Expoziție și conferințe în Mexic

Desfășurare: 12 august – 12 septembrie 2024, Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Naționale Autonome a Mexicului (UNAM), Ciudad de Mexico, Mexic

4 septembrie 2024

Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” (UAUIM) în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România (UAR) a realizat în perioada martie-august 2024 un proiect prin care s-au realizat o expoziție de arhitectură românească cu titlul „Arhitecți români creatori de patrimoniu cultural 1869-1989” și o serie de patru conferințe sub titlul „Două milenii de arhitectură Mexic și România”.

Echipa comună a proiectului a fost compusă din: prof.dr.habil.arh. Beatrice-Gabriela JÖGER, UAUIM – director de proiect, conf.dr.arh. Elena-Codina DUȘOIU, UAUIM - membru în echipa de elaborare a expoziției și arh. Ioana ALEXE, UAR - editor șef al revistei ”Arhitectura 1906”.

Expoziția formată din 20 de panouri 100x140 cm, reprezentând o selecție de arhitecți români și realizările lor din perioada 1869-1989 a fost instalată în holul principal al Facultății de Arhitectură de la UNAM și este vizitabilă între 12 august – 12 septembrie 2024.

Pentru introducerea publicului mexican de specialitate în istoria arhitecturii românești, între 12-15 august 2024, vernisajul expoziției a fost însoțit de un ciclu de patru conferințe sub titlul ”Două milenii de arhitectură Mexic și România”, unde conferințele susținute de prof.dr.habil.arh. Beatrice-Gabriela Jöger și de conf.dr.arh. Elena-Codina Dușoiu, de la UAUIM, au fost acompaniate de conferințe despre arhitectura mexicană din aceleași perioade, conferințe susținute de cei mai prestigioși profesori ai FAUNAM: dr. Alejandro Villalobos Perez, dr. Gerardo Guizar Bermudez, dr. Alejandra Contreras Padilla și dr. Cristina Vaccaro Cruz.

Evenimentul a fost deschis oficial de directorul FA-UNAM, Dr. Juan Ignacio del Cueto Ruiz-Funes, prezent la toate conferințele și care a și închis oficial seria de conferințe. Alături de dânsul, din partea FA-UNAM au participat activ secretara academică MArh. Isaura Gonzalez Gottdiener, Dr. Pablo Gomez Porter, responsabilul ariei de Teorie și istorie, dna Malena Mijares responsabilă cu difuzarea culturală și o întreagă echipă tehnică care a asigurat imprimarea și instalarea expoziției, înregistrarea sesiunilor de conferințe precum și difuzarea anunțurilor și a materialelor pe toate canalele media ale UNAM.

Materialele video rezultate pot fi vizionate pe pagina oficială de YouTube a UNAM, la adesele:

Ziua 1

Ziua 2

Ziua 3

Ziua 4

Ambasada României din Mexic a fost reprezentată de dl. Ionuț-Marian Vâlcu, Șef de misiune adjunct, prezent activ la deschiderea și închiderea evenimentului și care a oferit delegației și sprijin logistic local.

Delegația a vizitat în cadrul FA-UNAM arhivele de arhitectură, sălile de expoziții și alte dotări, și a cunoscut o serie de arhitecți și profesori la FA, printre care MArh. Lorenzo Rochas Cito, coordonatorul publicațiilor FA, arh. Marisa Malo Carus de Artigas, restaurator de monumente istorice, prof.arh. Mariano Del Cueto Ruiz-Funes, precum și pe directorul Casei Luis Barragan (muzeu), arh. Guillermo Eguiarte.

Primirea extrem de călduroasă, numeroasele contacte realizate, precum și interesul real arătat pentru cunoașterea arhitecturii românești reprezintă ocazia de a continua și a consolida legăturile cu o cultură și arhitectură atât de îndepărtată geografic dar cu o latinitate ce ne apropie.

Mulțumim UAR pentru sprijinul financiar important acordat realizării acestui proiect și suntem convinse că reprezintă o deschidere către o cultură extrem de bogată și valoroasă.

Echipa:

București, 4 septembrie 2024