Galeria Arhiva de Arta în colaborare cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, are plăcerea să vă invite la expoziția intitulată MONOCROMATIC, expoziție caritabilă în beneficiul Societății Naționale de Cruce Roșie din România.
Este prima expoziție cu tematica monocromatica in care cele lucrările selectate sunt realizate în acryl sau ulei pe canvas ce reprezintă compoziții originale cu portrete, peisaje cu natura sau urbane, naturi statice, picturi abstracte, realizate in stiluri lăsate la liberul arbitru al creatorilor, o condiție esențiala însă fiind reducerea mijloacelor de expresie la… o singura culoare.
Veți regăsi in expoziție atât picturi realiste cat si picturi expresioniste, decorative si abstracte, punctul lor comun fiind tratarea monocromatica a subiectului.
Tema expoziției nu este nicidecum o declarație de predilecție pentru monocromie, este un experiment, o căutare, cu toate revelațiile care decurg de aici.
O imagine monocromatică sau monocromă este formată din tonuri luminozitate, umbre ale unei singure culori. Termenul de monocrom vine din greacă monocromos, însemnând „având o singură culoare”.
De multe ori, o compoziție simpla, in doar doua culori, poate fi chiar mai atractiva decât un peisaj multicolor. Pe de o parte, pentru privitor, simplitatea are un efect odihnitor. Pe de alta parte, pentru cel care pictează, este mai ușor sa obțină contrastele ideale intre diferite elemente si chiar părți ale elementelor. Subiectele acestei teme au fost la liber a alege în ceea ce privește compoziția
Si daca restrângem si îngrădim anumite aspecte ce țin de cromatica, putem compensa prin inventivitate si creativitate, începând cu tehnica de lucru si terminând cu subiectul sau compoziția. In plus, vizionând propunerile participanților vom ajunge destul de repede la concluzia clasica si moderna, veche si actuala, ca simplitatea oferă de multe ori mai multa bogăție decât ne-am putea închipui. Indiferent de subiectul ales, picturile se transforma întru-un filtru monocolor care pe de o parte va accentua ceea ce este important de surprins si de transmis in imagine, iar pe de alta parte va elimina aspecte ne-esențiale din realitatea imediata. În schimb, tema impune folosirea unei palete de culori restrânse.
Fără cosmetica culorii, în decența frumuseții monocromatice, să se arate privitorului în cea mai înaltă rugă spre LUMINĂ!