Capturi 3D pentru patrimoniu

Publicat 26 aprilie 2022, actualizat 27 aprilie 2022
Organizator UAUIM in parteneriat cu Graphein Topo SRL
Indrumatori
ing. topograf Denisa Nicolaescu (Graphein)
dr. arh. Andreea Iosif, dr. arh. Alexandra Teodor, stud. arh. Matei Popovici (UAUIM)
Invitat arh. Raluca Zaharia (Asociatia ARCHE)
Coordonator conf. dr. arh. Andreea Iosif, UAUIM
Locul de desfasurare UAUIM
Numar de locuri 40 cursanti (20 locuri x 2 grupe)
Link pentru inscrieri https://forms.gle/24DtCUWr2TJBftBE6 (actualizare 27 aprilie 2022: înscrierile s-au incheiat)
Termen limită înscrieri 3 mai 2022, ora 23.59

Prezentare generala

Sustinem practica anului 5 FA printr-un workshop dedicat tehnologiilor contemporane de captura 3D pentru documentarea cladirilor. Evenimentul, aflat la a treia editie anul acesta, este organizat de Graphein TOPO SRL in parteneriat cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu". Workshop-ul este conceput pentru un numar de 40 de studenti.

In cadrul acestui program veti ajunge in contact cu tehnologiile contemporane de scanare 3D si fotogrametrie, apoi veti prelucra rezultatele cu ajutorul uneltelor software dedicate, in scopul realizarii unui releveu de arhitectura. Veti lucra sub indrumarea specialistilor Graphein Topo SRL, de la care veti invata ce este scanarea 3D si cum se proceseaza produsul ei brut (norii de puncte) pentru a ajunge la un model utilizabil in munca de proiectare. Alternativ, veti studia si metoda mai accesibila a fotogrametriei, pentru a capata o vedere de ansamblu asupra capturilor digitale de date, prin care viitorul ne bate la usa. Dupa aceasta practica veti sti intotdeauna la ce servicii sa apelati si ce sa cereti, in functie de nevoile particulare ale unui proiect sau altul, pentru a beneficia la maximum de suport tehnologic in munca voastra.

Cum vom lucra

Derularea practicii se va face in intervalul 4-22 mai si se va baza pe o serie de prezentari alternate cu aplicatii practice. Intregii activitati ii va fi alocat un numar de aproximativ 50 de ore, dintre care 8 ore de prezentari, 6 ore de corecturi, 6 ore pe teren, iar restul timpului este dedicat lucrului individual.

Veti fi impartiti in doua grupe a cate 20 de studenti. Una va avea de procesat datele obtinute prin scanare, cealalta pe cele din fotogrametrie. Prezentarile vor fi comune, pentru a va familiariza cu ambele tehnologii si pentru ca mare parte tehnicile de procesare a datelor brute sunt valabile atat pentru scanare cat si pentru fotogrametrie. Sedintele practice din curtea scolii vor fi, de asemenea, comune, pentru a oferi prilejul de a intelege specificul fiecarei tehnologii.

Corecturile vor avea loc separat, pe grupe, in Atelier Experimental „Mac Popescu” (@MAC); in cazuri exceptionale, cand un student nu poate participa fizic, vom deschide o sesiune Zoom pentru ca el sa se poata conecta online. La participarile pe Zoom este obligatorie mentinerea permanenta a conexiunii video deschise.

Ce veti invata

Notiuni de tehnica digitala:

Notiuni fundamentale legate de documentarea patrimoniului construit:

Cerinte si notare

Notarea se va face in raport cu criteriile expuse la prezentari. Vor exista cerinte specifice fiecareia dintre grupe, care vor fi notate corespunzator de catre indrumatorii grupei.

Proiectul de practica va fi predat in format electronic si va contine patru piese. Pentru cei care aleg sa lucreze 2D:

Pentru cei care aleg sa lucreze 3D:

NOTA: Cerintele vor fi detaliate in temele pe care le va primi fiecare grupa.

Traineri si invitati

Denisa Nicolaescu este inginer topograf al Graphein TOPO S.R.L., avand o bogata experienta in procesarea norilor de puncte si utilizarea de software CAD / BIM. Este al treilea an consecutiv in care lucreaza cu studentii din Mincu, iar entuziasmul ei este acelasi ca in prima zi.

Andreea Iosif este conf. dr. arh. in Departamentul SFA si totodata este coordonatorul noului infiintat Atelier Experimental “Mac Popescu” (@MAC), calitate in care s-a ocupat de dezvoltarea facilitatilor de capturi 3D pentru UAUIM. Va oferi indrumare pentru folosirea software-ului de postprocesare a fotogrametriilor.

Alexandra Teodor este asistent in DITACP. Va oferi indrumare de specialitate in redactarea releveului 2D, cu accent pe cerintele specifice proiectelor de restaurare.

Matei Popovici este student in anul 5 la Facultatea de Arhitectura. Are cunostinte avansate in domeniul fotogrametriei si este pilot autorizat UAV. Va fi tutorul vostru pentru realizarea fotogrametriilor.

Raluca Zaharia, arhitect la biroul KXL SRL si membra a Asociatiei ARCHÉ, ne va vorbi despre documentarea unui obiectiv cultural in vederea clasarii sale.

Program

Ziua 1: Introducere in tehnologiile de captura 3D

Miercuri 4 mai, orele 10.30-13.30

Ziua 2: Lucrul cu norii de puncte

Vineri 6 mai, orele 16.30-19.30

Ziua 3: Sedinta practica (in curtea scolii | in @MAC)

Sambata 7 mai, orele 10.30-16.30

Ziua 4: Sedinta practica (numai grupa de fotogrametrie)

Duminica 8 mai, orele 10.30-16.30

Ziua 5: Releveul pentru patrimoniu

Miercuri 11 mai, orele 10.30-13.30

Ziua 6: Sedinta practica (numai grupa de scanare)

Vineri 13 mai, orele 16.30-19.30

Lucru la proiect si corecturi

Ziua 7: Sedinta practica (numai grupa de fotogrametrie)

Duminica 15 mai, orele 10.30-16.30

Ziua 8: Sedinta practica (numai grupa de scanare)

Vineri 20 mai, orele 16.30-19.30

Lucru la proiect si corecturi

Ziua 9: Predare finala (ambele grupe)

Duminica 22 mai, ora 23.59

Linkuri utile

Despre Graphein https://graphein.ro/

Workshop 2019-2020 https://www.youtube.com/watch?v=_wcu7_qzxqk

Mai multe detalii https://graphein.ro/scanarea-3d-a-palatului-institutului-de-arhitectura-ion-mincu/

Despre Asociatia ARCHE https://www.arche.ro/despre-asociatie/

Scanere folosite Leica RCT360P50

Obiectiv scanare https://turismneconventional.ro/index.php/Termocentrala_de_la_Flore%C8%99ti

Software: Agisoft Metashape