Metamorfoza unei metropole

13 februarie 2007

Protectia si revitalizarea patrimoniului in contextul planificarii urbane moderne.

Simpozion international
Luni, 26 februarie 2007, Universitatea de Arhitectura, Sala de Consiliu
Afis

Atât arhitectura franceză a secolului 19 cât și tradiția germană Bauhaus au lăsat urme vizibile în capitala României, fiind până în zilele noastre caracteristici europeene ale Bucureștiului. În același timp, Bucureștiul are de înfruntat provocări tipice metropolelor ce se află în creștere.

Cum pot fi îmbinate protecția monumentelor istorice și păstrarea moștenirii arhitectonice ale Bucureștiului cu concepte de planificare urbană modernă? Există oare exemple de best-practice din Franța și Germania pentru cum se poate trata această moștenire? Se pot găsi alte modele inspirate care țin cont de compatibilitatea dintre cerințele actuale și această moștenire?

Ce anume trebuie avut în vedere în procesul de păstrare a moștenirii arhitectonice? Cum se include acest lucru în concepte moderne de planificare urbană? Cum se ține cont de această moștenire în procesele de planificare și dezvoltare urbană modernă, vrând în același timp să îndeplinești cerințele unei metropole ce se află în plin proces de expansiune, metropolă care pe lângă funcționalitate trebuie să asigure atât menținerea calității de viață, cât și îngrijirea moștenirii arhitectonice?

Acestea sunt întrebările centrale în jurul cărora se vor reuni experți (arhitecți, urbaniști și specialiști în protejarea monumentelor) din Franța, Germania și România timp de o zi în cadrul unui seminar trilateral. Scopul este ca prin schimbul de idei și de experiență să se poată pune bazele practice pentru rezolvarea provocărilor urbanistice. Seminarul se dorește a fi un discurs inspirat din practică, la care să fie invitați arhitecți și urbaniști, care se confruntă zilnic în munca lor cu aceste întrebări.

Program:

Orele 10-13:

Introducere: Constantin Enache, conf Dr. Arh. - Prezentarea planului de zonă centrală și situația actuală a planificării urbanistice.

Partea I - Protecția și revitalizarea patrimoniului în contextul planificării urbane moderne : Strategii și metode

Moderator : D-nul Alexandru Sandu, Prof. Dr. Arh., Decan al Facultății de Urbanism și Președintele Registrului Urbaniștilor din România

Invitați:

- dezbatere

Orele 13-14 : Pauză

Orele 14-17:

Partea II – Protecția și revitalizarea patrimoniului în contextul planificării urbane moderne : exemple din București, Berlin și Paris

Moderator : D-nul Alexandru Beldiman, Membru în Consiliul Ordinului Arhitecților din România

Invitați:

- dezbatere

- sinteza: Ștefan Ghenciulescu, arhitect și redactor Revista Arhitectura

Ora 17: Vin d’honneur

Se va traduce simultan în și din limbile: română, germană, franceză