Inteligența artificială este, fără îndoială, una dintre provocările majore ale acestui început de mileniu. Ca în cazul oricărei revoluții în gândire, noul model este primit, de către cei mai mulți, cu teamă și reticență, atrăgându-se atenția că IA poate deveni un pericol pentru actuala configurare a societății umane. Există însă și acele voci care susțin că IA poate deveni un instrument redutabil în slujba creativității umane, odată găsite acele pârghii de control care să facă în mod corect transferul dinspre gândirea umană către instrumentul digital.
Expoziția de față, organizată în sediul Ordinului Arhitecților din România – Filiala București, a fost pornită dintr-un experiment bazat pe o colaborare internațională: Primul Workshop IA în Arhitectură (1st Workshop AI in Architecture), inițiativă a Școlii Tehnice Superioare de Arhitectură de la Barcelona (Departamentul de Reprezentare Arhitectonica), la care Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București a participat, alături de trei alte școli de arhitectură invitate din Mexic (Universidad Autonoma Metropolitana de Azcapotzalco, Universidad de Guadalajara, Tecnologico de Monterrey).
Echipa curatorială a expoziției este compusă din profesorii îndrumători din cadrul UAUIM, participanți la 1st Workshop AI in Architecture, eveniment desfășurat online în februarie-martie 2024. Pe lângă proiectele realízate la workshop, ce au avut ca temă remodelarea fostei centrale termice din Badalona/Sant Adrià de Besòs și animațiile realizate în AI ce prezintă viziunea celor 10 echipe mixte de studenți, expoziția mai conține rezultatele workshopului Videomapping și Patrimoniu, desfășurat în aprilie 2024 pe situl arheologic greco-roman din Empuries, la care au participat 9 studenți și 3 cadre didactice din cadrul UAUIM, precum și machete și proiecte relaționate cu generarea AI și interpretarea media a spațiului arhitectural realízate de studenții anului II ai Secției de Mobilier de la Facultatea de Arhitectură de Interior și anului V Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”.
Prin inovație, creativitate și deschiderea către nou, expoziția se dorește un eseu asupra viitorului arhitecturii și designului, citit în cheie parametrică, digitală, dar fără a face rabat de la conținutul și valoarea intrinsecă a creației arhitecturale.
Expoziția va fi deschisă până în data de 22 iulie 2024.
Codina Dușoiu