Conferința “Creative Danube. Challenges and opportunities of living în shrinking and peripheral cities”

10 martie 2022, București, Sala Frescelor UAUIM / 11 martie 2022 Ruse, Bulgaria
Publicat 5 ianuarie 2022, actualizat 7 martie 2022
7 martie 2022

În perioada 10-11 martie 2022 la București și Ruse, va avea loc Conferința regională Creative Danube. Challenges and opportunities of living în shrinking and peripheral cities, organizată de partenerii din secțiunea 3 a proiectului DANUrB+ coordonați de UAUIM (București) și New Bulgarian University (Sofia), alături de NTC- BG, BlueLink, ATU, INCDT.

Aceasta este dedicată prezentării rezultatelor activităților DANUrB+ desfășurate în orașele dunărene din România și Bulgaria și de a descoperi împreună cu actorii locali prezenți la conferință, noi valori locale ale situațiilor periferice din regiunea noastră, cu un accent deosebit pe oportunitățile de dezvoltare și finanțare a unor proiecte vizând ameliorarea stării de declin, valorificarea patrimoniului arhitectural-urbanistic, îmbunătățirea calității spațiilor publice și a spațiilor verzi urbane, îmbunătățirea mobilității urbane.

Evenimentul este structurat în 4 secțiuni tematice:

Smart networks: în căutarea mobilității durabile și inteligente de-a lungul și peste Dunăre. Soluții creative de conectivitate și accesibilitate urbană și regională pentru revitalizarea zonelor periferice. Sinergie prin conectivitate. Moderator: Mihaela Negulescu dr. arh. conf. univ. (UAUIM, RO)

Potențialul de reducere: provocarea incertitudinii. Potențialul de transformare al ruinelor moderne/industriale și al locurilor abandonate. Valoarea vieții lente (urbane) și a creșterii durabile a orașelor mici/medii. Moderator: Georgi Georgiev, CIHCM, prof. dr. ACE (BNU, BG)

Patrimoniul ca instrument: Conectarea patrimoniului local și a valorilor istorice/arheologice într-o viziune comună. Moștenirea nevăzută a peisajelor periferice / rurale, valorile patrimoniului imaterial care urmează să fie redescoperite, promovate și integrate în mod creativ într-o rețea regională a Dunării. Moderator: Mihaela Hărmănescu dr. arh. conf. univ. (UAUIM, RO)

Oamenii fac locurile: cooperare locală eficientă. Interferențe de inițiative private/publice, abordări trans/multidisciplinare. Artă că instrument de sporire a atractivității turistice și a vieții culturale a orașelor în scădere dunărene. Aproprierea intergenerațională a locurilor și spațiilor. Moderator: Angelica Stan dr. arh. prof. (UAUIM, RO)

În cadrul conferinței va fi organizată și o masă rotundă, menită să reunească pe cei mai activi actori locali dinaceastă regiune care vor împărtăși din experiențele comune, vor identifica și dezbate interactiv posibilitățile reale de colaborare RO-BG pentru valorificarea patrimoniului regional și local.

Totodată, în holul central al UAUIM va fi deschisă expoziția cu proiecte recente ale studenților implicați în proiectele DANUrB+ și Danubian _SMCsdin UAUIM și NBU.

La conferință sunt înscriși cca. 80 de participanți, membrii echipei DANURB+ din universități, institutele de cercetare și ONG-urile parte din DANURB+, actori locali din orașele asociate strategice (ASP) din România și Bulgaria din cadrul proiectului DANURB+, studenți și doctoranzi implicați în cercetări pe această temă din Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) și New Bulgarian University (NBU), reprezentanți ai administrației centrale și alți profesioniști interesați de acest subiect.

Conferința este susținută de proiectul Erasmus+: DANUBIAN-SMCs – Creative Danube: Innovative teaching for inclusive development în small and medium sized Danubian cities și de Ordinul Arhitecților București.

Evenimentul se va desfășura cu prezență fizică, în Sala Frescelor, Sala de Consiliu a UAUIM (10.03.2022) și la sediul Municipalității Ruse (11.03.2022)

Mai multe detalii despre secțiunile tematice pe pagina conferinței: https://sites.google.com/view/danurb-section-3regional-confe/home

Facebook: https://www.facebook.com/events/446492997065426/

Proiect DANUrB+:
https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb_plus
https://www.uauim.ro/cercetare/danurb-plus/

27 ianuarie 2022

Prelungire termen limită de înscriere și pentru depunerea contribuțiilor: 25 februarie 2022

5 ianuarie 2022

Apel pentru contribuții – Conferință regională și atelier actori locali DANURB+:
Creative Danube. Challenges and opportunities of living in shrinking and peripheral cities

București (România) și Ruse (Bulgaria), 10-11 martie 2022

Evenimentul va avea loc într-un format hibrid

Conferința regională DANURB+ Secțiunea 3 este dedicată prezentării rezultatelor activităților DANURB+ desfășurate în orașele dunărene din România și Bulgaria și de a descoperi noi valori locale ale situațiilor periferice din regiunea noastră, cu un accent deosebit pe starea de scădere, terenurile abandonate și orașele gemene. cooperare transfrontalieră.

Conferința este susținută și de proiectul Erasmus+: DANUBIAN-SMCs – Creative Danube: Innovative teaching for inclusive development in small and medium sized Danubian cities invitând astfel profesori, studenți, doctoranzi din domeniul urbanismului, arhitecturii și amenajării peisajului să participe și să împărtășească cele mai recente metode de predare și proiecte pe această temă.

Prin această conferință dorim să dezbatem una dintre cele mai importante probleme ale zonelor periferice: moștenirea lor culturală, atât cea materială, cât și cea imaterială, care de multe ori este ignorată, neînțeleasă, invizibilă sau pusă în pericol. Mesajul principal al acestei conferințe este că starea periferică și cea în scădere sunt o provocare și o oportunitate de a trăi într-un mod diferit, mai aproape de natură și de valorile locale, deschis către multiculturalism și diversitate socială.

Contribuțiile așteptate vor investiga posibile probleme precum: studii de caz din orașele dunărene, proiecte care sunt în curs de implementare sau propuneri de proiecte care ajută comunitățile locale să valorifice patrimoniul, planuri de acțiune preconizate pentru diferite zone și orașe dunărene, relația dintre conectivitatea regională și dezvoltarea inteligentă a orașelor în declin, metode cantitative și calitative de vizualizare a periferiilor, periferie interioare sau exterioare, modele de creștere și contracție și impactul asupra mediului urban, rezistența și puterea de recuperare a regiunilor periferice, accesibilitatea culturală pentru comunitățile locale etc.

Evenimentul oferă oportunitatea actorilor locali, ONG-urilor, membrilor universităților, antreprenorilor locali, profesioniștilor și studenților interesați de această temă de a contribui la împărtășirea experiențelor, ideilor și cunoștințelor privind posibilitățile de dezvoltare, bunele practici, programele educaționale, activitățile de cercetare și planificare. proiecte și acțiuni legate de punerea în valoare a patrimoniului cultural al Dunării.

Sunt invitați:

Contribuțiile așteptate vor investiga posibile probleme precum: studii de caz, exemple de bune practici, prezentări de situații problematice din orașele dunărene, proiecte care sunt în curs de implementare sau propuneri de proiecte care ajută comunitățile locale să valorifice patrimoniul, planuri de acțiune preconizate pentru diferite zone și orașe din Dunărene partenere, metodologia de cartografiere a aspectelor în , relația dintre conectivitatea regională și dezvoltarea inteligentă a orașelor în scădere, metode cantitative și calitative de vizualizare a periferiilor, periferie interioare sau exterioare, modele de creștere și contracție, impactul micșorării asupra mediului urban, rezistența și puterea de recuperare a regiunilor periferice, accesibilitatea culturală pentru comunitățile locale, tendințele actuale de micșorare a pasajului superior, comunicarea transfrontalieră a orașelor dunărene etc.

Limba principală a prezentărilor va fi engleza, dar prezentările în limbile română sau bulgară sunt binevenite (traducere simultană)

Informații și date importante

Data limită de înscriere: 24 ianuarie 2022

Termenul limită pentru depunerea contribuțiilor: 22 februarie 2022

Publicație: catalog electronic al lucrărilor conferinței (după revizuire)

Înregistrarea și participarea sunt gratuite.

Adresa de trimitere a contribuțiilor: danurb.uauim@gmail.com

Înregistrarea se face completând acest formular: https://forms.gle/y4fMi9yvxNCFqpnu8

Mai multe detalii despre secțiunile tematice pe pagina conferinței:
https://sites.google.com/view/danurb-section-3regional-confe/home

Facebook:
https://www.facebook.com/events/446492997065426/?ref=newsfeed

Proiect DANUrB+
www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb_plus
https://www.uauim.ro/cercetare/danurb-plus/