Mihai (anul VI) s-a ocupat de relevarea fațadelor clădirilor din Place Kermel din Dakar, ca și de evidențierea și inventarierea elementelor valoroase / detaliilor constructive ale acestora.
S-a stabilit ca etapa următoare, cea de redactare a materialului, să se facă în perioada ianuarie-februarie 2008, la București, urmând ca rezultatele să fie prezentate ulterior Direcției de patrimoniu de la Dakar. Condițiile de continuare a colaborării urmează să fie decise ulterior.
Modul de lucru și mijloacele de continuare a lucrării au fost discutate la dejunul pe care Dna. Viaviane Wade l-a oferit la Palatul Prezidențial în ziua plecării spre București.
Expozitia „Kermel en dévénir”
In mai 2008, in cadrul Bienalei de la Dakar, Senegal, a fost prezentata expozitia „Kermel en dévénir”. Expoziția a fost realizata pe baza studiilor si analizei facute de arhitectii Petru Mortu si Horia Moldovan (autori proiect si expozitie), in perioada deplasarii la Dakar (2007) si în primele luni ale anului 2008, la Bucuresti. Panourile cuprind fazele studiului, rezultatele analizei cladirilor si propunerile de reglementare pentru conservarea si punerea in valoare a arhitecturii din Place Kermel din Dakar, sit inscris pe lista patrimoniului mondial.
Vernisajul expozitiei a fost facut in prezenta Ministrului Culturii din Senegal si a ambasadorului roman la Dakar, Dna Simona Corlan-Ioan. Prezentarea facuta de prof. dr. Arhitect Anca Bratuleanu – organizator si coordonator al expozitiei - a fost urmată de discutii cu oficiali ai administratiei locale si centrale din Dakar. Proiectul face parte din Acordul de cooperare Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și La fondation pour le patrimoine du Sénégal, semnat de prof. dr. arhitect Emil Barbu Popescu, presedinte UAUIM, si Dna Viviane Wade, presedinta fundatiei senegaleze.
Expozitia a beneficiat de ample prezentari in presa senegaleza.