În anul Centenarului Încoronării, în cadrul Anualei de Arhitectura XX, a aniversării a 130 de ani de învățământ Superior de Arhitectură în România
Sub Auspiciile Ambasadei Republicii Italiene în România” avem deosebită plăcere de a vă invita miercuri 14 decembrie 2022, ora 17.00, la evenimentul lansarii de carte „ Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească” autor dr.arh.Luca Matei Stoian, prefață Academician Răzvan Theodorescu, prefață dr. Narcis Dorin Ion, traducere prof.dr.Ramona Mihăilă, eveniment care va avea loc în Sala Frescelor a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” Strada Academiei 18-20, București.
Alături de autor, vor lua cuvântul Academician Răzvan Theodorescu,Vicepreședinte al Academiei Române, Președinte al Secției Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Român, prof.dr.arh. Marian Moiceanu, Rector, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și arh.Bruno Andreșoiu, director Igloo Media.
Proiectul editorial bilingv, în limba romană și engleză publicat în condiții grafice deosebite de editura Igloo Media, susținut de Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.), pune în valoare identitatea culturală și istorică a arhitecturii moderne din România și Italia, contribuind la integrarea acesteia în spațiul european.
Cartea valorifică nivelul extraordinar al creativității arhitecților italieni și români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale a avut un rol important, cu efecte vizibile în devenirea modernității românești. Cartea are un conținut complex și de maxim interes, atât pentru arhitecți, urbaniști, oameni de cultură și studenți cât și pentru publicul interesat în aș cunoaște patrimonial national.
Este o carte importantă, atent construită prin text și fotografii ce dezvăluie o lume întreagă a arhitecturii moderne românești pe care noi o ignorăm și nu știm deseori că avem una dintre arhitecturile moderne dintre cele mai interesante din Europa. În orice caz, arhitectului Luca Matei Stoian îi datorăm această deschidere, care nu contează numai pentru istoria arhitecturii, ci contează pentru întreaga istorie a culturii românești.
Academician Răzvan Theodorescu
Vicepreședinte al Academiei Române
Președinte al Secției Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române
Board editorial: Bruno Andreșoiu, Adrian Ciocăzanu
Coordonator proiect: Luca Matei Stoian
Foto: Luca Matei Stoian, Grațiela Stoian, Nicolae Stoian, Alexandra Dana Mărășeșcu, arhivele „Academia di Romania in Roma”
Texte: Luca Matei Stoian, Răzvan Theodorescu (prefață), Narcis Dorin Ion (prefață)
Documentare: Luca Matei Stoian
Grafică: Cătălin Artenie, Grațiela Stoian
Prelucrare foto: Cristian David, Nicolae Stoian
Editare text: Alexandra Dana Mărășeșcu
Traducere: Ramona Mihăilă
Corectură: Iuliana Dumitru