Plaster Hill – atelier de machete

Atelier 1: 16–20 septembrie 2024, atelier 2: 23–27 septembrie 2024

29 august 2024

Atelier de machete condus de Thomas Goodey, Ioana Marinescu și Lucian–Ștefan Călugărescu, cu colaborarea echipei Cartierul Uranus (Costin Gheorghe, Cristian Văraru)

Parte din “Past Present. Uranus – work in progress”: un proiect interdisciplinar care abordează rolul arhivelor și a memoriei afective și culturale în procesul comunității dislocate în anii ‘80 din zona Izvor–Uranus de a se concilia cu un trecut problematic.

Un parteneriat între Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” (UAUIM), Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) și Asociația pentru Teatru și Carte (PETEC).

Paper Hill (2019) ca obiect interactiv în timpul performance-ului În trei zile aici va crește iarba… (2022) /SAC @Malmaison. Photo: Monica Bumbeș

Mulajul este amprenta unui obiect pe o suprafata, negativul formei, memorie palpabilă.

Care este relația dintre memorie și materialitate?

Descriere atelier

Se va construi o machetă de mari dimensiuni a fostului Deal al Arsenalului (cunoscut și sub numele de Uranus), care să reconstituie topografia dealului dinaintea demolărilor din anii ’80. În cadrul atelierelor vom lucra cu diverse procese de construcție pentru a activa memoria fostului deal. Vom crea împreună un obiect sculptural de mari dimensiuni, bazându-ne pe o machetă deja existentă din carton la scara 1:500 – Paper Hill. Vom explora diverse materiale si procedee de turnare, relația dintre pozitiv și negativ, vom studia amănunțit texturile urbane și transpunerea lor în formă. Vom invita persoane din comunitatea dislocată pentru a ne oferi perspectivele proprii asupra locului, încurajând astfel schimburi de experiență între generații și o mai bună cunoaștere a istoriei orașului.

Obiectul rezultat va face apoi parte dintr-o acțiune participativă în spațiul public și o expoziție la Muzeul Național de Artă Contemporană, urmând a fi expus ulterior în holul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”.

Oferim două ateliere în cadrul cărora vom parcurge diverse etape de cercetare a cartierelor dispărute și de construcție a machetei / obiect sculptural de ipsos. Vă puteți înscrie doar la un atelier sau la amândouă.

ATELIER 1: 16–20 septembrie 2024 (10.00–17.00 zilnic) / introducere în proiect, descifrarea țesutului urban cu ajutorul hărților și fotografiilor, intervenții asupra machetei existente, construcția unui negativ de mari dimensiuni în ipsos.

ATELIER 2: 23–27 septembrie 2024 (10.00–17.00 zilnic) / pregătirea și turnarea pozitivului, cercetarea tramei stradale și a fondului construit și apoi demolat, construcția unor clădiri la scara 1:500.

Înscriere

Apelul este deschis atât studenților la arhitectură, cât și tinerilor artiști și arhitecți interesați în procese de construcție și descifrare a texturilor urbane.

Număr de participanți: 16 / serie de atelier

Limba de comunicare: EN / RO

Studenții participanți de la UAUIM vor primi 10 puncte aferente creditelor disciplinei “Cercetare și Proiectare de arhitectură”.

Înscrieri pe adresa petecdecultura@gmail.com până pe 12.09.2024, ora 17:00.

Vă rugăm să precizați anul de studiu și atelierul (atelierele) la care doriți să participați, să ne trimiteți un număr de contact, precum și câteva rânduri prin care să ne spuneți de ce vă interesează să participați la atelier(e). Veți primi un răspuns din partea noastră pe data de 13 septembrie.

Echipa noastră

Thomas Goodey (BA Hons, Dipl Arch / UK) este un arhitect din Marea Britanie, cu experiența îndelungată în proiecte educaționale. A predat arhitectura la Greenwich University (2006-2011) si Kingston University (2012-2019). A fost, deasemenea, co-tutore la London Metropolitan University, unde a coordonat mai multe proiecte studențești în spații publice, predând diferite procese de construcție și subliniind rolul realizării construcțiilor de mici dimensiuni. Are propriul atelier de arhitectură lângă Colchester. În 2019 a susținut atelierul Paper Hill la UAUIM împreună cu Ioana Marinescu.

Ioana Marinescu (Dipl Arch, PhD / UK– RO) a predat arhitectură și fotografie la Kingston și Greenwich University, alături de Thomas Goodey, și a susținut numeroase ateliere și prelegeri. În ultimii ani s-a dedicat proiectelor artistice personale și colaborărilor cu grupuri complexe de coregrafi, performeri și regizori de film. Deține un doctorat de la Slade School of Fine Art (UCL, Londra) pe tema activării arhivelor în spațiul public, cu un accent special pe zonele demolate din București.

Lucian–Ștefan Călugărescu (Dipl. Arh., RO) este asistent universitar la Catedra de Științe Tehnice și asistent invitat la Catedra Bazele Proiectării în cadrul UAUIM București. Are propriul studio de design și arhitectură, iar în practica sa pune un accent deosebit pe dezvoltarea sustenabilă de tip "triple bottom line", având preocupări și angajamente în sfera socială și de mediu. Din 2016, Lucian susține cursul introductiv de machetare în ipsos la atelierele de anul I și II din cadrul UAUIM.

Cartierul Uranus este un grup format în 2015 de Costin Gheorghe și Cristian Văraru, care cercetează istoria zonelor demolate si va asigura documentarea proiectului.

Contact UAUIM: Letiția Bărbuică, Melania Dulămea, Angelica Stan

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.