In ultima perioada, activitatea Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti a fost bogat reprezentata atat in plan intern cat si pe plan international.
Organizarea de conferinte nationale si internationale cu tematici variate pe domeniul invatamantului de arhitectura si urbanism, preocupari legate de adaptarea masurilor de proiectare in vederea folosirii energiei neconventionale si activitati legate de Dezvoltarea Durabila, s-au numarat printre subiectele majore alaturi de organizarea de concursuri internationale pentru studenti, publicatii ale principalelor evenimente scolare si expozitii cu teme diverse printre care mentionam cea de data recenta :” 15 ani de invatamant Franco – Roman”, “European Symposium on Renewable Energy in European Universities of Architecture”, Festival Arhitext Tropisme, s.a.
Conferinte si colocvii cu invitati din Japonia, Marea Britanie, Franta, China, Canada sau SUA sunt prilej permanent de intalniri si discutii pe subiecte lansate ca tema intr-un mediu universitar efervescent.
Concursurile internationale reprezinta un domeniu in care scoala noastra, prin Dl. Presedinte Prof. Dr. Arh. Emil Barbu Popescu, Membru AEEA a castigat o bogata experienta inca din 2004, cand lucrarile apartinand Scolii noastre participante la Concursul “Arhitectura pentru Varsta a III a”, au castigat multe premii importante. La sfarsitul anului trecut UAUIM a organizat concursul “Present” – concurs desfasurat cu participarea a peste 40 tari din intreaga lume; in vara Scoala noastra a selectionat proiectul studentesc pentru cel mai bun Pavilion al Romaniei la Shanghai, iar in momentul de fata UAUIM cu sprijinul Lafarge organizeaza Concursul International “Upgrade, Continuity and Change”, concurs prezidat de un juriu international cu predare in 2011.
In sesiunea de vara si iarna dedicata Diplomelor, intrata deja in traditia universitatii noastre se desfasoara Diplomele cu juriu international avand ca oaspeti personalitati de renume ai domeniului sau ai invatamantului de arhitectura, presedinti, directori, rectori si decani ai unor prestigioase institutii, arhitecti romani din diaspora – printre care enumeram: Rectorul Royal Danish Academy of Fine Arts–Phd. Prof. Sven Felding, Decanul Universitatii din Sheffield- Phd. Prof. Jeremy Till, Decanul Facultatii McGill University, Montreal–Phd. Prof.Arch. David Covo si Prof. Arh. Dan Hanganu, University of Florida, Director Program Facultatea de Arhitectura Vicenza, Director Program Terra Ferma–Phd. Prof.Arh. Francesco Cappellari, Presedintele EAAE-Phd. Prof.Arh.Per Olaf Fjeld, Former Prezident EAAE-Phd. Prof.Arh.Constantin Spiridonidis, Prof Design Theory/History Pratt Institute USA- Phd. Prof.Arh. Livio Dimitriu, Decanul Facultatii de Arhitectura din Varsovia-Phd. Prof.Arh.Stefan Wrona, Presedintele Consiliului European al Arhitectilor-Yuhari Katainen, Vice-decan Facultatea de Arhitectura a Universitatii din Genova- Phd. Prof.Arh.Stefano Musso, Decanul Universitatii Tehnice din Budapesta – Phd. Prof. Ferenc Macoveny, Phd. Prof.Arh. University of Leuven – Herman Neuckermans, Phd. Prof.Arh Leen van Duin-Facultatea de Arhitectura din Delft , Decanul Facultatii de Arhitectura din Setubal, Portugalia - Phd. Prof.Arh Luis Conceicao si multi altii.
Astfel UAUIM se afla printre putinele Universitati de profil ce au curajul sa prezinte produsul scolii de arhitectura–proiectul de diploma, unui mediu international consacrat, afirmand in permanenta deschiderea scolii in procesul de perfectionare a invatamantului si adaptare la nou.
In procesul de invatamant UAUIM apeleaza la profesionisti cu experienta in domeniul profesional si la Profesori invitati membri ai corpului profesoral al unor universitati de renume mondial ; Phd. Prof.Arh.Pierre von Meiss (Faculty of Architecture–Lausanne-Elvetia), Phd. Prof.Arh.Livio Dimitriu (Pratt Institute - SUA), Phd.Prof.Arh.Constantin Spiridonidis (University of Thessalonichi) etc.
Una din informatiile de ultima generatie o reprezinta faptul ca Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti este recunoscuta international deja de o buna perioada de timp atat in Marea Britanie si Comonwelth angajandu-se sa raspunda in continuare criteriilor de exigenta atat ale RIBA cat si celor ale Comunitatii Europene. Diploma de Arhitect este recunoscuta UE sub denumirile publicate in Comunicarea Comisiei OJ C 114 din 19.5.2009 a Comisiei Europene, Direction générale Marché intérieur et Services, Economie Basee Sur La Connaissance, Professions réglementées, B-1049 Bruxelles - Belgique , p. 1 eur-lex.europa.eu si puteti consulta aici si fragmentul privind UAUIM: Lista-UE-UAUIM.pdf
O versiune consolidata a anexei se gaseste pe site-ul Comisiei Europene, Direction générale Marché intérieur et Services, ECONOMIE BASEE SUR LA CONNAISSANCE, Profesii reglementate la adresa http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/docs/future/annex_architects_en.pdf
Ca un remember trebuie sa amintim expozitiile cu lucrarile membrilor Alumni desfasurate atat in Spatiul expozitional al institul nostru, dar si la Praga Expozitie desfasurata cu ajutorul Centrului Cultural Roman de acolo si sub atenta Coordonare a Comisiei Comunitatii Europene de Cultura din Praga, Cehia 2007.
In urmatoarea perioada Asociatia ALUMNI urmeaza sa organizeze expozitia membrilor seniori intr-un format la care sunt invitati toti membrii activi, prilej de reintalniri si amintiri depanate la cald. In speranta unei participari cat mai bogate, va asteptam.
Arhitectura performativa: agenti si practici arhitecturale emergente
Joi 03 decembrie 2009
Identificand complexele atributii preluate de arhitect in constructia noii geografii culturale contemporane, prezentarile din str. Biserica Enei nr 16, sector 1, din cadrul Evenimentului intitulat FRESH LATINO si desfasurat sub ingrijirea Centrului de Introspectie Vizuala, a Institutului Cervantes si Ministerului Afacerilor Externe si Cooperarii Spania , se axeaza asupra unor studii de caz ce repozitioneaza productia arhitecturala privind-o nu doar ca pe un motor al economiei cotidiene, ci ca pe vehicul accesibil si privilegiat de comunicare si interventie publica.
In cadrul proiectului FreshLationo, CIV invita pe cei interesati Joi, 3 decembrie ora 18.00 sa participe la o seara informala dedicata practicilor arhitecturale emergente din spatiul iberoamerican si cel romanesc.
Patru prezentari de Ariadna Cantis (Madrid), Husos (Diego Barajas & Camilo García, Madrid), studioBASAR (Alex Axinte & Cristi Borcan, Bucuresti), Teodor Frolu (Bucuresti) si un dialog moderat de Justin Baroncea (Bucuresti).
Societatea Romana de Fenomenologie invita pe cei interesati joi, 10 decembrie 2009,incepand cu ora 18:00, la Casa Lovinescu, la o dezbatere publica in jurul cartii lui Christian Ferencz-Flatz intitulata "Obisnuit si neobisnuit in viata de zi cu zi. Fenomenologia situatiei si critica heideggeriana a conceptului de valoare", publicata la editura Humanitas in colectia "Academica" (2009).
Prezentare: Tema valorii nu se înscrie printre motivele centrale ale lui Heidegger: ea nu se numără nici printre subiectele sale "pozitive" predilecte (precum viața factică, timpul, ființa, adevărul sau istoricitatea) și nici printre cele "negative" (precum căderea, metafizica sau tehnica), ci este, de netăgăduit, un subiect secundar în orizontul intereselor sale tematice. Dar dacă e adevărat că o veritabilă analiză fenomenologică ar trebui să fie mai atentă la "mărunțiș" decât la bancnotele mari, așa cum credea Husserl, poate că încercarea noastră de a "face socoteala" unei părți din mărunțișul heideggerian se va dovedi a nu fi cu totul inutilă. În fond, în filozofie orice trivialitate ascunde o problematică esențială. (Christian Ferencz-Flatz)
In perioada 9-11 octombrie 2009 a avut loc Festivalul Arhitext intitulat "TROPISME", eveniment bogat reprezentat si insusit de arhitecti din Bucuresti dar si din tara. Desfasurate sub soarele cald al Clujului discutiile, expozitiile si premiile prezentate cu aceasta ocazie au prilejuit calde reintalniri intre colegi si opinii, luari de pozitii, pareri dar mai ales bucurie. Bucuria unui eveniment cultural al breslei arhitectilor, implinit.
Festivalul ETNOVEMBER din 21-23 noiembrie 2009 Brasov s-a desfasurat in casa Baiulescu, Muzeul Casa Muresenilor, Bastionul Tesatorilor si Poarta Ecaterinei. Evenimentul a reunit in spatiile destinate evenimentului : expozitii cu lucrari de arhitectura , lucrarile Premiilor Anualei de Arhitectura Bucuresti 2009 dar si dezbateri si discutii pe varii teme culturale.