www.ces.uc.pt/epat/pages/pt/apresentacao.php
Proiectul EPAT (“Eau comme PATrimoine”) face parte din Programul European Cultura 2007-2013 și este organizat de Centrul de Studii Arhitecturale și Urbane (CSAU) din cadrul UAUIM în colaborare cu Universitatea Ferrare, CITERLab, Departamentul de Arhitectură, Ente Parco Regionale del Delta del Po, Societatea Fluvial Consult, orașul Lille (Franța), orașul Coimbra (Portugalia), având ca parteneri orașul Comacchio (privincia Ferrara, Italia), Institut dʼAménagement et Urbanisme de Lille (IAUL), Ecole Nationale Supérieure dʼArchitecture et de Paysage de Lille (ENSAPL), Conseil de lʼArchitecture de lʼUrbanisme et de lʼEnvironnement du Nord (CAUE59), UniversitateaCoimbra, orașul Brăila (România), Ministère dei Beni Culturali. IT și Ministère de la Culture, FR.
Proiectul general are ca obiective contribuția la redescoperirea importanței fluviilor europene și a peisajelor fluviale din cadrul strategiilor de reabilitare urbană a orașelor cu deschidere la apă, precum și valorizarea aspectelor de patrimoniu pe care le pot avea peisajele fluviale printr-o abordare comparativă (urbanistică și peisageră). Scopul este acela de a oferi instrumente de cunoaștere pentru o formare profesională a urbaniștilor, peisagiștilor și arhitecților care să vizeze o abordare complexă și globală a situației acestor orașe.
În cadrul acestui proiect, echipa românească va avea în vederea analiza situației orașului Brăila și a relației acestuia cu Dunărea, în încercarea de a privi componenta acvatică ca o parte esențială a patrimoniului care trebuie să influențeze deciziile arhitectural-urbanistice și peisagere care se vor lua la nivelul reabilitării acestui oraș.
Luni, 17 octombrie, va avea loc primul seminar de lansare a proiectului EPAT în Sala Frescelor UAUIM, de la 9:30, urmat de un al doilea seminar în Brăila, pe 18 octombrie la Sala mare a Prefecturii, de la 9:30.
Vă așteptăm!