Eveniment “West Side Flower Fest 2024”

26 februarie – 2 iunie 2024: Concurs Grădini tematice - Inovații în peisagistică pentru utilizarea apei cu înțelepciune

20-26 octombrie 2024: Excursie de studii

Publicat 14 mai 2024, actualizat 22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024

Excursie de studii

În urma jurizării concursului Grădini tematice – “Inovații în peisagistică pentru utilizarea apei cu înțelepciune” organizat de către Centrul de Inovare și Proiectare Urbană Sector 6 (Proiectare 6) și Administrația Domeniului Public și Dezvoltarea Urbană Sectorul 6 (ADPDU Sector 6), au fost premiate două proiecte:

Premiul a constat într-o excursie de studii în Olanda, care s-a desfășurat în perioada 20-26 octombrie, la care au participat reprezentații celor două facultăți (studenți și profesori coordonatori) cât și organizatorii concursului (Centru de Inovare și proiectare urbană Sector 6).

Principalul scop al excursiei a fost acela de a descoperi împreună cu profesioniști din Olanda, modul în care sunt implementate soluții bazate pe natură la diferite scări ale peisajului, promovând în același timp dezvoltarea durabilă și atenția față de natură și mediul inconjurător. Programul excursiei de studii a fost planificat în prealabil, astfel încât să putem explora un număr cât mai mare de spații publice și proiecte în diferite orașe din Olanda: Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Ede, Wageningen și Utrecht.

Echilibrul perfect dintre partea teoretică (prezentări) și vizită de teren susținută de profesioniști locali a celor mai inovatoare proiecte, a reprezentat succesul grupulului de a asimila multitudinea de informații.

Fiecare zi a fost organizată dinamic, cu accent pe diferite componente ale peisajului, astfel:

▪ Am vizitat pepiniera Van den Berk și am asistat la o prezentare generală despre modul în care funcționează compania, am primit informații despre noile tendințe în peisagistică și adaptarea la schimbările climatice, despre manipularea arborilor – mijloace tehnice, sisteme de irigare, și tur general al pepinierei (spații de depozitare, tipologii de mașinării, plante și sisteme de întreținere);

▪ În Amsterdam am fost invitați la Universitatea de Știinte Aplicate și am asistat la o prezentare a facultații de Urbanism și a programelor de specialitate axate pe dezvoltare durabilă și tehnologie. Cadrele didactice s-au pregatit cu prezentări interesante despre adaptabilitatea orașelor la noile schimbări climatice;

▪ În Arnhem am asistat la un tur ghidat prin spațiile publice urbane, cu accent pe contextul istoric ce a condus la țesutul urban din prezent, pe proiecte care promovează îmbunătățirea gestionării apei, climatul urban și biodiversitatea (proiectul Sint-Jansbeek), Parc Sonsbeek;

▪ În orașul Ede am vizitat un proiect de regenerare urbană - masterplan Ede-Oost și proiect transformare oraș militar World Food Centre, vizită complex industrial Enka;

▪ În Wageningen am vizitat cea mai mare facultate de peisagistică din Olanda - expoziție proiecte reprezentative din domeniul peisagistic, prezentare facultate și programele de specialitate, tur în campus;

▪ În Utrecht am închiriat biciclete și am descoperit modul în care funcționează orașul ciclabil - tipologii de intervenții de la scară macroteritorială până la scara obiectului de arhitectură (de exemplu: strategii de mobilitate urbană implementate punctual prin proiecte particulare, proiecte bazat pe conceptul de recirculare sau schimbări climatice, proiecte de reconversie funcțională: poștă centrală/ bibliotecă publică, grădini comunitare, grădini de ploaie

▪ Rotterdam: Nieuwe Instituut – Muzeul de arhitectură, design și cultură digitală, Het Park (Euromast observation Tower), Dekpark;

Experiența dobândită în excursia de studii a consolidat și îmbogățit cunoștințele de specialitate, a condus către stimularea gândirii critice constructive și a determinat formarea de noi legături profesionale (parteneriate/colaborări) care, pe viitor, pot genera proiecte multidisciplinare.

14 mai 2024

Concurs

Concursul Grădini tematice - „Inovații în peisagistică pentru utilizarea apei cu înțelepciune” este organizat, în cadrul evenimentului West Side Flower Fest 2024, de către Centrul de Inovare și Proiectare Urbană Sector 6 (Proiectare 6) și Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 (ADPDU Sector 6). Concursul, adresat studenților, are drept scop promovarea soluțiilor sustenabile și inovatoare privind utilizarea apei în peisaj, în trei tematici diferite:

La concursul de idei s-au înscris studenți de la 6 instituții de învățământ superior (UAUIM București, USAMV București, USAMV Timișoara, USV Iași, USAMV Cluj, Universitatea Sapientia Târgu-Mureș), organizați în câte 3 echipe (3-4 studenți), pentru fiecare tematică.

Cele 18 echipe au avut de realizat câte un poster 50x70 cm (orientare portret), memoriu de prezentare a proiectului, modalități de execuție, lista de materiale și cantități cu prețuri, respectând principiile solicitate prin Tema de Concurs.

Grădinile vor fi temporare (montabile / demontabile) și vor putea fi vizitate de public pe perioada desfășurării WSFF 2024 (31 mai - 2 iunie): https://www.facebook.com/westsideflowerfests6/.

Pentru amenajarea lor vor fi folosite plante la ghivece, care se vor masca în peisaj, precum și specii native care să aibă nevoie de întreținere minimă. Proiectele vor respecta principiile solicitate în Tema de Concurs și se vor încadra, orientativ, în bugetul de 5000 euro / grădină.

La concursul de idei, organizat în cadrul WSFF 2024, participă 12 de studenți ai anului III, respectiv IV - programu Amenajarea și Planificarea Peisajului, îndrumați de 4 cadre didactice ale Facultății de Urbanism - UAUIM:

Prima etapă a competiției s-a desfășurat în perioada 26 februarie – 15 aprilie 2024, când a fost lansat concursul, s-a desfășurat o sesiune online de clarificări, a fost realizată o preselecție internă pentru alegerea celor 12 studenți, s-a organizat o vizită pe teren împreună cu îndrumătorii și au fost realizate proiectele grădinilor tematice.

La finalul acestei prime etape a competiției vor intra în concurs următoarele echipe de studenți:

În a doua etapă a competiției, între 27 - 30 mai 2024 se vor amenaja grădinile, în Parcul Drumul Taberei, cu sprijinul organizatorilor, al sponsorilor și al producătorilor de plante și materiale de grădinărit. Astfel studenții vor beneficia de un exercițiu didactic complet în cadrul procesului de proiectare și implementare a unei amenajări peisagistice.

Etapa finală a concursului se va desfășura între 31 mai - 2 iunie 2024, când va avea loc evenimentul WSFF 2024. Atunci se vor juriza proiectele, vor fi conferințe tematice și alte activități interesante propuse de organizatori. În urma jurizării vor fi premiate două proiecte, prin acordarea unui premiu de către un juriu format din specialiști, respectiv un alt premiu pentru proiectul ales de către public.

Competiția națională continuă, în prezent, cu îndrumarea echipelor în realizarea obiectelor propuse în proiecte, ce vor fi expuse în grădini, promovarea și organizarea evenimentului propriu-zis în cadrul căruia se vor vota grădinile preferate pe baza unui QR cod ce va urma a fi pus la dispoziție în următoarea perioadă de timp.

Studenții UAUIM au participat și anul trecut la West Side Flower Fest, eveniment care s-a desfășurat într-un format diferit. Mai multe informații despre WSFF 2023 pot fi accesate aici: