Rezultatele concursului
Colectivul școlii de vară IMUAU Summer School se bucură să publice proiectele studențești care s-au remarcat în competiția pentru proiectul ce va face subiectul din acest an al școlii de vară.
La Casa Verde din Dealu Frumos, ne-am dorit o școală de vară cu și despre studenți, așa cum ne-a inspirat de-a lungul anilor, prin toate inițiativele sale pentru școală, regretatul Mac Popescu.
Cu atât mai mult ne bucurăm de atașamentul și implicarea studenților pentru acest loc. Anul acesta vom realiza proiectul câștigător în concurs, sub îndrumarea și coordonarea cadrelor didactice din colectivul IMUAU Summer School.
În prezent Casa Verde este subiectul șantierului-școală IMUAU Summer School Schönberg, desfășurat pe principiul „learning by doing”, constând în intervenții practice asupra diferitelor clădiri/elemente de clădiri de pe cuprinsul proprietății. Este vorba despre un program de cooperare între mediul universitar de arhitectură, organizații de specialitate și invitați speciali, carev ine în sprijinul unei nevoi reale de experiență practică și de intervenție pe clădiri de patrimoniu.
Astfel participanții au ocazia să contribuie practic la operațiuni de intervenție sub îndrumarea unor tutori avizați.
Concursul i-a invitat pe studenții arhitecți să propună expresia fațadelor și să dezvolte un proiect pentru închiderea și amenajarea bucătăriei gospodăriei care să aducă plus valoare și să contribuie la completarea imaginii arhitecturale a ansamblului.
Scopul concursului a fost selectarea unui proiect care să fie implementat și executat în cadrul ediției de anul acesta a școlii de vară (8-28 iulie 2024). Structura de lemn ridicată anul trecut peste mica anexă în care a funcționat bucătăria, va primi astfel închideri și finisaje dedicate, pentru a deveni noua bucătărie a gospodăriei.
În perioada 21-27 mai 2024 s-a desfășurat jurizarea proiectelor propuse pentru Concursul studențesc de soluții Tiny Kitchen – Magic Box: design închideri / fațade și amenajare de interior - bucătărie Casa Verde, Dealu Frumos, jud. Sibiu.
Competiția a fost una strânsă iar juriul a avut mult de lucru pentru a decide proiectul care se va realiza!
Felicitări autorilor celor trei proiecte finaliste!
Rezultatele concursului studențesc de soluții sunt următoarele:
- Locul I și câștigătorul concursului - proiectul TM_1625, autori: Diana Milică-Rafalet, Mara Șandru si Tudor Matei Onofrei
- Locul II - proiectul CB_1620, autori: Bogdan Copețchi si Noemi Boglar Bagoly
- Locul III - proiectul RT_ 1519, autori: Oana Trifan si Marius Nicolae Roșu
Ocupanții locului I au asigurată scutirea de taxa de participare în valoare de 500 lei pentru Școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2024, iar ocupanții locului II și III au asigurat locul în cadrul acesteia și nu vor mai trece prin procesul de selecție.
Locul I și câștigătorul concursului - proiectul TM_1625. Autori: Diana Milică-Rafalet, Mara Șandru și Tudor Matei Onofrei
Echipa de organizare IMUAU:
- muz. dr. arte viz. Claudia Popescu - coordonator proiect cultural
- asist. dr. arh. Ioana Ardelean - îndrumător si organizator concurs, autor temă de concurs.
Juriul concursului:
- șef lucrări dr. arh. Cristina Constantin, UAUIM
- prof. dr. arh. Dorin Ștefan, UAUIM
- arh. Eugen Vaida, coordonator Ambulanța pentru Monumente.
Felicitări și mulțumiri tuturor participanților pentru munca depusă! Vă așteptăm la Dealu Frumos, jud. Sibiu la IMUAU Summer School. Schönberg 2024, in perioada 8-28 iulie!
Școala de vară “IMUAU Summer school Schönberg 2023” este un proiect realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” prin Centrul Expozițional Documentar - Muzeul Școlii de Arhitectură în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură și al Fundației Regelui.
Detalii despre tema de concurs, regulament, calendar și materiale suport:
https://drive.google.com/drive/folders/17jcYmFGXq0cuRJVxZLHL3Bf2CWMM0JDW?usp=sharing
Brief
Concursul îi invită pe studenții arhitecți să propună soluții de fațadă și de amenajare interioară a bucătăriei Casei Verzi din Dealu Frumos, casă care găzduiește an de an școala de vară IMUAU Summer School Schönberg.
Scopul concursului este selectarea unui proiect care să fie implementat și executat în cadrul ediției de anul acesta a școlii de vară. Structura de lemn ridicată anul trecut peste mica anexă în care a funcționat bucătăria, va primi astfel închideri și finisaje dedicate, pentru a deveni noua bucătărie a gospodăriei.
Studenții arhitecți sunt invitați, așadar, să propună o expresie și să dezvolte un proiect pentru închiderea și amenajarea bucătăriei gospodăriei care să contribuie la completarea imaginii arhitecturale a ansamblului.
Context
Casa Verde este o gospodărie cu morfologie tipică satelor din sudul Transilvaniei, parte a unui peisaj cultural rural afectat de schimbare și abandon, ale cărei caracteristici arhitecturale se impun a fi păstrate, valorificate, dar și completate prin intervenții necesare nevoilor contemporane de utilizare.
Datorită școlii de vară care se desfășoară acolo, Casa Verde a devenit un cadru social și cultural informal important, care generează legături profesionale și umane deosebite, dovadă fiind atașamentul manifestat de cei care au participat la școlile de vară organizate până acum. În scenariul de viitor această gospodărie trebuie să devină un model de urmat atât în ceea ce privește practicile de restaurare, dar și un model de revitalizare și reinventare a unei gospodării rurale din sudul Transilvaniei. Aici se vor desfășura evenimente culturale-educaționale la nivel național sau internațional, workshopuri și ateliere specializate, festivaluri de profil, dar și sărbători și reuniuni ale membrilor comunității locale.
În prezent Casa Verde este subiectul șantierului-școală IMUAU Summer School Schönberg, desfășurat pe principiul „learning by doing”, constând în intervenții practice asupra diferitelor clădiri/elemente de clădiri de pe cuprinsul proprietății. Este vorba despre un program de cooperare între mediul universitar de arhitectură, organizații de specialitate și invitați speciali, care vine în sprijinul unei nevoi reale de experiență practică și de intervenție pe clădiri de patrimoniu.
Astfel participanții au ocazia să contribuie prin intervenții practice la operațiuni de restaurare sub îndrumarea unor tutori avizați.
Calendarul concursului
Concursul se va desfășura în perioada aprilie – mai 2024:
19 aprilie 2024 | publicarea temei pe site-ul concursului - lansare concurs |
26 aprilie 2024 | deadline trimitere întrebări |
30 aprilie 2024 | deadline publicare răspunsuri întrebări |
20 mai 2024 | deadline înscriere și predare concurs |
21-27 mai 2024 | jurizare proiecte predate |
27 mai 2024 | publicare rezultate jurizare |
27-31 mai 2024 | consultarea juriului/organizatorilor cu echipa câștigătoare în vederea detalierii proiectului |
1-30 iunie 2024 | detaliere proiect câștigător în vederea execuției – faza PTh- DE, împreuna cu echipa de cadre didactice coordonatoare ale școlii de vară. |
Participanții la concurs pot fi studenți la oricare dintre specialitățile facultăților din cadrul UAUIM București și Sibiu, sau studenți ai celorlalte facultăți de profil din țară. Predarea concursului poate fi valorificată drept activitate extracuriculară cu obținerea creditului aferent, în cadrul UAUIM. Se încurajează participarea studenților de la toate specializările UAUIM și formarea de echipe mixte. Se recomandă echipe de maximum 3 persoane.
Vă așteptăm cu drag propunerile!