Biblioteca Open Access – baze de date online în acces deschis

Biblioteca Universitară „Ion Mincu” pune la dispoziția utilizatorilor săi o listă a bazelor de date furnizoare de informații științifice în acces deschis (open access).

Accesul Deschis se referă la informația științifică digitală, online, gratuită, fără copyright și restricții de acordare a licențelor.

Ordinea indicată vizează cantitatea și calitatea informațiilor conținute, în raport cu domeniile de interes și cercetare specifice UAUIM.

1.Science Direct

Pagina interactivă: www.sciencedirect.com

Science Direct este o bază de date online, cu text integral, ce permite accesul deschis la publicații din domenii de interes, precum design, arhitectură, urbanism, inginerie, științe tehnice, matematică, fizică, arte, științe sociale, geografie, antropologie, psihologie etc., informațiile fiind organizate sub tutela editurii Elsevier. Science Direct este împărțită în 21 de colecții în funcție de subiect și contine peste 7.5 milioane de articole full-text din peste 2000 de reviste editate de Elsevier și aproximativ 75 milioane de abstracte din toate domeniile științifice.

2. DOAJ - Directory of Open Access Journals

Pagina interactivă: https://doaj.org

DOAJ (Directoriul Revistelor cu Acces Deschis) este un portal recunoscut pentru revistele de calitate cu acces deschis, un registru pentru identificarea revistelor academice peer-review care nu se bazează pe modelul de abonament. DOAJ include reviste cu acces deschis din toate domeniile științei, tehnologiei, medicină, științe sociale și umaniste.

Actualmente (2017), DOAJ indexează 9.434 de reviste științifice, dintre care 6.872 sunt disponibile la nivel de articole. În total, DOAJ conține informații despre 2.476.325 de articole din reviste publicate în 129 de țări, de circa 2.000 de editori.

Domenii de interes acoperite: arhitectură; urbanism; design; arte în general; arte decorative; desen; proiectare; pictură; sculptură; arte vizuale; construcții, inginerie; științe sociale; geografie, antropologie, filozofie, tehnologie etc.

3. SpringerOpen

Pagina interactivă: https://www.springeropen.com

Platforma SpringerLink oferă acces cu text integral la reviste străine științifice de cercetare în format online, fără alt suport magnetic sau pe hârtie. Este una din cele mai utilizate resurse electronice de documentare științifice din lume. Conține peste 2,860 de titluri de reviste, peste 169,500 de cărți online; peste 4,400 serii de cărți și 307 de lucrări de referință online; peste 34,000 de protocoale, colecțiile sale continând reviste de la cele mai mari biblioteci științifice din lume.

SpringerOpen, lansat în iunie 2010, include portofoliul Springer cu peste 200 de publicații periodice evaluate în sistem peer-review cu acces complet deschis din toate domeniile științei.

Domenii de interes acoperite: urbanism; peisagistică; arhitectură; construcții; design; arte; medicină etc.

4.Sage Journals

Pagina interactivă: http://journals.sagepub.com

Platforma Sage Journals Online oferă acces în text integral la reviste științifice de cercetare în format online, fără alt suport magnetic sau pe hartie. SAGE publică mai mult de 630 de reviste din domeniile: tehnologie și medicină, business, științe umaniste, științe șociale, știintă în general. SAGE oferă acces la 481 reviste din domeniul științelor umaniste și științelor sociale și includ importante reviste internaționale peer-review.

Domenii de interes acoperite: inginerie; știința materialelor; construcții; arhitectură; urbanism; științe sociale; peisagistică; artă; design; geografie, filozofie; medicină etc.

5. CEEOL - Central and Eastern European Online 

Pagina interactivă: https://www.ceeol.com

Central and Eastern European Online Library (C.E.E.O.L.) este o bază de date unică în domeniu, care oferă publicații academice și culturale de profil socio-umanist, din țările Europei Centrale și de Est.

Lider în acest sector, C.E.E.O.L. oferă în prezent 1,160 de publicații în format full text PDF, acesta fiind identic cu formatul tipărit. Arhiva CEEOL include documente în limba nativă din zonele geografice acoperite, sub formă de articole de revistă, cărți electronice și literatură gri.

Domenii de interes acoperite: arte plastice; design; arhitectură; urbanism; inginerie; științe tehnice; științe sociale; religie; generalități.