Comunicat Building Camp 2023-2024- call.pdf
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, în parteneriat cu „3Smoked Olives Festival” și „Atelierul de pe Insulă” organizează în perioada 19-25 Iulie 2024, tabăra Research – design & build „Spiritul Insulei” - Instalații și mic mobilier pentru festivalul de muzică electronică (3Smoked Olives Festival - https://www.3sof.com/), ce are loc anual pe o insulă cu plajă de nisip a Dunării, în apropierea orașului Călărași.
Tabăra „Spiritul Insulei”, ajunsă anul acesta la a III-a ediție, este o inițiativă pornită din dorința de a confrunta studenții din toate cele 3 cicluri de studii (licență, master, doctorat) cu o situație atipică din punct de vedere spațial, ambiental și comunitar, provocându-i în vederea unui răspuns creativ și personalizat.
Activitatea a demarat în 2022, în cadrul proiectului DANUrB+ (Danube Urban Brand + Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage), finanțat prin programul INTERREG Danube - https://interreg-danube.eu/ și a fost continuată din 2023 în cadrul proiectului CULTADISER
Tabăra este concepută ca o activitate non-formală de cercetare in situ a resurselor și potențialului unui astfel de loc. Sunt vizate înțelegerea și apoi exploatarea creativă și eco-responsabilă a insulei, urmărind totodată modul cum se formează ideile, întărind legăturile inter-generaționale și generând reflecții asupra efemerității unor gesturi arhitecturale.
În edițiile anterioare, „Spiritul Insulei” a condus la o re-grupare non-formală în jurul unei idei și a unei atitudini vis-a-vis de o anumită particuaritate a sitului și la înțelegerea problematicilor actuale asociate tranziției verzi, fragilizării relației dintre natură, cultură și tehnologie și conceptelor de „sustenabilitate”, „recycle-upcycle”și „circularitate”.
Împreună cu organizatorii „3SOF” studenții au imaginat și construit instalații conceptuale sau mic mobilier învățând să prețuiască și să folosească în mod creativ lucrurile aparent neimportante și aflate la îndemână, reciclând sau re-interpretând spațiul, peisajul și materialele locale.
Metoda folosită a permis trecerea de la observația constatativă asupra realitații, la chestionarea fiecarui element folosit și apoi la acțiune/ execuția obiectelor.
Astfel, „Spiritul Insulei” devine un mod de a dobândi „pe viu” abilități integrate de cercetare, pornind de la observația de teren, gândire critică asupra lucrurilor mărunte, concepție de design și execuție cu materiale reciclate, până la abilități de leadership și organizare.
Tabăra este destinată studenților de la UAUIM (și nu numai) de la specializările arhitectură, design, urbanism, peisagistică, arhitectură de interior, începând din anul II de studii. Echipa de lucru include tutori – cadre didactice ale UAUIM și studenți doctoranzi.
Activitățile practice vor fi coordonate de către arh. Justin Baroncea, arh. Sorin MANEA, urb. Ionuț Mitu SBÎRNAC, drd. arh. Ioana Elisabeta Enache, alături de Constantin Adrian IONIȚĂ – organizator al 3SOF (gazda de pe insulă) și arh. Angelica STAN.
Tipurile de obiecte care pot fi realizate : mic mobilier pentru zona de așteptare – bancă / eventual cu umbrar, mobilier pentru zona de relaxare – leagăn, șezlong, umbrar, obiect / instalație-semnal – posibil corp de iluminat, panou de informare/indicatoare de orientare, alte instalații creative pentru zonele: food area, camping area, yoga area, etc.
Instalațiile si obiectele vor fi executate chiar pe insulă, adaptate locului prin măsurători directe, prin discuții cu organizatorii și cu materiale puse la dispoziție de aceștia și parțial, găsite chiar pe teren. Ele sunt menite să fie folosite pe timpul Festivalului 3SOF 2024, ulterior urmând a fi refolosite.
Perioada de înscriere este 11 iunie - 1 iulie 2024, urmând ca rezultatele selecției să fie anunțate prin email pe adresele declarate în formular.
Formularul de înscriere poate fi completat la adresa: https://forms.gle/C2AsRiMvqzNAgV5NA
Toate detaliile actualizate pot fi consultate pe https://www.uauim.ro/cercetare/cultadiser/2024/ si pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/LCDI.Research/
Număr participanți: 10, fără taxă de participare.
Transport: individual până la Călărași; sosire - vineri dimineața, 19 Iulie, Gara CF Călărași; de acolo, participanții vor fi preluați de organizatori și transportați pe insulă; plecare - joi seara sau vineri, 25-26 Iulie;
Cazare & masă: varianta 1 - la cort personal, varianta 2 – la cort al organizatorilor, varianta 3 – in casute de lemn aflate pe sit (numar limitat); sunt asigurate 3 mese pe zi.
Cerințe: completare formular de înscriere, adaptabilitate, creativitate, voie-bună și abilitatea de a lucra fizic cu ustensile (ferăstrău, mașină de găurit-înșurubat, ciocan, creion-hârtie) și materiale (lemn, pânză, sfoară).
În afara activităților propriu-zise de pe insulă, participarea mai presupune:
- 2-3 întâlniri premergătoare (on-line sau fizice) pentru cunoaștere-pregătire;
- schițarea unor propuneri de piese care vor fi adaptate/construite în situ;
- machetarea propunerilor pentru realizarea unor panouri de expoziție, în săptămâna 29 iulie - 04 august 2024, conținând schițe preliminare, procesul de adaptare, proiect final și mobilierul rezultat, precum un „jurnal de idee” de aprox. 500 cuvinte (1 A4)
Transmiterea intenției sau alte întrebări: pe mail, la adresa sorin.manea@uauim.ro
Condițiile de desfășurare a taberei vor presupune un acord scris al dvs.