Expoziția chestionează critic modurile de locuire la bloc și aduce în prim plan multiplele conexiuni pe care un ansamblu rezidențial contemporan le are cu orașul, pe de-o parte la nivel tipologic creând o punte între țesutul urban istoric și cel din perioada socialistă, pe de alta, la nivelul ansamblului printr-o mediere între individual și colectiv cu stimularea legăturilor de convivialitate dintre locuitori.
Atelierul propune ca răspuns pentru situl din str. Vaselor din București, un teren pe care a funcționat până de curând Fabrica de Oțet, o formulă de locuire hibridă care combină avantajele individualului cu cele ale colectivității: mici ansambluri de locuințe colective, irigate de funcțiuni complementare, cu regim mic de înălțime, cu acces individual sau colectiv, ce beneficiază de ample spații semi-private exterioare și care prezintă o suită de spații de tranziție ce facilitează relațiile micro-comunitare.
Nu în ultimul rând, proiectele adresează teme precum: confort versus buget, diversitate pentru tipuri diferite de utilizatori, flexibilitatea și adaptabilitatea spațiului în timp.
Echipa: conf.dr.arh. Andra Panait, asist.dr.arh. Cristina Mândrescu, asist.dr.arh. Traian Colțan
Loc: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București, str. Academiei nr. 18-20, atelier 32, etaj 3
Dată: 26 mai 2023 între orele 18:00 - 22:00
Accesul este gratuit.
Expoziția face parte din programul de evenimente satelit Design GO! în Romanian Design Week 2023
- Expoziția “RDW Design GO! / Connections » Living together”
- Expoziția “RDW Design GO! / Forward » A cluster of houses”