Fundația Casa Storck în colaborare cu Asociația Designers Thinkers Makers și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” invită studenții arhitecți și studenții disciplinelor creative(pictură, grafică, sculptură, artele focului, fotografie) să expună la Atelierul Storck, onorând un loc unde mai mult de patru generații de artiști au amprentat casa acoperită de roșu pompeian și grădina romantică din strada Vasile Alecsandri 13.
Acțiunile afiliate proiectului „Storck – o moștenire pentru viitor”, își propun să revitalizeze Atelierul Storck, loc de creație al unor artiști remarcabili din peisajul cultural bucureștean.
Invităm studenții disciplinelor creative să ia parte la proiectul « Maison. Ville. Memoire », o expoziție și o șansă de a expune și interpreta patrimoniul familiei Storck, poate prea puțin cunoscut astăzi publicului larg în raport cu realizările lor la nivel național și european.
Organizatorii și coordonatorii proiectului vă invită la tururi ghidate și la parcugerea surselor documentare, ca apoi să propuneți o lucrare de artă grafică, arhitectură, sau un text scris, care să reliefeze un aspect important din viața casei-muzeu și a artiștilor săi.
Lucrările selectate vor fi expuse la Atelierul Storck timp de o lună în intervalul noiembrie 2024 - martie 2025, făcând parte dintr-un program expozițional mai amplu, pe teme de arhitectură, oraș, artă și meșteșug, cu participarea unor artiști și conferențiari notabili.
Proiectul « Maison. Ville. Memoire » este coordonat de către echipa:
Françoise PAMFIL, arhitect, creatoarea trinomului « Maison. Ville. Memoire » și titulara cursului omonim, imprimă echipei o viziune unitară precum și o direcție care transformă un exercițiu studențesc într-o expoziție matură.
Lucian CĂLUGĂRESCU, arhitect și fotograf de arhitectură, îndrumă echipa către rezolvarea optimă a temelor propuse, oferă suport tehnic și ghidează partea de fotografie, pentru cei care aleg această tehnică de exprimare.
&
Alexandra MIHAILCIUC, arhitect și spirit federativ ce îmbină mai multe discipline ale industriilor creative în proiectele sale, este gazda voastră și inițiatoarea proiectului-cadru, ghidându-vă cu entuziasm în teritoriile oferite spre explorare și asigurând coerența demersului creativ.
Andrei TACHE, arhitect și grafic designer, co-creator al proiectului-cadru, coordonează imaginea proiectului în ansamblul său și ghidează echipa către obținerea unor vizualuri relevante.
Invitații proiectului:
Iarina TAVĂ, arhitect la VoiceYourPlace povestește despre audio ghiduri și sunet; cum se poate impregna un spațiu prin poveștile lui, ce coloratură au vocile potrivite, ce povestim și pentru cine, în ideea de a vă inspira către o componentă audio a proiectului.
Delia PRISECARU ne poartă într-o incursiune despre „Declinări ale locuirii bucureștene”, rezultatul-teză de doctorat surprinde și cuprinde Casa Storck.
Vă așteptăm să cucerim un spațiu unde au dospit ani de-a rândul gânduri și idei despre sens, faceri și prefaceri, unde diverși artiști bucureșteni au creat și au depus eforturi în întâlnirea cu ei și cu materia.
Calendarul estimativ al proiectului:
21 octombrie-09 noiembrie 2024 înscrieri
11 noiembrie 2024 rezultatele selecției
Expoziție
În funcție de rezultatele și viteza de implementare a echipei, în noiembrie, se va stabili expoziția în intervalul decembrie 2024-martie 2025.
Înscrieri
Înscrierile se fac online la adresa: https://forms.gle/BcpUyykctZ465Dtu7
Expoziția « Maison. Ville. Memoire » este inițiată de către Asociația Designers Thinkers Makers, Fundația Casa Storck și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și face parte din proiectul cultural „Storck – o moștenire pentru viitor”.
Partener al proiectului: Fundația Pro Patrimonio Franța
Finanțat de: Fundația Maison Musee Storck 21 prin Fondation de France
- Conferința „Vocile locului”
- Declinări ale locuirii Bucureștene între anii 1850 - 1950. Casa Storck
- Workshop « Maison. Ville. Memoire »