Perioada: 5-18 noiembrie 2017
Vernisaj: 10 noiembrie 2017, ora 18.00
Artiști: Adriana Ropotan, Alexandru Grecu, Andreea Tofoleanu, Ana-Maria Dinu, Răzvan Dragoș, Anastasia Stoiciu, Aurel Bulacu, Aurel Vlad, Cristian Țârdel, Eugen Raportoru, Florin Stoiciu, Marian Voinea, Mircia Dumitrescu, Napoleon Tiron, Ovidiu Ionescu, Răzvan Caratănase
„Arta este chintesența spirituală a unei națiuni” — Angel Gavinet
Importanța artei în existența unei națiuni este cel mai ușor observabilă în momente de mare dificultate. Pe perioadă de război, revoluție, sau criză, artiștii au continuat să creeze, susținând în astfel de momente dificile identitatea culturală națională.
Astfel, ocazia de a regăsi în același cadru expozițional, monștrii sacri ai diferitelor generații de artiști, forțele motrice ale culturii naționale, este de o raritate imensă. Oportunitatea ca un cumul de opere fabuloase să se intersecteze pentru același public este de o importanță critică.
Acest demers este un moment însemnat și deoarece este o expoziție cu un caracter colegial între tineri artiști tineri și cei de renume mondial, ei arătându-și astfel încrederea în capacitățile și operele tinerilor, în puterea lor de a duce mai departe identitatea și demnitatea culturală a națiunii.
De asemenea, evenimentul servește transmiterii unui mesaj către public, și anume importanța critică a susținerii tinerilor artiști. Este astfel o ocazie de a îi și descoperi pe tinerii artiști, precum și opera lor care a primit sigiliul aprobării marilor artiști naționali.
În contextual actul în care întrebarea cea mai relevantă nu mai este „ce este arta”, ci „ce este artă”, eveimetul reprezintă ocazia relavării unui răspuns pentru fiecare participant, fie că este expozant, fie că este observator.
Inițiativa este rezultatul organic al dorinței tinerilor artiști de a împărtăși rezultatul creației lor, împreună cu susținerea artiștilor invitați. Prin această inițiativă se demonstrează pe langă voința și capacitatea noii generații, și încrederea artiștilor consacrați în capabilitatea de generare a consumului de artă de către tineri.
Principala forță motrică a inițiativei sunt graf. Dinu Ana-Maria si urb. peis. Ispas Andrei Mihai, care au reușit să strângă sub numele unei singure expoziții toți participanții, inclusiv nume sonore precum Mircia Dumitrescu sau Napoleon Tiron. Luând în considerare că este primul efort organizatoric de expoziție și vernisaj, disponibilitatea unor artiști invitați pecum cei anterior menționați sunt dovada unei dedicații și profesionalism în procesul organizatoric și administrativ.
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu este partenerul principal, și a oferit expoziției spațiul de desfăsurare, Galeria UAUIM, pe o perioadă de 2 săptămâni, precum și ajutor și suport constant pentru organizarea demersului cultural. Promptitudinea și profesionalismul demostrat de către reprezentanții insituției sunt dovada demnității și respectului oferit artei, cimentând Universitatea Ion Mincu ca un punct de referință cultural național.