Ștefan Nechita și Victor Vieaux sunt câștigătorii marelui premiu al Concursului Internațional pentru Studenți Arhitecți, intitulat « UNKNOWN – housing as open problem »
Lista completă a câștigătorilor poate fi consultată în pagina concursului.
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” - UAUIM, împreună cu Asociația Europeană pentru Educație în Arhitectură – AEEA, în calitate de organizatori, și LAFARGE România, în calitate de sponsor exclusive, au încheiat cu rezultate excelente cea de a patra ediție a Concursului internațional pentru studenți arhitecți, intitulat « UNKNOWN – housing as open problem».
Cei doi studenți arhitecți distinși cu premiul 1 exaequo sunt Ștefan Nechita (România) cu proiectul „The pit” și Victor Vieaux (Belgia) cu proiectul „Cubul Rubik Urban”. Primul proiect premiat realizat de un student al UAUIM, este în fapt un buncăr special, un adăpost al valorilor civilizației umane. El se constitue ca ‘muzeu al locuirii’ un spațiu viu care se actualizează în mod constant. Cel de al doilea premiu 1 ex aequo vine de la școala SINTS LUCA ARCHITECTUUR. Acest demers propune o locuire colectivă flexibilă și inovativă care mizează ludic pe conceptul de densitate.
„Am susținut Concursul Internațional pentru Studenții din Arhitectură încă de la prima sa ediție, din anul 2005, pentru că dorim să contribuim la educația viitorilor arhitecți și să fim martori la primele lor realizări”, a spus Sonia Artinian, CEO Lafarge România. „Implicarea noastră constantă în programele de educație se bazează pe convingerea că numai dacă încurajăm tinerii arhitecți înspre idei noi, putem să construim împreună locuințe și orașe care să facă față realității în continuă schimbare a lumii noastre.”
Tema acestei ediții a concursului, «UNKNOWN – housing as open problem», tradus prin sintagma «o necunoscută sau locuirea ca problemă deschisă», subliniază faptul că fiecare proiect de arhitectură, urbanism, design interior și obiect este o provocare de a explora necunoscutul. Până la urmă, instrumentele de cunoaștere furnizate de metodele proprii proiectării, cât și procesele și cercetarea, specifică acestui domeniu, tratează probleme deschise.
Realitatea secolului 21 schimbă, cu o viteză fantastică, înțelesul profund al conceptului de casă și pe cel al locuirii. Societatea noastră ne permite să fim mult mai mult conectați la promisiunea bunurilor, serviciilor și facilităților de diferite tipuri, însă mai puțin legați de un loc anume. Oscilăm de la o adresă la alta într-un fel nomad, alterând problema casei. Agențiile imobiliare vând vise la metru pătrat. Astfel, în acest context bulversant, arhitecții sunt somați să găsească o soluție. Pentru găsirea unei soluții, primul pas este recunoașterea Necunoscutului.
Cei doi mari câștigători ai concursului «UNKNOWN-housing as open problem» vor primi fiecare cate un premiu în valoare de 4.000 euro. Koen Moesen (Belgia) și Camiel Vannotten (Belgia) s-au clasat pe locurile doi și trei, premiile obținute fiind în valoare de 3.000 euro și respectiv 2.000 euro. Organizatorii au oferit și 3 mențiuni, în valoare de 1.000 euro fiecare. Având în vedere complexitatea temei juriul a reținut și nominalizat 3 alte proiecte.
„Și anul acesta au fost suficiente proiecte valoroase care să își merite recompensa și scopul concursului să fie atins, și anume acela de a pune în discuție programul de arhitectură cel mai studiat în toate școlile, locuirea. Aceasta rămâne o problemă deschisă, care doar prin abordarea permanent raportată la necesitățile mereu schimbătoare ale societății și oamenilor, permite răspunsuri creative și folositoare”, a spus Prof. Dr. Arhitect Zeno Bogdănescu, Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. „Este foarte important ca această sponsorizare, ce a făcut posibil concursul, să continue pentru a organiza alte competiții ce pun în discuție teme foarte importante, dar pe care doar piața de proiecte nu le va aborda niciodată sau doar punctual, cu efecte imediate. Acest timp al reflecției, al meditației și găndirii eliberate de presiunea imediatului poate genera tipuri de soluții ce pot avea mai multă influență asupra realizărilor concrete.”
Această ediție a concursului s-a desfășurat timp de un an academic, în perioada septembrie 2011 - februarie 2013. Juriul internațional, alcătuit din profesori arhitecți de mare notorietate în domeniu, s-a reunit în zilele de 22 și 23 februarie în spațiul de expoziții UAUIM.
Juriul au fost alcătuit din: Prof. Dr. Arh. Pere Riera (Profesor în cadrul Universității Autonome din Barcelona și membru al Institutului pentru Știința Mediului și Tehnologie / Spania - Preșenditele juriului), Prof. Dr. Arh. Zeno Bogdănescu (Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, România), Arh. Leo van Broeck (CEO al Bogdan & Van Broeck Architects / Belgia), Arh. Maurizio de Vita (Arh. în cadrul Studio De Vita & Associati Architetti / Italia), Prof. Dr. Arh. Urs Hirschberg (Președintele Asociației Europeane pentru Educație în Arhitectură AEEA, Decan al Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Tehnologice din Graz și Director al Institutului de Architectură și Media / Austria), Prof. Arh. Johannes Käferstein (Dipl. Arh. ETH BSA SIA, Directorul Departamentului de Arhitectură din cadrul Universității de Științe Aplicate și Arte din Lucerna, Elveția), Léopold Lombard (Director al Diviziei de Relații cu Arhitecții din cadrul Grupului Lafarge / Franța) și Conf. Dr. Arh. Françoise Pamfil (Manager al concursului UAUIM-AEEA-LAFARGE din anul 2005, Conferențiar în Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” / România).
La cea de a patra ediție a Concursului Internațional pentru Studenți Arhitecți s-au înscris 258 de proiecte, iar în faza finală s-au expus și jurizat 42 de proiecte. Acestea provin de la 9 universități europene, din 6 țări. Proiectele participante la concurs nu sunt individuale, fiind proiecte cu îndrumare, ele reprezintă rezultatul dezbaterii proprii atelierului de arhitectură, al creativității și perseverenței în demers al unor grupuri binom studenți-profesori. Astfel, cele 42 de proiecte jurizate în finală au fost elaborate de 51 de studenți, coordonați de 23 de profesori. În faza inițială a concursului, demarată în septembrie 2011, s-au înscris 278 studenți, coordonați de 38 profesori.
Lafarge România a reînnoit parteneriatul cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în anul 2010, pentru următorii 5 ani. Parteneriatul se înscrie în modulul Educație – Formare profesională din Programul de Responsabilitate Socială „Astăzi, pentru viitor!”. Grupul Lafarge deține cel mai important centru de cercetare din domeniul materialelor de construcții din lume, plasând inovația în centrul priorităților sale și promovând construcțiile durabile și creativitatea în arhitectură.