Al treilea atelier romano-spaniol de restaurare
Iasi, Suceava, Dealu Frumos, 12-23 iulie 2008
In iulie al acestui an s-a desfasurat pentru a treia oara atelierul romano-spaniol de restaurare, devenit de acum o traditie a cooperarii dintre Universitatea de Arhitectura si Urbanism ION MINCU si Scoala Tehnica Superioara de Arhitectura de la Madrid.
Atelierul din acest an s-a intitulat NORDUL MOLDOVEI - REDESCOPERIREA SACRULUI, propunandu-si investigarea multiplelelor aspecte ale spațiului sacru românesc, într-una dintre cele mai frumoase manifestări ale sale - mănăstirile pictate din Nordul Moldovei, care fac parte din patrimoniul internațional UNESCO.
Asa ca de aceasta data ne-am intalnit la Iasi, gazda noastra fiind Decanul Facultatii de Arhitectura G.M.Cantacuzino, Prof.dr.arh. Virgiliu Onofrei. Atelierul a inceput cu o vizita a Iasilor, in compania sef lucr.drd.arh. Cristina Andrei, care ne-a aratat deasemenea cateva santiere de restaurare ale Domniei sale, a asist.drd.arh. Adrian Moleavin si asist.arh. Segiu Petrea. La manastirea Cetatuia ne-am bucurat cu totii de bunatatile care ne-au fost servite in foisor si de vinul din crama, pastrat in butii parca venite din vremuri de legenda. Iar la Barnova ne-am umplut sufletele cu cuvantul de invatatura al staretului manastirii.
A urmat o serie de conferinte, gazduite in sediul Facultatii de Arhitectura G.M.Cantacuzino: prezentarea arhitecturii si iconografiei manastirilor din Bucovina (prof.dr.arh. Sorin Vasilescu), prezentarea unor proiecte si santiere de restaurare personale a unor biserici din Sulina (sef lucr.drd. arh. Constantin Ciobanasu) si Iasi (sef lucr. drd. arh. Cristina Andrei), ”Patrimoniul cultural din areal - sustinator al dezvoltarii durabile” (dna. Mioara Lujanschi, din partea Fundatiei PRO PATRIMONIO), prezentarea unor probleme specifice restaurarii cladirilor medievale (prof.dr.arh. Javier de CARDENAS y CHAVARRI), principii ale arhitecturii romanice in Spania si studii de caz (prof.arh. Antonio Vela Cossio si prof.arh. Santos Garcia Alvarez).
In continuare ne-am deplasat cu totii catre Suceava, care a fost punctul nostru de plecare catre manastiri: Humor, Voronet, Moldovita, Sucevita, Arbore, Patrauti, Probota, unde ne-am minunat inca o data de harul si perfectiunea artística cu care acestea au fost zidite.
Ultima etapa a atelierului s-a desfasurat la Dealu Frumos, in cadrul Centrului de Studii pentru Arhitectura Vernaculara al UAUIM, unde am intampinat noi oaspeti: dna. Corina Hopartean, director executiv al Fundatiei PRO PATRIMONIO, care a prezentat activitatea fundatiei din ultimii ani si a facut o interesanta si generoasa propunere de colaborare in domeniul restaurarii cu Primaria Orasului Campulung, profesorii dr. arheolog Fernando Vela Cossio de la Scoala Tehnica Superioara de Arhitectura de la Madrid care a prezentat lucrari de restaurare a unor biserici romanice ale Domniei sale si dr. ist. Jaime de Hoz Onrubia care a conferentiat despre aparitia si evolutia vietii monahale in Apus si in Rasarit.
Aici studentii au avut un scurt ragaz pentru a-si concepe si prezenta lucrarile, realizate pe echipe, cu urmatoarele teme:
- Mănăstiri pictate din Bucovina, comparație arhitecturală (la nivel de tipologie planimetrică, spațial volumetrică, sistem de proporții, evoluție istorică). Spațiul sacru ortodox - între dogmă și creativitate (Esther GARCIA RUBIO, Ines IDZIKOWSKI PÉREZ, Andrada MARCUSANU, Radu POPA, Ioana MIHAILESCU, Anca-Virginia STEFAN)
- Mănăstiri pictate din Bucovina, comparație arhitecturală – un studiu al incintelor fortifícate (Violeta FERRERO CABEZAS, Elena GARCIA ALIAS, Francisco MARTINEZ GONZALEZ, Carmen PEREZ DE LOS RIOS)
- Mănăstiri pictate din Bucovina, comparație picturală (simbolistică și iconografie interioară și exterioară, coloristică, datarea și stilul picturii) (Lucretia DIACONU, Iulia STATICA)
- Programul de mănăstire - probleme specifice. Viața monahală - valențe, desfășurare, perspective (Alvaro BONET LOPEZ, Irina PIENARU, Ioana POPESCU, Cristina LEONTE, Alexandra VIRLAN)
- Restaurări ale unor mănăstiri din Nordul Moldovei - o privire critică. Fotografierea, schițarea și descrierea intervențiilor. Comentarii. (Simona IONESCU, Livia-Andreea IVANOVICI , Diana MOISE, Anira NISO GALÁN, Ignacio PONS-SOROLLA CASANOVA)
- Elemente de morfologie arhitecturala – abordare comparativa. Compararea unor elemente arhitecturale ale manastirilor vizitate – portaluri, ferestre, ancadramente etc. pe baza de relevee si documentatie fotografica (Patricia GARCIA CALVO, Laura MARINAS MATEOS, Radu FLOREA, Ana-Maria POPESCU, Ileana ROGOZ)
Ultima zi de sedere in Dealu Frumos a fost intensa prin prezentarea tuturor acestor lucrari si prin prezenta, si de aceasta data, a ansamblului de cantece si dansuri populare al copiilor din Agnita, care ne-a incantat si de aceasta data.
Arh. Codina Dusoiu
Multumim in mod deosebit:
Organizatorilor, conducerii UAUIM, cadrelor didactice si studentilor care au ajutat la buna desfasurare a atelierului
Sponsorilor nostri: UAUIM, GRAPHIC STUDIO S.R.L., AEDIFICIA CARPATI S.A., DORIN STEFAN Birou de Arhitectura
Gazdelor noastre: Facultatea de Arhitectura G.M.Cantacuzino din Iasi, Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, Centrul de Studii pentru Arhitectura Vernaculara din Dealu Frumos
Tuturor participantilor
Atelierele de vară Româno-Spaniole:
- Al 12-lea Atelier Româno-Spaniol de Arhitectură
- Al 11-lea Atelier Româno-Spaniol de Arhitectură
- Al X-lea Atelier Româno-Spaniol de Arhitectură - Daroca, Zaragoza
- Workshop româno-spaniol la Giurgiu
- Al optulea Atelier Hispano-Român de Restaurare
- Al șaptelea Atelier Româno-Hispano-Italian
- Al șaselea atelier de arhitectură româno-spaniol
- Al Cincilea Atelier Româno-Spaniol de Arhitectură
- Al patrulea atelier româno-spaniol de restaurare
- Al treilea atelier romano-spaniol de restaurare
- Al doilea atelier hispano-român de restaurare
- Atelier de Restaurare Româno-Spaniol