Asociația Culture Reserve în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București vă invită la un workshop academic vizând educația non-formală, pe tema conexiuni în arhitectură.
Despre workshop
Workshop-ul “IN-FINITY LANGUAGE (ESCHER discovery an architectural journey)“ va avea loc în Italia, (Napoli, Pompeii, Herculaneum, Amalfi, Ravello, Salerno) în perioada 26 aprilie - 2 mai 2022 și este adresat studenților anilor 1, 2 și 3 de studiu. Activitățile workshop-ului atât în deplasarea din Italia cât și ulterior în cadrul ședințelor de atelier practic în cadrul UAUIM vor avea ca finalitate realizarea unor machete din hârtie (paper-architecture) și vor constitui baza echivalării activităților practice obligatorii specifice anului de studiu 1, respectiv 2.
Provocarea
„Workshop-ul își propune o analiză subtilă a elementelor arhitecturale primare și a relațiilor generate de acestea, vizând evoluția fenomenului architectural. Povestea este localizată undeva în sudul Italiei, la începutul secolului, unde un tânăr vizionar desenează cu stângăcie siluetele orașelor de pe coasta amalfitană. Ulterior, descoperind legăturile dintre elementele arhitecturale și posibilitatea suprapunerii și permutării acestora crează o lume imaginară în care imposibilul devine posibil, în care oamenii merg cu capetele în jos, unde animale fantastice traversează spații aflate într-o continua transformare... un precursor al “continuum-ului spațial”, al lumilor imposibile, al oglinzilor care multiplică realitatea într-un un tărâm al viselor în care nimic nu este imposibil. Puternic influențat de artiști precum Piranesi, Bosch, Durer sau Leonardo daVinci reușeste să-și creeze un stil propriu, ușor de identificat. Viziunea sa evidențiază teorii matematice complexe, influentând lumea cinematografiei, anticipând totodată teoriile moderne legate de parametricism în arhitectură. El este M.C. Escher. Pornind de la locul în care a făcut primele desene, plecăm să descoperim originile in situ ale lucrărilor sale, să descifrăm un limbaj specific, ajungând în final să reconstruim continuum-ul spațial. Workshop-ul își propune identificarea elementelor cu caracter de vocabular repetitiv și transpunerea acestora într-un limbaj arhitectural ce poate determina spațial noi valențe interpretative.”
Detalii
Date suplimentare referitoare la tematica, conținutul deplasării, datele de înscriere, echivalarea activităților practice aferente anului 1 și 2 de studiu etc. sunt prezentate în secțiunea dedicată workshop-lui în galeria de imagini:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2411685078968993&type=3
Despre îndrumători
Îndrumătorii workshop-ului, respectiv șef.lucr.dr.arh. Ana-Maria Crișan și șef. lucr.dr.arh. Alexandru Crișan organizează și coordonează activități practice internaționale în deplasare ale studenților din UAUIM. În ultimii 17 ani au organizat și îndrumat 24 deplasări de studiu și workshop-uri care au vizat țări precum: Spania, Germania, Danemarka, Italia, Franța, Grecia, Turcia, România etc.
Despre ONG
„Asociația Culture Reserve are ca scop dezvoltarea și susținerea proiectelor culturale, științifice și artistice în domeniile de arhitectură, arte vizuale și științe umaniste. Obiective culturale și educaționale ale Asociației vizează aspecte legate de: promovarea culturii vizuale ca mediu optim al învățării și exprimării în evoluția tinerelor generații în contextul valorilor culturale naționale și europene; promovarea educației patrimoniale și integrarea resurselor naționale de patrimoniu cultural și natural în procesul instructiv-educativ vizual; implicarea în activități educaționale în vederea susținerii organizațiilor și administrațiilor locale în proiectele de promovare a culturii și identității vizuale; informarea publicului larg cu privire la cultura arhitecturală și patrimonială; reconsiderarea învățământului alternativ de artă și arhitectură ca o prioritate.” – https://culturereserve.org/