Danube Young Designers Award 2019

Publicat 5 noiembrie 2019, actualizat 17 decembrie 2019
17 decembrie 2019

Comunicat de presa premiere concurs Danube Designers Award 2019.pdf

Danube Designers Award 2019 din perspectiva UAUIM

De curând s-a încheiat concursul DANUBE YOUNG DESIGNERS AWARD 2019, prin ceremonia de decernare a premiilor care a avut loc la sediul organizatorului Danube Furniture Cluster, din str. Nicolae Iorga nr.34-36, București. Am parcurs cu emoție, alături de organizatori, toate cele patru etape ale concursului: lansarea, care a avut loc în Sala Frescelor din Universitatea noastră pe data de 1 noiembrie 2019, realizarea și înscrierea proiectelor participante (prin încurajarea studenților tuturor secțiilor universității să participe la concurs și explicându-le ce înseamnă pentru un arhitect sau designer o relație nemijlocită cu producătorii de mobilier), jurizarea proiectelor (unde cu bucurie am descoperit mult interes și profesionalism în abordarea tematicii designului de mobilier printre studenții Universității noastre) și anunțarea proiectelor câștigătoare.

În urma analizării tuturor proiectelor participante și luând în considerare cerințele principale ale temei (mobilier modular pentru living, care să includă o piesă tapițată, inspirație într-un concept legat de Dunăre, cu tot ce presupune fluviul: conexiuni geografice, culturale, tradiții, topo și hidrografie, floră, faună etc., am descoperit trei modalități majore de abordare, punând accentul pe unul sau altul dintre aspectele majore din proiectare, pe care le-aș denumi astfel:

Un calup important de proiecte participante la concurs a abordat tema mobilierului urban, realizându-se astfel o transgresiune din cerințele temei. Multitudinea de proiecte dedicate acestui subiect i-a făcut pe organizatori să ia în considerare organizarea unui concurs de design dedicat tematicii mobilierului urban în viitorul apropiat.

În calitate de membru al juriului, m-am bucurat să descopăr o serie consistentă de proiecte foarte bune și indubitabil fezabile, în jur de 5-6 lucrări situate din punctul meu de vedere la un nivel de egalitate al valorii, răspunzând în mod clar celor 4 criterii de jurizare pe care mi le-am definit: estetică și concept, structură și material, încadrare în temă și inovație tehnică, modulare, ergonomie.

Anunțarea numelor câștigătorilor a fost o surpriză pentru participanți și pentru juriu în egală măsură. Vreau să fac în continuare o scurtă prezentare a proiectelor câștigătoare, cu mențiunea că și următoarele proiecte clasate merită o atenție specială și șansa realizării prototipurilor de mobilier pe care le-au imaginat.

Premiul I – stud.designer Simona Suflețel, anul V, Facultatea de Arhitectură de Interior UAUIM

Proiectul a convins prin eleganța și sensibilitatea abordării conceptuale, generând o piesă de mobilier originală, cu o tactilitate specială și un confort intrinsec. Modalitatea de realizare a spătarului piesei principale (canapea) sugerează posibilitatea de a modula elementele orizontale, care ar putea căpăta multiple funcționalități. Pentru completarea atmosferei camerei de zi aș recomanda completarea studiului cu mobilier destinat depozitării, creându-se astfel o gamă coerentă în spiritul conceptului propus.


Premiul al II-lea – stud.arh. Elian Raul Mîșulescu, anul III, Facultatea de Arhitectură UAUIM

Proiectul a impresionat prin unicitatea conceptului – studentul nu a optat pentru stilizarea apei, ci a pietrelor de râu. Asocierea formelor propuse pentru fotolii și canapea cu tăblițele preistorice de la Tărtăria este neașteptată și puternică, neputând să nu genereze impact. Totuși ne putem întreba care este relația acestor tăblițe găsite în mijlocul anticei Dacii cu fluviul Dunărea și aici o explicație din partea autorului ar fi fost de dorit. În rest, calitățile de organicitate, ergonomie, funcționalitate, lejeritate în manipularea pieselor proiectate, fac din această soluție una specială, care merită cu siguranță să ajungă la nivelul realizabilului.


Premiul al III-lea – stud.designer Alexandru Ioan Nemesniciuc, anul V, Facultatea de Arhitectură de Interior UAUIM

Proiectul se bazează pe un concept formal și estetic clar și convingător, din categoría celor inspirate din textură, culoare și materialitate, dar și din formă, aspect explicat prin schițele aferente proiectului. Și în acest caz propun completarea proiectului cu realizarea unor piese de depozitare modulare, pentru realizarea unei ambianțe complete de living.


Alături de proiectele premiate, eu doresc să evidențiez și următoarele trei proiecte clasate: stud.designer Bogdan-Vasile Dosaru, anul V, Facultatea de Arhitectură de Interior UAUIM, stud.designer Diana Nica, anul V, Facultatea de Arhitectură de Interior UAUIM și stud.arh. Alexandra Pestrițu, anul III, Facultatea de Arhitectură UAUIM, care s-au situat la un scor strâns în urma proiectelor premiate. Proiectul lui Bogdan-Vasile Dosaru aduce un concept rafinat și preocuparea pentru a crea configurații multiple cu mobilierul de ședere, cel al Dianei Nica se centrează pe fluiditate, adaptabilitate și ergonomicitate, realizate prin piese de mobilier ușor manevrabile, iar cel al Alexandrei Pestrițu creează o paralelă neașteptată între ergonomia canapelei și forma unei ambarcațiuni.

În încheierea acestei dări de seamă subiective, aș dori să punctez faptul că la concurs au participat studenți de la toate facultățile și secțiile din cadrul UAUIM, în acest sens evenimentul propus de Danube Furniture Cluster devenind un prilej de dialog interdisciplinar între studenții Universității noastre. Doresc să felicit pe toți participanții care au găsit răgazul de a se apropia cu seriozitate și talent de tema concursului, cât și pe toți cei care s-au implicat în desfășurarea și buna organizare a acestuia.

La cât mai multe ediții Danube Designers Award și la cât mai multe piese de mobilier realizate!

Conf.dr.arh. Codina Dușoiu
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu

5 noiembrie 2019

Pe 1 noiembrie 2019 s-a lansat in Sala Frescelor a UAUIM concursul de design de mobilier Danube Young Designers Award 2019, a carui tema este realizarea unui proiect de living modular inspirat din ideea de Dunare. Fiind vorba de un parteneriat intre mediul academic, reprezentat de Universitatea noastra, si cel de afaceri (numeroase asociatii de producatori de mobilier, membre in Danube Furniture Cluster), miza concursului este posibilitatea ca autorii proiectelor de mobilier sa isi realizeze prototipurile pe care le-au creat, facand astfel un prim pas spre productia de serie.

Concursul este deschis studentilor tuturor facultatilor si sectiilor Universitatii noastre. Termenul de predare a proiectelor este 9 decembrie 2019.

Va asteptam sa participati!
conf.dr.arh. Codina Dusoiu