Concursul Grădini tematice - „Inovații în peisagistică pentru utilizarea apei cu înțelepciune” este organizat, în cadrul evenimentului West Side Flower Fest 2024, de către Centrul de Inovare și Proiectare Urbană Sector 6 (Proiectare 6) și Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 (ADPDU Sector 6). Concursul, adresat studenților, are drept scop promovarea soluțiilor sustenabile și inovatoare privind utilizarea apei în peisaj, în trei tematici diferite:
- Grădina plutitoare (proiectare pentru un modul/structură de 15mp)
- Grădina de ploaie (proiectare pentru un modul/structură de 30mp)
- Grădina fără irigații (proiectare pentru un modul/structură de 30mp)
La concursul de idei s-au înscris studenți de la 6 instituții de învățământ superior (UAUIM București, USAMV București, USAMV Timișoara, USV Iași, USAMV Cluj, Universitatea Sapientia Târgu-Mureș), organizați în câte 3 echipe (3-4 studenți), pentru fiecare tematică.
Cele 18 echipe au avut de realizat câte un poster 50x70 cm (orientare portret), memoriu de prezentare a proiectului, modalități de execuție, lista de materiale și cantități cu prețuri, respectând principiile solicitate prin Tema de Concurs.
Grădinile vor fi temporare (montabile / demontabile) și vor putea fi vizitate de public pe perioada desfășurării WSFF 2024 (31 mai - 2 iunie): https://www.facebook.com/westsideflowerfests6/.
Pentru amenajarea lor vor fi folosite plante la ghivece, care se vor masca în peisaj, precum și specii native care să aibă nevoie de întreținere minimă. Proiectele vor respecta principiile solicitate în Tema de Concurs și se vor încadra, orientativ, în bugetul de 5000 euro / grădină.
La concursul de idei, organizat în cadrul WSFF 2024, participă 12 de studenți ai anului III, respectiv IV - programu Amenajarea și Planificarea Peisajului, îndrumați de 4 cadre didactice ale Facultății de Urbanism - UAUIM:
- Asist.univ.dr.urb.peis. Lavinia LUPARU (coordonator),
- Lect.univ.dr.urb.peis.dr.șt.mil. Sorina RUSU,
- Asist.univ.dr.urb.peis. Alexandra DULVĂR,
- Prof.univ.dr.arh.habil.urb. Cerasella CRĂCIUN.
Prima etapă a competiției s-a desfășurat în perioada 26 februarie – 15 aprilie 2024, când a fost lansat concursul, s-a desfășurat o sesiune online de clarificări, a fost realizată o preselecție internă pentru alegerea celor 12 studenți, s-a organizat o vizită pe teren împreună cu îndrumătorii și au fost realizate proiectele grădinilor tematice.
La finalul acestei prime etape a competiției vor intra în concurs următoarele echipe de studenți:
-
„Grădina plutitoare” - Damian GHINEA, Ștefan MĂTUȘESCU, Bianca PANTELIMON, Ștefania PĂTRAȘCU
-
„Grădina de ploaie” - Andreea MATEI, Anamaria SPIRIDON, Otilia SOARE, Mălina VOICULESCU
-
„Grădina fără irigații” - Ioana MATEI, Mara MILITARU, Ingrid BĂLOIU, Eliza NEAGU
În a doua etapă a competiției, între 27 - 30 mai 2024 se vor amenaja grădinile, în Parcul Drumul Taberei, cu sprijinul organizatorilor, al sponsorilor și al producătorilor de plante și materiale de grădinărit. Astfel studenții vor beneficia de un exercițiu didactic complet în cadrul procesului de proiectare și implementare a unei amenajări peisagistice.
Etapa finală a concursului se va desfășura între 31 mai - 2 iunie 2024, când va avea loc evenimentul WSFF 2024. Atunci se vor juriza proiectele, vor fi conferințe tematice și alte activități interesante propuse de organizatori. În urma jurizării vor fi premiate două proiecte, prin acordarea unui premiu de către un juriu format din specialiști, respectiv un alt premiu pentru proiectul ales de către public.
Competiția națională continuă, în prezent, cu îndrumarea echipelor în realizarea obiectelor propuse în proiecte, ce vor fi expuse în grădini, promovarea și organizarea evenimentului propriu-zis în cadrul căruia se vor vota grădinile preferate pe baza unui QR cod ce va urma a fi pus la dispoziție în următoarea perioadă de timp.
Studenții UAUIM au participat și anul trecut la West Side Flower Fest, eveniment care s-a desfășurat într-un format diferit. Mai multe informații despre WSFF 2023 pot fi accesate aici: