Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti are onoarea de a decerna titlul de Doctor Honoris Causa d-lui Profesor Arhitect Kenneth Frampton.
Evenimentul va avea loc Joi 27 Mai ora 16.30 in Sala Frescelor si va fi succedat de conferinta cu titlul "megaform as urban landscape"
Kenneth Frampton este una dintre cele mai proeminente personalități din domeniul istoriei, criticii și teoriei contemporane de arhitectură. Născut în 1930, în Marea Britanie, a absolvit Architectural Association din Londra în 1956. În 1965, emigrează în Statele Unite și predă la Universitatea Princeton (1966–1971), iar în 1972, devine profesor la Universitatea Columbia, unde a condus Departamentul de Arhitectură între 1986–1989, devenind apoi, în 1993, directorul programului de doctorat în domeniul istoriei și teoriei de arhitectură.
Încă din anii ’80, Kenneth Frampton și-a câștigat reputația internațională, primind o multitudine de premii și distincții: American Institute of Architects National Honours Award (1985), Medalia de aur a Academiei de arhitectură din Paris (1987), American Institute of Architects New York Chapter Award of Merit (1988) și Topaz Medal for excellence in architectural education din partea Asociației Americane a Școlilor de arhitectură (1990). A primit titlul de doctor honoris causa din partea Institutului Regal de Tehnologie din Stockholm (1991), și de asemenea, din partea Universității Waterloo (1995) și a Colegiului de arte și meserii din California (1999). A devenit membru în 1993 al Institutului American al Arhitecților și al Academiei Americane a Artei și Științelor, iar în 1995, al Academiei Ruse de Construcții. În 1996, a prezidat juriul internațional pentru concursul „București 2000”. În momentul actual, este profesor la Școala de Arhitectură, Urbanism și Restaurare din cadrul Universității Columbia, în New York.
Lucrarea Modern Architecture: A Critical History, publicată în 1980 și urmată de trei ediții revizuite în deceniile următoare, sintetizează un excepțional travaliu istoriografic. Kenneth Frampton a formulat aici ideea esențială a continuării critice a proiectului emancipator modern. Definind principiile regionalismului critic, revizuiește totodată întreaga perspectivă teoretică asupra Mișcării Moderne și a curentelor postbelice care i-au urmat.
În perioada recentă, Kenneth Frampton a dezvoltat pe larg conceptul de cultură tectonică prezent în opera marilor maeștri moderni și a cercetat în detaliu efectele culturale ale globalizării profesionale, promovând responsabilitatea etică și ideea sustenabilității culturale. Discursul său istoric a informat constant practica arhitecturală internațională, trecând cu succes testul timpului. Studies in Tectonic Culture: The Poetics of Construction in Nineteenth and Twentieth Century Architecture (1996), Le Corbusier (2001), Labour, Work and Architecture (2002) și The Evolution of 20th-Century Architecture: A Synoptic Account (2006) sunt cele mai recente volume publicate, care s-au alăturat prodigioasei sale activități pedagogice, definind destinul profesiunii noastre la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI.
Lect. dr. arh. Cosmin Caciuc