Întâlnire despre Politica privind egalitatea de gen

Politica și planul de acțiune privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați

Desfășurare: 18 octombrie 2024

18 octombrie 2024

În data de 18 octombrie 2024, în cadrul Centrului Expozițional Documentar al UAUIM, în vederea implementării Politicii și planului de acțiune privind egalitatea de șanse și de tratament între bărbați și femei ([dld Politica privind egalitatea de sanse UAUIM.pdf]) a avut loc o discuție cu cadrele didactice UAUIM despre direcțiile de promovare ale legislației specifice egalității de șanse între femei și bărbați în cadrul UAUIM.

Parcurgând etapele planului de acțiune, cadrele didactice prezente au propus ca pentru Domeniul 1. Politica de egalitate de șanse și tratament între femei și bărbați - promovarea egalității de șanse și tratament între femei și bărbați și eliminarea discriminării directe și indirecte după criteriul de sex, cu implicarea Departamentului Resurse Umane, realizarea activității Comunicarea la nivelul instituției privind dezvoltarea planului de egalitate de șanse și tratament între femei și bărbați, cu arhivarea comunicărilor scrise către personalul instituției, pentru luarea la cunoștință și asumarea acesteia de către aceștia.

De asemenea, prin activitatea de Diagnoză - Efectuarea analizei situației inițiale (identificarea principalelor probleme și stabilirea domeniilor prioritare), timp de un an, până la finalul lunii septembrie 2025, cu ajutorul Departamentului Resurse umane, vom întocmi raportul privind egalitatea dintre femei și bărbați în ceea ce privește drepturile, tratamentul, responsabilitățile, oportunitățile și realizările economice și sociale ale acestora, precum și teme ca violența împotriva femeilor, transparența salarială și diferența de remunerare între femei și bărbați, echilibrul de gen în consiliile de administrație ale înstituției și echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Astfel vom obține datele necesare pentru Domeniul 2. Cariera profesională- recrutarea, remunerarea, promovarea și formarea profesională, reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților.

Unul dintre punctele de plecare ale discuției a fost panoul din cadrul expoziției „Arhitectură și feminism. Fără început și fără sfârșit”, expusă în holul din fața Sălii Frescelor, et. 1, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, între 5-16 octombrie 2024. unde pe biletele propuse de organizatori s-au adus în discuție subiecte ca prezența sexismului, a abuzului, a abuzului de putere, a abuzului psihic, a hărțuirii sexuale etc. S-au discutat probleme semnalate de-a lungul timpului de către studenți și cadre didactice în privința limitelor de conduită profesională, a raporturilor studenți-cadre didactice, precum și a raporturile între cadre didactice/ cadre didactice auxiliare.

Vom continua demersul de identificare a problemelor cu care se confruntă studenții și cadrele didactice ale UAUIM prin implicarea Asociațiilor studențești din UAUIM pentru realizarea unor chestionare, pe baza cărora să derulăm o campanie de informare pentru cele mai presante nevoi/probleme ale acestora, precum și a modului de sesizare și soluționare.

Foto: ARCHY FEST, Mihai Gheorghe